Brambory na kyselo

lenka-m Kuchařka:

Polévky 19 názorů

59

Suroviny

50 dkg brambor
5 natvrdo vařených vajec
1 plechovka hrášku
trochu sádla
trochu hladké mouky
1 l mléka
1 l vody
sůl
bobkový list
2,5 dcl smetany (raději kyselou)
kopr
ocet
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka.

  2. Ze sádla a mouky uděláme jíšku, zalijeme mlékem a vodou, povaříme a přidáme nakrájené brambory, sůl, bobkový list a povaříme. Nakonec ochutíme octem, nalijeme smetanu, přidáme natvrdo nakrájená vajíčka, hrášek (bez nálevu) a nasekaný kopr.

  3. Pokud nemáte čerstvý, lze ho zakoupit naložený v kyselém nálevu. Na talíři polévku ozdobíme vajíčkem, nakrájeným na kolečka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Brambory na kyselo

  • veverka amanda veverka amanda

  • Vochechule Vochechule(neregistrovaný)

    Tohle je myslím nadčasové jídlo. I u nás se podobná dobrota vařila. Maminka tomu říkala " KYSELAČKA " a vždy se po ní jen zaprášilo. Do vody se dala vyvařit cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl. Zahustilo se to hl. mmoukou rozšlehanou v mléce a nakonec se vyklepla ze skořápky vajíčka. Kyselačka se dochutila octem a dosolila. Brambory se uvařily zvlášť. Maminka říkávala že to bylo jídlo chudých. Nám to vůbec nevadilo a milujeme ji dodnes celá rodna i s vnoučatama a pravnoučatama. Dědí se z generace na geberaci. Dnes si tohle jídlo dopřáváme s máslem, nebo osmaženou cibulkou. Jak kdo má chuť. Nikdy nezůstala do druhého dne a je nám úplně jedno jestli je to polévka nebo omáčka! Je to prostě ... KYSELAJDA ....;-)

    Odpovědět

  • alena adamovska alena adamovska(neregistrovaná)

    Moje maminka, léta už i já jsme vařily brambory na kyselo jinak.Brambory na plátky menší ,uvařené s bobkovým listem.Zvlášť bešamel bez muš.oříšku,[] po uvaření brambor slít vodu něco nechat v hrníčku a vložit do omáčky pokud je omáčka hustá rozředit vodou z brambor ,je to chutnější, pak dosolit,dát trochu octa ,pepř.Nejlepší přílohou jsou karbanátky .Nikdy nezůstalo,nemá to chybu.

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Když maminka udělala brambory na kyselo tak jsem je nikdy nechtěla, dneska bych je mohla mít každý týden a i mužský je maj rádi. Ta by koukala a snad by tomu ani nevěřila.

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    Tohle se u nás v určité obměně také vařilo (Moc dobré! Nikdy to dlouho nevydrželo.), jen bez kopru, hrášku a hub a vejce nebyla vařená, ale "ztracená" - za syrova vyloupnutá ze skořápky přímo do vařícího se jídla. A nové brambůrky v tom, lehce nedovařené, aby trošinku chřupaly - mňam!

    Odpovědět

  • eva eva(neregistrovaná)

    ja to delam bez kopru a hrašku, je výborna /mužou byt i hríby/:yes:

    Odpovědět

  • ferda30 ferda30

    Je to moc dobré a opravdu to není polévka:-)) Krásně zasytí a přitom je to zdravá dobrota. Děkuju za recept, určitě jsem nedělala naposledy:yes:

    Odpovědět

  • Strávník Strávník(neregistrovaný)

    No a není to tak náhodou koprová polívka?

    Odpovědět

  • PetraKoerner PetraKoerner

    tenhle recept jsem hledala vsude mozne, moje babicka nam to delavala, kdyz jsem byla mala a bydleli jsme na slovensku, ale jako omacku ke karbanatkum. Rikala tomu pokyslo zemiaky s fasirkami :D
    Takze dnes to mame na veceri, snad se mi to povede. :-8

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Chválím!!! Výborné a dovolila jsem si přidat foto.;-) Jedničku jsem už dala.:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    vybusná, tak s hubami nemá chybu, to máš pravdu:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    tejaj...a u nas taku polievku volame kysle krumple;-) a obcas sa tam mozu pridat aj susene huby.

    Odpovědět

  • jaja jaja(neregistrovaná)

    díky za vysvětlení:-), to mne nenapadlo:-8, hlavně, že nám chutná:-p:-D:-)), já vidím polévka, tekutin tam je dost a dál jsem o tom nepřemýšlela;-(

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    jaja, nevadia mi žiadne zemiaky :-D Zemiaky na kyslo sú ako prívarok, majú mať hustejšiu konzistenciu, podávajú sa v vareným vajíčkom, ako sa to uvádza v recepte, alebo s kúskom opečenej klobásky, plátkom alebo kockami mäska... je to proste hlavný chod.:-))Ak to urobím redšie ako polievku, potom sa to nenazýva zemiaky na kyslo, ale kyslá zemiaková polievka, príp. zemiaková polievka na kyslo... Potom sa tam ale obyčajne nedáva vajíčko, ale zase sa môže dať, nielen na tvrdo, ale aj stratené vajíčko. Chutná výborne oboje, aj zemiaky na kyslo, aj polievka. Podľa množstva tekutín to polievka je, len keď sa povie zemiaky na kyslo, človek si nepredstaví polievku. Ale je to len a len vec názvu:-D

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    jaja, já to vyzkouším a pak dám vědět!;-)

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo