Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený kapr s bramborovým salátem

Bez tohoto tradičního českého pokrmu by snad ani nebyly Vánoce. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra asi dvě třetiny českých domácností. A samozřejmostí je ke kaprovi na Štědrý den bramborový salát.

Hodnocení receptu je 3,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Avynka Avynka

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez doby odležení masa i salátu

120 min (80 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez doby odležení masa i salátu)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Použijeme kapra staženého z kůže, rozpůleného (kdo zvládne, může vykostit), nakrájeného na řízečky o šířce cca 5 cm. Krok 2: Maso z obou stran opravdu pořádně nasolíme, opepříme bílým pepřem a zakapeme šťávou z citronu. Takto přichystané maso zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky alespoň na hodinu odležet. Krok 3: Připravíme salát: Oloupeme cibuli, brambory, jablka a vejce natvrdo. Vejce pak rozpůlíme a oddělíme bílky od žloutků (ty odložíme do hrnečku). Krok 4: Vše (kromě žloutků) nakrájíme na kousky (brambory a bílky můžeme protlačit kolečkem). Jablka nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na menší kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno. Vše dáme do větší mísy. Krok 5: Moravanku scedíme přes sítko, odstraníme cibulky a feferonky. Zbytek zeleniny propláchneme vodou. Ze sítka vyjmeme okurky a proužky kapií a oboje nakrájíme. Všechnu zeleninu z Moravanky přidáme do mísy k bramborám. Krok 6: Žloutky v hrnečku vidličkou rozmačkáme, přidáme k nim hořčici, cukr, trošku láku z okurek, maličko octa a pořádně umícháme, až vznikne chuťově silná kašička (množství jednotlivých surovin přizpůsobíme své chuti). Kašičku přidáme taky k bramborám. Krok 7: Dále přidáme sůl, mletý pepř, majonézu a bílý jogurt (asi 60 % majonézy a 40 % jogurtu). Vše opatrně, ale důkladně smícháme, abychom nerozbili brambory, ale zároveň bylo vše promíchané. Ochutnáme, dochutíme podle chuti, zakryjeme a dáme odležet do chladna. Krok 8: Vyndáme maso z lednice. Každý řízeček obalíme v hladké mouce, lehce osoleném a rozšlehaném vajíčku a strouhance. Ihned vkládáme smažit do rozpálené směsi oleje a sádla. Smažíme do zlatavé barvy.

TIP: Smažené řízky v trojobalu: Z čeho všeho jdou udělat

Zveřejněno 21. 9. 2016

Poznámka autorky Avynka

1 hrnek = 250 ml, 1 šálek = 200 ml

Jedna rada: Nikdy nedávejte do ledničky obalené řízky. V ledničce zvlhne strouhanka a už nikdy nebudou krásně křupavé.

Druhá rada: Z pánve, ve které se smaží, odstraňujte průběžně napadané a přepalující se kousky strouhanky.

http://rozmarynacitronova.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Smažený kapr s bramborovým salátem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9P6

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Smažený kapr s bramborovým salátem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9P6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Doma cibuli do salátu vždy spaříme horkou vodou. Salát, když jej děláte ve větším množství s vidinou několikadenního ujídání, vydrží v lednici déle.

JosefZeravicky: autor receptu nemôže mazať príspevky. Prípadné dotazy môžete nasmerovať na moderátorky.

