Bucharský šašlik a bochánky z mletého masa

honzam Kuchař: honzam

Mleté maso 4 názory

Suroviny

600 g mletého masa (nejlepší je na to hovězí, ale i směs nebo samotné vepřové se u nás dá zatím použít)
2 rohlíky (nebo 1/2 velké housky odpovídající tomu množství)
cca 2 dcl silného slepičího (kuřecího) vývaru
1/2 cibule
1 lžíce sádla
1 – 2 lžičky Podravky
2 cm zázvoru (nastrouhaného)
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého badyánu
1 lžíce mleté kurkumy
citrónová kůra z 1/2 malého citrónu
2 lžičky pískového cukru
2 vejce
1/2 jablka (na velmi malé kousky nebo tenké lupínky pokrájenou dužinu, zbaveného slupky a semen)
podle potřeby:
1 – 2 lžíce strouhanky
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vzal jsem asi něco přes půl kila mletého masa, na kostky nakrájel půl housky pletýnky, rozkrájel ji na kostečky, přelil silným slepičím vývarem a nechal ho do housky vsáknout.

  2. Půlku cibule jsem rozsekal na velmi drobné kousky a zpěnil do růžova na sádle. Vsypal jsem cibulku k namočené a vymačkané housce, přidal mleté maso, trochu ochucené soli, strouhaného zázvoru, mletého koriandru, mletého badyánu, mleté kurkumy; citrónové kůry, lžíci estragonu, na drobno pokrájenou dužinu z oloupaného jablka (aspoň trochu mi nahradila drcená semínka granátových jablek, která se používají do šašlikových směsí od Kavkazu až po Almaty), lžíci posekané petrželové natě a 2 vejce. Abych hmotu zahustil, přisypal jsem strouhanku, ještě pro zvýraznění chuti cukr a vše pořádně prohnětl.

  3. Pak nechal v chladničce odpočinout asi 45 minut.

  4. Původně jsem chtěl bochánky napichovat na šašlikové nože, které jsem se ze Samarkandu dovezl (spolu s několika šálky a talířky a hlavně velké krabice zeleného čaje, který jsme tehdy u nás moc neznali), ale nakonec jsem zvolil konzervativní způsob a bochánky ugriloval na plechu na mřížce jako jedotlivé a bez napichování.

Poznámka

Dá se napíchnout zárověň s kolečky rajčat a cibule, jako šašlik a ugrilovat na nožích po třech kusech na jednom šašlikovém noži. Ukázka je na třetím snímku.

Je sice úterý, takový obyčejný deštivý, zamračený a ke všemu ještě sychravý den, připomínající spíš duben než květen, a chtělo by to nějak oživit a udělat si radost.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bucharský šašlik a bochánky z mletého masa

  • radiator radiator

    A Honzo, měl by sis u receptu změnit fotku. Ta kterou máš jako hlavní není ostrá, dala bych tam tu se špízem ;-)

    Odpovědět

  • radiator radiator

    Můžu vřele doporučit, protože kombinace koření, hlavně však koriandr, bez kterého se orientální kuchyně neobejde, tomu dodá vynikající chuť:-p
    Zrovna včera jsme se vrátili z Uzbekistánu a tam jsme si na mletých bocháncích, jakož i na plovu velmi pochutnali;-)

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    MirkaL: :-K Tak ty šašliky dělám normálně (foto je z loňského července), ale dnes jsem měl nějak řídší směs, spěchal jsem a měl jsem strach, že mi to z mečů pod grilem spadne:-)) tak jsem dělal jen ty bochánky. Ale dík! Ještě udělám Bucharský pilav a dám ho sem. Na tržišti na náměstí před Bucharskou pevností byl vynijkající (slepičí).;-)

    Odpovědět

  • MirkaL MirkaL

    Honzo ten treti obrazek je primo Bozi! A hned bych si toho saslika dala, prestoze je tady u nas 35C vedro, pod klimou je to stejne fuk kolik je venku. MNAM!:-p:-p:-p
    Udeluji ti bodika!:yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: šašlik top recepty koření na šašlik šašlik z mletého vepřového masa něco z mletého masa jak napichnout saslik recepty na jídla z mletého masa koření na šašlik mleté maso kolik soli na kilo mletého masa mleté hovězí maso vepřový šašlik jak se dělá šašlik mleté maso s kurkumou pul kila mleteho masa recept šašlik recept recept na šašlik šašlik z vepřového mletého masa bochánky z mletého masa neco z maleho masa mleté maso na meči mlete orientalni