Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík s houbovou smetanovou omáčkou

Králík na houbách ve smetanové omáčce je doslova svátečním jídlem. Vůně lesních hub doplní křehké králičí maso, které se díky opečení zatáhne a nevysuší. Podávejte s nadýchaným kynutým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Středně náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 85 min

95 min (10 min příprava + 85 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla. Přidáme očistěné a nakrájené houby a podusíme 10-15 minut. Odložíme je stranou. Krok 2: V kastrolu rozehřejeme zbývající máslo. Zpěníme na něm jemně krájenou cibuli a zprudka opečeme osolené a opepřené králičí díly. Krok 3: Přidáme papriku a necháme ji rozvonět. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Krok 4: Měkké maso vyjmeme. V trošce vody rozmícháme mouku a přidáme do omáčky. Prošleháme a přivedeme k varu. Krok 5: Vložíme podušené houby a na mírném ohni vaříme ještě zhruba 20 minut. Krok 6: Na závěr vmícháme smetanu, případně dochutíme solí a pepřem.

TIP: Jak naporcovat králíka

Zveřejněno 18. 8. 2025

Poznámka autorky maris

Houby můžeme bez podušení vařit přímo v omáčce. Mně předem podušené přijdou chutnější, pevnější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADWm9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADWm9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Králíka jsem dělala celkem nedávno poprvé a sice byl dobrý, ale takhle hezky nevypadal.

AnnBra: určitě vypadal i chutnal ještě líp😉

Suroviny:
maso králičí, cibule, houby lesní, smetana ke šlehání, ghee, mouka hladká, paprika sušená sladká, vývar masový, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu