Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí roštěná po znojemsku podle Honzy Punčocháře

Hovězí roštěná je dušená doměkka na cibuli a špeku, dochucená hořčicí a okurkovým lákem a zahuštěná strouhaným bramborem a oříškem másla. V závěru přidáme kostičky znojemských okurek, které dodají jídlu typickou chuť, a podáváme s karlovarským knedlíkem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 80 min

125 min (45 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Roštěnou nakrájíme na plátky silné 2–2,5 cm. Plátky rozložíme na prkno, přikryjeme fresh fólií a decentně je naklepeme přes fólii. Pak plátky obrátíme a naklepeme je i z druhé strany. Po naklepání plátek vrátíme zpátky do tvaru steaku, protože chceme pěkně vysoký kus. Na znojemskou můžeme použít nejen roštěnou, ale i hovězí zadní nebo hovězí krk. Maso důkladně osolíme a opepříme. Krok 2: Na plotně necháme rozpálit prázdný hrnec bez tuku a teprve až je rozpálený, přidáme kapku oleje a plátky masa na něm zprudka opečeme z obou stran (z každé strany cca 3 minuty), šťáva tak zůstane uvnitř masa. Opečené maso vyjmeme z hrnce, odložíme stranou a hrnec odstavíme z plotny. Krok 3: Špek nebo anglickou slaninu nakrájíme na malé kostky, vhodíme do hrnce a ten vrátíme na plotnu. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme ke špeku do hrnce a dobře zarestujeme. Cibulí nešetříme, díky ní bude základ na omáčku silnější a omáčku také částečně zahustí. Cibulku je dobré mírně osolit, sůl z ní vytáhne vodu a bude se lépe restovat. Jakmile se začne přichytávat ke dnu hrnce, podlijeme ji troškou vody, necháme odvařit a znovu restujeme. Toto opakujeme pětkrát. Krok 4: Do základu přidáme plnotučnou hořčici a lák z kyselých okurek. Tekutinu necháme vyvařit, abychom se zbavili štiplavé chuti octa. Jakmile je ocet vyvařený, základ zalijeme vodou, necháme zavařit a vložíme zpět opečené maso. Hrnec přiklopíme a necháme táhnout jednu hodinu na plotně, nebo v troubě na 150 °C. Krok 5: Omáčku zahustíme nastrouhaným bramborem a necháme asi 5–6 minut rozvařit. Mezitím nakrájíme sterilované okurky na jemné kostičky. Krok 6: Vařič vypneme a do omáčky vsypeme na kostičky nakrájené okurky (množství podle chuti, každý má tuto omáčku rád jinak kyselou). Nakonec do omáčky přidáme oříšek studeného másla a dokonale rozmícháme. Už neprováříme, aby se máslo nesrazilo. Servírujeme s karlovarským knedlíkem.

TIP: Tři druhy knedlíků podle Honzy Punčocháře

Zveřejněno 16. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hovězí roštěná po znojemsku podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6W1g

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hovězí roštěná po znojemsku podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6W1g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
roštěná hovězí, olej slunečnicový, cibule, hořčice plnotučná, špek, okurka čerstvá, lák z okurek, máslo, brambory typ c, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu