Kynutý makový květ
I z obyčejného kynutého těsta můžeme při troše šikovnosti vytvořit moučník, který bude hoden obdivu. Maková nádivka je zde zvolena záměrně, protože se neroztéká a nechá vyniknout odlišné barevnosti .
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 930 kJ / 4 046 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 107,46 g |
Tuky | 155,58 g |
Vláknina | 52,70 g |
Cholesterol | 444 mg |
Sodík | 638 mg |
Sůl | 1,50 g |
Sacharidy | 527,71 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko, droždí, cukr a 20 g hladké mouky necháme v teplém mléce vzejít v kvásek.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamícháme do něj žloutky s olejem, směs vlijeme do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout. Krok 2: Do vařícího mléka nasypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, případně podle chuti můžeme dosladit, přidat trošku mleté skořice. Nádivka nesmí být řídká, radši hustější, tak, aby se dala roztírat. Krok 3: Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části a každou rozválíme na kruh.
První těstovou placku položíme na plech s papírem na pečení a potřeme třetinou makové nádivky. Přikryjeme druhou plackou, potřeme druhou třetinou nádivky a totéž ještě jednou zopakujeme. Nahoru položíme čtvrtou placku. Krok 4: Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí.
Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180°. To uděláme celkem osmkrát, s každou dvojicí nakrájených proužků.
Necháme ještě asi 10 minut nakynout. Krok 5: Troubu nahřejeme na 180 °C. Krok 6: Rozmícháme bílek a potřeme ním povrch koláče. Kolem koláče dáme dortový kruh, který vymažeme olejem. Kruh dáváme proto, aby se koláč při pečení pěkně nafoukl do výšky.
Pečeme asi na 180-190 °C 30 minut.
Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem. Dodá koláči výbornou chuť a jemnost.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamícháme do něj žloutky s olejem, směs vlijeme do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout. Krok 2: Do vařícího mléka nasypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, případně podle chuti můžeme dosladit, přidat trošku mleté skořice. Nádivka nesmí být řídká, radši hustější, tak, aby se dala roztírat. Krok 3: Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části a každou rozválíme na kruh.
První těstovou placku položíme na plech s papírem na pečení a potřeme třetinou makové nádivky. Přikryjeme druhou plackou, potřeme druhou třetinou nádivky a totéž ještě jednou zopakujeme. Nahoru položíme čtvrtou placku. Krok 4: Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí.
Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180°. To uděláme celkem osmkrát, s každou dvojicí nakrájených proužků.
Necháme ještě asi 10 minut nakynout. Krok 5: Troubu nahřejeme na 180 °C. Krok 6: Rozmícháme bílek a potřeme ním povrch koláče. Kolem koláče dáme dortový kruh, který vymažeme olejem. Kruh dáváme proto, aby se koláč při pečení pěkně nafoukl do výšky.
Pečeme asi na 180-190 °C 30 minut.
Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem. Dodá koláči výbornou chuť a jemnost.
Zveřejněno 23. 11. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý makový květ
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VLNz
Moje poznámka
Kynutý makový květ
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VLNz
Nejnovější recepty
Jahodový jogurt
Přidáno před 14 hodinami
Lotus poháry s ovocem
Přidáno před 21 hodinami
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Bramborové chipsy z HF
Přidáno 13. 6. 2025 06:00
Grilovací marináda s polotmavým pivem
Přidáno 12. 6. 2025 21:11
Kachní játra s uzeným bůčkem na bílém víně
Přidáno 12. 6. 2025 21:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květáková polévka s koprem
Valis před 30 minutami
Jednoduché langoše
Veronika_1 před 46 minutami
Jihočeská kulajda
misak2 před 1 hodinou
Dršťková polévka z předvařených drštěk I.
Drejka741 před 2 hodinami
Kuřecí prsa na žampionech
Popelka888 před 3 hodinami
Perníková roláda
Chmelova před 3 hodinami
Koprová polévka
Radka61 před 7 hodinami
Jednoduchý (ovocný) broskvový koláč s medem
La Bete před 8 hodinami
Jahodové smoothie
Valis před 15 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Vlasti80 před 16 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
sůl,
cukr,
droždí čerstvé,
mléko,
olej,
žloutek,
mák mletý,
mléko,
povidla švestková,
cukr,
skořice,
bílek
Komentáře (3)