Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 994 kJ / 477 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 6,44 g |
| Tuky | 9,39 g |
| Vláknina | 16,26 g |
| Cholesterol | 26 mg |
| Sodík | 268 mg |
| Sůl | 0,60 g |
| Sacharidy | 45,26 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 20. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Prstýnky malé mořské víly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gPPG
Moje poznámka
Prstýnky malé mořské víly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gPPG
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 4 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 19 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 20 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 22 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 23 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno 18. 12. 2025 11:04:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 23 minutami
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 2 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 3 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 4 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 4 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 12 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 13 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 15 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 15 hodinami
Tématické fráze:
jak vyslovit správně tzatziki,
jak upravit langustu,
táhnout na mírném plameni,
názvy mořských ryb,
hranolky máčené v octu,
kurbujon,
staré sůl a pepřové hrnce,
název malých mořských ryb,
recept na male ryny,
male morske stiky,
caciki,
psat foneticky,
jak očistit pstruha video,
caciki a maso,
uprava mořské štiky,
jak ocistit stiku,
chybí mi sůl,
rozpis surovin,
morske plody video recepty,
google caciki
Suroviny:
treska,
sůl,
pepř bílý mletý,
šťáva citronová,
zelenina kořenová,
šalvěj,
tymián,
petrželka,
víno bílé,
ocet,
cibule,
máslo,
rajče,
petrželka,
sýr strouhaný,
máslo
Komentáře (16)
Navrhuji vyzmizíkovat
V profile čítam, že máte 2 deti. Ja mať otca s takým vyjadrovaním voči ženám ako vy, tak sa prepadnem od hanby pod zem.
Dobrou chuť!
Ba ne, to není klávesnicí, to jsou ryzí překlepy, ale to není oč tu běží
...a stran toho bujónu z kura (či čeho) stačilo dát odkaz https://www.facebook.com/Vareni.Zivota.Koreni/post... ááánééébo ještě lepší by bylo vložit jako nový rcp
poslední odstavec předcházejícího dlouhého příspšvku má mít toto znění:
Poznámka - zrovna tak, jako je normální psát, jak se vyslovuje - třeba cunami (tsunami) nebo caciki (tzatziki), pak je stejně normální a povolené psát foneticky kurbujón (court - bullion). Je to česky a každý v Česku francouzský tvar správně nepřečte.
Rybu položíme na podložku do hrnce, zalijeme slanou vodou nebo vychladlým kurbujónem a co nejdříve přivedeme k varu. Pěnu sebereme, odstavíme a necháme pomalu bez vaření dodělat, dotáhnout.
Pokud záleží na kvalitě vařeného masa a ne na vývaru, vkládáme rybu do vařící vody nebo kurbujónu a ihned stáhneme plamen, aby se ryba vařila jen zvolna. Ryba zůstává šťavnatá, na rozdíl od studeného způsobu. Musíme však počítat s velkým pnutím kůže, při kterém může dojít k jejímu popraskání a navíc ke zkroucení ryby do nežádoucího tvaru. Proto je lepší v tomto případě vařit rybu už naporcovanou.
U malých ryb, které většinou doma vaříme (pstruh, lín, makrela) přivazujeme nebo přišíváme ocas k hlavě.
Vodu pro přípravu vařených ryb vždy dostatečně osolíme, aby vynikla chuť ryby. Dáváme 35–45 g soli na litr vody.
Velmi opatrně kořeníme, abychom zachovali specifické chuti určitých druhů.
Kurbujón I.
Rozpis surovin: 0,3 litru suchého vína, 1,5 dl vody, 0,2 dl vinného octa, 15 g soli, 100 g cibule, 10 g česneku, 150 g petržele, 1 bobkový list, 4 lístky rozmarýnu, 5 zrnek pepře, 1 hřebíček a kůra z 1/4 citrónu, 3/4 litru studené vody.
Kurbujón (fr. Court–Bullion) je kořeněný nálev na přípravu některých pokrmů, hlavně ryb. Vše dáme do kastrolu s těsně přiléhající poklicí, přivedeme k varu a necháme zvolna táhnout 15 min. Potom přilijeme studenou vodu, vložíme rybu a znovu uvedeme do varu. Povaříme podle velikosti a tuhosti masa, většinou 4 až 12 minut tak, aby se maso mírně předvařilo a nasáklo odvarem.
Kurbujón II.
Rozpis surovin: 0,8 litru vody, 2 dl bílého vína, 4 – 5 zrnek pepře, 100 g kořenové zeleniny, sůl.
Svaříme vodu s bílým vínem, přidáme několik kuliček pepře, trochu soli, několik kousků kořenové zeleniny a vaříme 10–15 minut. Do svařené vody vložíme porci ryby (kapr, pstruh, lín., treska apod.) nebo plátek rybího masa, znovu přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna táhnout na mírném plameni.
Kurbujón III.
Rozpis surovin: 1 litr vody, 1/8 litru octa, po 1 vrchovaté lžíci strouhaného celeru, mrkve, petržele a pokrájené cibule, 1 bobkový list, 1/2 lžičky tymiánu, 4 zrnka pepře, sůl.
Všechny suroviny dáme do kastrolku a necháme půl hodiny zvolna povařit. Pak kurbujón procedíme a znovu uvedeme do varu, vložíme ryby a stáhneme plamen. Tento vývar se používá více pro celé ryby, jako losos, pstruh, kapr, candát apod.
Kurbujón IV.
Rozpis surovin: 1/2 litru bílého vína, 1/2 litru vody, 1 pokrájená cibule, 1 pokrájený kořínek petržele, 1 bobkový list, 1/2 lžičky tymiánu, 4 zrnka pepře, sůl.
Postup přípravy a úpravy ryb je stejný jako v předešlém receptu. Používáme pro pstruhy, úhoře a více osolené i pro humry a langusty.
Kurbujón V.
Rozpis surovin: 0,8 litru vody, sůl, 1 cibule, citrónová šťáva, 2 dl mléka.
Rybu zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme pokrájenou cibulku, trochu citrónové šťávy a mléko (na 1 díl mléka 4 díly vody). Přivedeme k varu a odstavíme. Používáme jen pro mořské ryby.
Poznámkqa - zrovna ta, jako ja normální psát tak, jak seš vysloovuje třeba cunami nebo caciki, pa je stejné psát foneticky kurbujón. Je to česky a každý francouzský tvar sprábně nepřečte.
Jo už asi chápu, vy myslíte vodu ochucenou solí, budiž. Ale ten kurbujon?