Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou

Jemná smetanová polévka s květákem, kořenovou zeleninou a máslovou jíškou potěší svou krémovou konzistencí i sytou chutí. Skvělá jako lehký oběd nebo večeře, když máte chuť na něco poctivého a hřejivého.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Květák i ostatní zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Snížíme stupeň tepla, osolíme, opepříme, přidáme polévkovou sušenou zeleninu a vaříme do změknutí asi 10-15 minut. Krok 2: Část vařené zeleniny dáme stranou pro servírování a ostatní v polévce rozmixujeme. Krok 3: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, maličko osolíme, aby neudělala žmolky a vložíme do polévky. Necháme ještě 10 minut provařit. Krok 4: Naběračku polévky smícháme se smetanou (o pokojové teplotě), vlijeme do polévky a zahřejeme na bod varu. Již nevaříme, odstavíme a ihned podáváme. Krok 5: Do talířů přidáme vařenou zeleninu, kterou jsme dali stranou a nakonec přidáme nasekaný libeček nebo petrželku.

TIP: 7 nejlepších receptů na krémové polévky

Zveřejněno 18. 7. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rOkx

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rOkx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
květák, mrkev, petržel, celer, vývar masový, koření polévkové, máslo, mouka hladká, smetana ke šlehání, libeček, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu