Domácí karamely
Příprava této oblíbené cukrovinky je poměrně snadná. Stačí se držet postupu, vybavit se teploměrem a při přípravě dodržovat dané teploty. Výsledkem je báječné mlsání, které můžete použít i jako jedlý dárek.
Suroviny pro 40 kusů
40kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 628 kJ / 2 779 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,86 g |
Tuky | 116,50 g |
Vláknina | 1,25 g |
Cholesterol | 378 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,25 g |
Sacharidy | 425,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smetanu, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme stranou při pokojové teplotě.
Krok 2: Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138 °C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126 °C.
Krok 3: Nádobu či plech vyložíme pečicím papírem, kam vylijeme hotovou směs. Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.
Krok 4: Asi 30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.
Krok 5: Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečicího papíru či potravinové fólie.
Krok 6: Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.
Zveřejněno 15. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Moje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Nejnovější recepty
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 6 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 7 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno 8. 7. 2025 13:32
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velmi šťavnatý moučník
Kacenecka před 2 hodinami
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Marek08 před 2 hodinami
Bramboračka II.
Kajkajak před 2 hodinami
Karbanátky z ovesných vloček
Merylas před 2 hodinami
Buchtičky s krémem
Davidíček před 3 hodinami
Kuřecí játra na víně a bylinkách
Libasaba před 3 hodinami
Česneková polévka - sváteční
MartinaJonakova před 3 hodinami
Hrníčková bábovka
Ajisek před 3 hodinami
Řecké Souvlaki
Jan Nemec před 3 hodinami
Odpalované těsto na ovocné knedlíky, trochu jiné
Nadatode před 3 hodinami
Tématické fráze:
domaci karamelky,
recept na domácí karamelky,
jak udělat domácí karamel,
jak vyrobit karamel,
karamely,
karamelky recept,
karamelky,
karamel z medu,
karamel recept,
domaci karamelky recept,
jak se vaří karamel,
karamely recept,
jak se děla karamel,
recept na karamelky,
recepty na karamel,
jak udelat karamel,
recept na karamel,
jak vyrobit karamelky,
smetanové karamely,
domaci smetanove karamelky
Suroviny:
smetana ke šlehání,
máslo,
lusk vanilkový,
skořice mletá,
sůl,
med,
cukr,
vločková sůl
Komentáře (15)
Zkuste třeba tady:
https://www.zbozi.cz/hledani/?q=vanilkov%C3%BD%20o...
Je to za hubičku, že
No a pro neúrodu bude hůůůř
co znamená vločková sůl??