Hruškový dortík z jihu Evropy
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 744 kJ / 4 480 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 108,49 g |
Tuky | 204,03 g |
Vláknina | 27,29 g |
Cholesterol | 1,61 g |
Sodík | 1,05 g |
Sůl | 3,01 g |
Sacharidy | 538,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Obložit dort velkými plátky hrušek i s jádřinci a stopkami, to tady možná ještě nebylo A aby toho nebylo málo, zajímavým způsobem se toto ovoce projeví také na jednotlivých řezech. Jak praví originální receptura z jihu Evropy, jednotlivé kousky musí ve dvou vrstvách pudinkové náplně zářit jako drahokamy.
Krok 2: Hrušky, jak známo, na řezu poměrně rychle oxidují a jejich dužnina mění zbarvení ze sněhobílé do ne příliš vábného hnědo-rezivého tónu. Zabránit tomu lze snadno: stačí oloupané a na kousky rozdělené plody zakapat citrónovou šťávou, která tento proces zastaví.
Krok 3: Citrónovky tedy budete při přípravě tohoto dortu potřebovat poněkud více, ale nebojte, na chuti se to projeví jen a jen pozitivně. A až nevídaný kousek uvolníte z ráfku, potřete velké hruškové plátky na jeho boku vhodným želém, který oxidační proces rovněž zastaví a dodá ovoci atraktivní lesk.
Krok 4: Stačí svařit dle návodu na sáčku trochu čirého extra želé na dorty, případně použijte netuhnoucí kupovaný přípravek, například Cristaline. A možný je rovněž potěr medem, případně glukózovým sirupem.
Krok 5: Šlehačem vypracujte oddělené žloutky s cukrem a zašlehejte do husté pěny teplou vodu. Zvlášť promíchejte mouku se strouhanými ořechy i práškem do pečiva a sypkou směs vmíchejte stěrkou střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků do žloutkového základu.
Krok 6: Zvolna propracované těsto nalijte do kruhové formy o průměru cca 20 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170°C upečte (cca 40 minut). Po krátkém vydýchání ho vyklopte a zchladlý 1x prokrojte.
Krok 7: Omyté hrušky oloupejte a zbavené jádřinců rozdělte na kostky velké 1 až 2 cm. V rendlíku na plotně svařte vodu s cukrem a skořicí, přidejte nakrájené hrušky a krátce je povařte. Scezené pokapejte citrónovou šťávou.
Krok 8: Zvlášť promíchejte v kastrolu pudinkový prášek s cukrem, přilijte mléko a vše za stálého míchání svařte. Do provařeného pudinku (cca 5 minut) vmíchejte máslo a okapané hrušky.
Krok 9: Do ráfku či formy o trochu většího než upečený korpus přiložte na vnitřní bok distanční fólii (silnější pruh), doprostřed usaďte jeden z plátů prokrojeného korpusu a bok kolem obložte hruškami rozdělenými na silné plátky (cca 1 cm), jež jste po obou stranách potřeli citrónovou šťávou.
Krok 10: Plát pokropte částí sirupu ze scezených hrušek a rozetřete na něj polovinu pudinku s ovocnými kousky. Přiklopte druhý plát, opět ho pokapejte sirupem a nahoru rozetřete zbylý pudink. Vše nechte v chladu ztuhnout (cca 2 až 3 hodiny). Povrch dortíku ozdobte libovolně upravenými hruškami pokapanými „citrónovkou“.
Krok 11: NÁŠ TIP: Základ vařené náplně s kousky hrušek tvoří karamelový pudink, ale použít lze i obyčejný vanilkový nebo mandlový. Hlavně pak nezapomeňte pudink před přidáním ovoce řádně provařit (alespoň 5 až 8 minut); ochutnáte-li ho, nesmí v něm být „cítit“ škrob!
Zveřejněno 23. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hruškový dortík z jihu Evropy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GEz3
Moje poznámka
Hruškový dortík z jihu Evropy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GEz3
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 17 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 23 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno 19. 6. 2025 09:27
Slávky na asijský způsob
Přidáno 19. 6. 2025 09:00
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá buchta s povidly
Hubenoura před 1 hodinou
Brokolicovo-celerová polévka
TondaJ před 1 hodinou
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Kdyzjehlad před 5 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 12 hodinami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 13 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 14 hodinami
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 14 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 15 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 16 hodinami
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Danniel před 18 hodinami
Tématické fráze:
nejrecepty.com,
nejrecepty.cz řezy,
nejrecepty,
distancni folie na dorty,
tncz nova žloutkové řezy,
varene hrusky s pudinkem,
hruskovo pudinkový dort,
nejrecepty.cz- řezy,
nejrecepty korpus,
dorty s netuhnouci polevou,
nejrecepty.sk,
nejrecepty.cz řezy z jednoho vejce,
nejrecepty cukroví.cz,
domácí lesk na dortech,
lze použít pudink za studena jako nápln,
cristaline čirý,
pudink vařený s ovocnou šťávou
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
voda,
mouka hladká,
ořechy vlašské,
kypřící prášek do pečiva,
mléko,
pudink karamelový,
cukr krupice,
máslo,
hruška,
cukr krupice,
skořice mletá,
šťáva citronová,
voda,
hruška,
šťáva citronová
Komentáře (2)