Zemlbába - žemlovka
Žemlovka, zemlbába, zkrátka sladká tečka za nedělním obědem, kterou si někteří dopřávají jako hlavní chod. Úžasná je teplá i studená a obohatit ji můžete tvarohem či oříšky. Také ji zbožňujete?
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 583 kJ / 2 052 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,64 g |
| Tuky | 73,03 g |
| Vláknina | 24,80 g |
| Cholesterol | 690 mg |
| Sodík | 1,77 g |
| Sůl | 4,13 g |
| Sacharidy | 253,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Skleněnou formu nebo pekáček s víkem (může být i remoska) silně vymažeme máslem.
Krok 2: Rozinky nasypeme do misky a zalijeme horkou vodou, aby změkly.
Krok 3: Umytá jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Krok 4: Rohlíky nakrájíme na kolečka.
Krok 5: V misce rozšleháme 1 vejce s mlékem a do této směsi namočíme větší část rohlíků.
Krok 6: Rozinky necháme okapat na sítku.
Krok 7: Namočené plátky rohlíků rozložíme jeden vedle druhého do formy a pokryjeme jimi dno i boky.
Krok 8: Měkký tvaroh promícháme s 1 vejcem a cukrem, pak přidáme polovinu rozinek a vše opatrně promícháme.
Krok 9: Na plátky rohlíků v pekáči rozložíme nastrouhaná jablka, ze kterých mírně vymačkáme šťávu. Vrstvu jablek posypeme zbylými rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.
Krok 10: Do mísy s mléčnou směsí namočíme zbývající nakrájené rohlíky. Žemlovku v pekáči zalijeme připraveným tvarohem a pokryjeme vrstvou namočených rohlíků.
Krok 11: Žemlovku před pečením poklademe tenkými plátky másla.
Krok 12: Pečeme na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou. Před podáváním můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 18. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zemlbába - žemlovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpVO
Moje poznámka
Zemlbába - žemlovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpVO
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 4 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 4 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 4 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 8 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 23 minutami
Vajíčka z trouby
Sahula před 1 hodinou
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 1 hodinou
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 1 hodinou
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 2 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 2 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 4 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 4 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 5 hodinami
Tématické fráze:
zemlbába s jablky a tvarohem,
zemlbába s jablky,
rychlá semlbába recept,
zemlovka,
jak se děla zemlbaba,
zemlebaba,
zemlbába nejlepší recept,
semlbaba,
zemlbába tvarohová recept,
zemlbaba s tvarohem,
semlbába recept,
zemlobába,
semelbaba,
zemelbaba,
zeměbába,
zemobába,
žemlovka recept,
žemlebaba recept,
recept na semlbabu,
zeml
Suroviny:
jablko,
rohlík,
mléko,
máslo,
máslo,
vejce,
tvaroh měkký,
rozinky,
cukr krupice,
skořice mletá,
cukr vanilkový,
smetana,
oříšky
Komentáře (18)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jablka jako polotovar
Recept ještě nebyl hodnocen 4,5Máš to hezky nafocený, tak předpokládám,že foťák už máš ve svých rukách.