Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská bramborová omáčka s hříbky

Sytou houbovou omáčku podle starého rodinného receptu doplňují plátky vařených brambor. Máslem zjemněná omáčka voní nejen použitými houbami a česnekem, ale i majoránkou, kterou ji okořeníme v samotném závěru vaření.

Hodnocení receptu je 5,0 (70×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 55 min bez doby chladnutí brambor

75 min (20 min příprava + 55 min tepelná úprava, bez doby chladnutí brambor)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 312 kJ /
1 509 kcal
Bílkoviny43,61 g
Tuky39,74 g
Vláknina56,56 g
Cholesterol 102 mg
Sodík 117 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy216,59 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Krok 2: Houby očistíme a nakrájíme na větší kusy. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Krok 3: V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a usmažíme tmavší jíšku. Zalijeme ji vývarem, prošleháme, přidáme hříbky, česnek se solí, koření a vaříme při mírné teplotě asi 30 minut. Krok 4: Poté přidáme plátky vařených brambor, rozemnutou majoránku a případně dosolíme. Krok 5: Podáváme posypané nakrájenou pažitkou.

TIP: Z jakých hub bude ta uvařena ta nejlepší omáčka?

Zveřejněno 14. 6. 2011

Poznámka autorky Eliza

Zdroj: podle mojí babičky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKZ0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKZ0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Marie Svarcova: Moje babička říkávala - dobrá hospodyňka z prdu i kuličku udělá. Protože zažila 2 světové války, učila mě dělat si zásoby. Musíš mít doma - říkala - 3 kg mouky, 3 kg cukru, brambory, těstoviny, luštěniny a když dojdou peníze, vždy něco uvaříš. Často na ni vzpomínám, dala mi spoustu dobrých rad do života.:-)

:-)<3:yes: naše babičky uměly i z mála udělat parádní oběd, je dobré si připomínat staré recepty, moc se mi to líbí :yes::-K

Dnes jsem vyzkoušela a moc jsme si pochutnali. Báječná večeře

Dneska jsem to s maličkými úpravami udělala a je to moooc dobré. Jen jsem přidala do základu malou cibulku a nakonec trošku libečku a zelené cibulky<3:yes:

Tak nám to teda vůbec nechutnalo, nevím,kde se stala chyba.:-(

Zní to skvěle, zítra udělám na oběd. V jednoduchosti je krása a babičky měly vždy super recepty.:yes:

Děkuji za recept, je skvělý!!! Udělala jsem si omáčku s těstovinami, přidala bylinky, které mám doma a místo vývaru použila mléko...jsem přesně důkaz toho, že když dva dělají totéž, není to totéž...ale inspirace byla báječná. Moc jsem si pochutnala...a přidala fotečky své první houbové omáčky:yes:

Eli, krásné fotky - ostatně jako vždy a omáčka bude jistě také dobrá, ;-) jen bych ji nazvala spíše houbovou s bramborama než bramborovou - vždyť se v ní brambory ani nevaří, jen se přidají prohřát do hotové omáčky.

tak tohle je paráda...

Recept se mi líbí:-p+21:yes:

Eli už mám uloženo a co nejdříve vyzkouším, v mrazáku ještě čekají hříbky:yes::-K

Tématické fráze:
omáčka z hříbků, bílá omáčka z hříbků, bramborová omáčka bílá, bramborová omáčka, omáčka z bílých hříbků, staročeská houbová omáčka, hříbky do mražáku, omáčka s hříbky, hříbky na smetaně, bila bramborova omacka, omáčka z čerstvých hříbků, mrazené hribky, bramborová omáčka s koprem, jídla z hříbků, staročeské recepty, bramborová omáčka recept, houbova omacka s bramborem, bílá hříbková omáčka, bílá omáčka s hříbky, hříbky recepty

Suroviny:
brambory, houba hřib, máslo, mouka hladká, vývar masový, majoránka, česnek, zázvor mletý, pepř, sůl, pažitka

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu