Brambory na kyselo
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 108 kJ / 1 699 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,40 g |
Tuky | 80,80 g |
Vláknina | 11,00 g |
Cholesterol | 1,45 g |
Sodík | 1,03 g |
Sůl | 2,30 g |
Sacharidy | 143,00 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 11. 2017 15:00
...nedá mi nenapsat komentář k tomuto receptu
...naše babička 92 roků vám vzkazuje - po zhlédnutí obrázků - že to je přece erteplová máčka a ona to ví, protože co se jí najídala
...a mimochodem, dodnes její a vlastně i naše oblíbené jídlo
17. 1. 2017 15:59
18. 5. 2015 22:30
Tohle je myslím nadčasové jídlo. I u nás se podobná dobrota vařila. Maminka tomu říkala " KYSELAČKA " a vždy se po ní jen zaprášilo. Do vody se dala vyvařit cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl. Zahustilo se to hl. mmoukou rozšlehanou v mléce a nakonec se vyklepla ze skořápky vajíčka. Kyselačka se dochutila octem a dosolila. Brambory se uvařily zvlášť. Maminka říkávala že to bylo jídlo chudých. Nám to vůbec nevadilo a milujeme ji dodnes celá rodna i s vnoučatama a pravnoučatama. Dědí se z generace na geberaci. Dnes si tohle jídlo dopřáváme s máslem, nebo osmaženou cibulkou. Jak kdo má chuť. Nikdy nezůstala do druhého dne a je nám úplně jedno jestli je to polévka nebo omáčka! Je to prostě ... KYSELAJDA ....
15. 4. 2015 09:44
Moje maminka, léta už i já jsme vařily brambory na kyselo jinak.Brambory na plátky menší ,uvařené s bobkovým listem.Zvlášť bešamel bez muš.oříšku,[] po uvaření brambor slít vodu něco nechat v hrníčku a vložit do omáčky pokud je omáčka hustá rozředit vodou z brambor ,je to chutnější, pak dosolit,dát trochu octa ,pepř.Nejlepší přílohou jsou karbanátky .Nikdy nezůstalo,nemá to chybu.
12. 6. 2014 16:11
Když maminka udělala brambory na kyselo tak jsem je nikdy nechtěla, dneska bych je mohla mít každý týden a i mužský je maj rádi. Ta by koukala a snad by tomu ani nevěřila.
12. 6. 2014 13:03
Tohle se u nás v určité obměně také vařilo (Moc dobré! Nikdy to dlouho nevydrželo.), jen bez kopru, hrášku a hub a vejce nebyla vařená, ale "ztracená" - za syrova vyloupnutá ze skořápky přímo do vařícího se jídla. A nové brambůrky v tom, lehce nedovařené, aby trošinku chřupaly - mňam!
14. 10. 2013 09:02
ja to delam bez kopru a hrašku, je výborna /mužou byt i hríby/
25. 8. 2012 09:57
Je to moc dobré a opravdu to není polévka Krásně zasytí a přitom je to zdravá dobrota. Děkuju za recept, určitě jsem nedělala naposledy
18. 11. 2009 16:21
No a není to tak náhodou koprová polívka?
21. 10. 2009 17:48
tenhle recept jsem hledala vsude mozne, moje babicka nam to delavala, kdyz jsem byla mala a bydleli jsme na slovensku, ale jako omacku ke karbanatkum. Rikala tomu pokyslo zemiaky s fasirkami :D
Takze dnes to mame na veceri, snad se mi to povede.
4. 1. 2009 13:19
Chválím!!! Výborné a dovolila jsem si přidat foto. Jedničku jsem už dala.
4. 1. 2009 09:58
vybusná, tak s hubami nemá chybu, to máš pravdu
4. 1. 2009 00:30
tejaj...a u nas taku polievku volame kysle krumple a obcas sa tam mozu pridat aj susene huby.
3. 1. 2009 23:58
díky za vysvětlení, to mne nenapadlo
, hlavně, že nám chutná
, já vidím polévka, tekutin tam je dost a dál jsem o tom nepřemýšlela
3. 1. 2009 22:49
jaja, nevadia mi žiadne zemiaky Zemiaky na kyslo sú ako prívarok, majú mať hustejšiu konzistenciu, podávajú sa v vareným vajíčkom, ako sa to uvádza v recepte, alebo s kúskom opečenej klobásky, plátkom alebo kockami mäska... je to proste hlavný chod.
Ak to urobím redšie ako polievku, potom sa to nenazýva zemiaky na kyslo, ale kyslá zemiaková polievka, príp. zemiaková polievka na kyslo... Potom sa tam ale obyčajne nedáva vajíčko, ale zase sa môže dať, nielen na tvrdo, ale aj stratené vajíčko. Chutná výborne oboje, aj zemiaky na kyslo, aj polievka. Podľa množstva tekutín to polievka je, len keď sa povie zemiaky na kyslo, človek si nepredstaví polievku. Ale je to len a len vec názvu
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pečená zelenina s rybou
Přidáno před 55 minutami

Muffiny s čokoládovo-avokádovým krémem
Přidáno před 1 hodinou

Pomazánka z avokáda s tuňákem
Přidáno před 1 hodinou

Skleněné nudle s tofu a cuketou
Přidáno před 13 hodinami

Pečená zelenina se sýrovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami

Kuřecí "rillettes"v PH
Přidáno 3. 7. 2022 22:27
Právě bylo uvařeno:

Vepřový perkelt s tarhoňou
uvařil/a sMoulynka
před 14 minutami

Mascarpone dort s citrónovou chutí
uvařil/a Slivci
před 54 minutami

Šťávička za studena dělaná
uvařil/a Zdezde
před 1 hodinou

Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
uvařil/a Slivci
před 9 hodinami

Kuřecí prsa pečená ve slanině
uvařil/a Mariis
před 10 hodinami

Květákovo-pórkové placičky se sýrem
uvařil/a MarcelaMandova
před 11 hodinami

Rybízová bublanina-jednoduchá
uvařil/a veverkag
před 14 hodinami

Nekynutý koláč s ovocem a křupavou drobenkou
uvařil/a Ala787
před 16 hodinami

Pečené debrecínské brambory
uvařil/a Jaja.27
před 17 hodinami

Kynuté jahodové knedlíky
uvařil/a Hatiorka
před 19 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: brambory na kyselo recepty brambory na kyselo hrášek na kyselo zemiaky na kyselo brambory nakyselo zemiaky na kyslo brambory na kyselo recept recept brambory na kyselo kyselo recept brambory na kyslo kysle krumple kyselo brambory na kyselo za studena kyslé brambory bramborové kyselo bramborová polévka na kyselo recept na brambory na kyselo recept na kyselo kyselo s bramborem zemiaky na kyslo recept
Suroviny: brambory, vejce, hrášek sterilovaný, sádlo, mouka hladká, mléko, voda, sůl, bobkový list, smetana, kopr, ocet
Brambory na kyselo
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GV8
20 názorů