Domácí karamely
Příprava domácích karamelek je překvapivě jednoduchá. Stačí několik základních surovin, trochu trpělivosti a správně odhadnout hotovou konzistenci. Výsledkem je jemná cukrovinka, která skvěle poslouží i jako jedlý dárek.
Suroviny pro 1 dávka
Z jedné dávky připravíme cca 40 kusů karamel.
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 628 kJ / 2 779 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 6,86 g |
| Tuky | 116,50 g |
| Vláknina | 1,25 g |
| Cholesterol | 378 mg |
| Sodík | 1,69 g |
| Sůl | 4,25 g |
| Sacharidy | 425,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smetanu, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl zahřejeme a přivedeme k varu. Jakmile směs začne vařit, odstavíme ji z plotny a necháme při pokojové teplotě.
Krok 2: Cukr s medem dáme do hrnce a na středním stupni vaříme, dokud směs nedosáhne teploty 138 °C. Občas promícháme. Poté přilijeme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření na stejném stupni, dokud směs nezhoustne a nedosáhne teploty 126 °C.
Krok 3: Formu nebo plech vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj hotovou směs. Povrch můžeme zlehka posypat vločkovou solí.
Krok 4: Asi 30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.
Krok 5: Po úplném ztuhnutí směs nakrájíme ostrým nožem nebo kráječem na pizzu na kostičky či obdélníčky. Každou karamelku zabalíme do proužku pečicího papíru nebo potravinové fólie.
Krok 6: Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.
Zveřejněno 15. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Moje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 14 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 14 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 14 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 15 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 16 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 16 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 17 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 18 hodinami
Tématické fráze:
domaci karamelky,
recept na domácí karamelky,
jak udělat domácí karamel,
jak vyrobit karamel,
karamely,
karamelky recept,
karamelky,
karamel z medu,
karamel recept,
domaci karamelky recept,
jak se vaří karamel,
karamely recept,
jak se děla karamel,
recept na karamelky,
recepty na karamel,
jak udelat karamel,
recept na karamel,
jak vyrobit karamelky,
smetanové karamely,
domaci smetanove karamelky
Suroviny:
smetana ke šlehání,
máslo,
lusk vanilkový,
skořice mletá,
sůl,
med,
cukr krupice,
vločková sůl
Komentáře (15)
Zkuste třeba tady:
https://www.zbozi.cz/hledani/?q=vanilkov%C3%BD%20o...
Je to za hubičku, že
No a pro neúrodu bude hůůůř
co znamená vločková sůl??