DOBRÝ DEN,
a už dělám ten salát podle tohoto receptu.
No a napsal jsem jako první a přidal můj názor, jak se mi líbí ty žloutka a do nich vše další a asi jsem se obšírněji zmínil , že se mi nelíbí ta hudba, a tak mně autorka smazala.
A toš máte na to právo a já jsem si jen posteskl a zkouším to znovu, jestli mně zase smažete.
A S TOU MORAVANKOU a její propláchnutí je dobré, zejména pro zjemnění salátu.
,,toš teda tak,,

Eja57: "Vzniknou krásné kapří řízečky bez kostí, dokonale propečené."
No, už věky poukazuji na to, že v české kotlině se ryby obecně dělají příliš dlouho na ohni...;-(
***
Vyjadřuji se pouze k masu :-)
Ještě dopoledne si šupináč rochnil na sádkách a nyní si hoví v našich útrobách:-D
Když jsem si ex post přehrál vííídeo, tak stran obalování masa se mi líbí, jak kuchtík používá obě ruce: skoro důsledně jednu na mokrý proces (já používám vidličku) a druhou na obalování ve strouhance :yes:
A odležení masa?
No, kapr evidentně netrpí rigor mortis;-) a než uvařím rybí polévku (dnes jsem si to stopnul, vzalo mi to skoro hodinu vč. vyvrhnutí a porcování, vaření vývaru (vařím celou hlavu vč. žáber ale bez očí + všechny odřezky + "kožuch" bez šupin, obírání masa po uvaření, příprava a osmažení zeleniny) tak je nasolené maso i bez fólie OK
...a použití citronu? U nás až na talíři a každý podle svého Gusty;-) já ano (byť si myslím, že ryba má vonět rybinou), paní casinová neééé

Veronika.Hrozna: no, mí kamarádi rybáři tvrdí, že když je dobrá ryba tak citron až ev. na talíř na dochucení, že citron je takové šidítko a srazí tu rybí chuť...

Do mléka ještě přidám šťávu z půlky citronu. Dělala to moje tchýně, aby bylo maso křehčí a lahodnější. Kdo chce ať zkusí.

Včera jsem náhodou narazila na debatu na téma "kapr a Štědrý den"... množství příspěvků "kapra neeee" mě zas tak úplně nepřekvapilo... Ale kapra podle toho receptu a foto bych si dala..
Když vidím nadšení kamarádky, že sehnala mamuta 5,8 kg, tak si představím, jak mi jednou donesla ochutnat kousek smaženého a chápu ty, co kapra nemůžou ani vidět...Obří podkova se skoro nedodělaným masem u páteře...fuj se o jídle neříká, já vím...
Dvoukilový kapřík je tak akorát ( samozřejmě množství kapříků podle množství jedlíků). Potřebujeme dostatečně velký a ostrý nůž a trochu trpělivosti, která se bohatě vyplatí. Kapří půlku si položíme před sebe s ocasní částí směřující k levé ruce, nožem zajedeme mezi páteř a maso a velmi pečlivě celou kostru oddělíme od plátu masa ( a ev. hodíme k hlavám do hrnce). Stejně pečlivě vzniklý plát masa stáhneme z kůže, doporučuji kombinačky, chytit kousek kůže u páteře a plochou dlaní postupně stáhnout - ale porce určené na stůl někdy nestahuji, ty co budeme snídat na Boží Hod :-8 ano. Pláty masa nakrájíme na porce a vložíme do vhodné nádoby, zalijeme mlékem, aby byly porce úplně ponořené a necháme do druhého dne v chladu. Pak je vyjmeme, důkladně osušíme, osolíme, opepříme. U nás tradičně na Štědrý den jak smažíme, tak děláme pár porcí přírodních. Část porcí obalíme lehce v mouce smíchané s paprikou a uděláme na másle přírodně. Na zbytek si připravíme obyčejný nebo vylepšený trojobal. Část strouhanky smícháme se strouhaným parmezánem, část necháme jen tak. Obalujeme - mouka, vajíčko rozšlehané s pivem, strouhanka s parmezánem, zase vajíčko a nakonec čistá strouhanka. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, do kterého hodíme kolečko mrkve, aby se nám nepřepaloval - můžeme i sádlo nebo ghí. Vzniknou krásné kapří řízečky bez kostí, dokonale propečené.

Tématické fráze:
smažený řízek z kapra, smažený kapr s kůží, kapr a bramborový salát, smažený kapr, kapr se salátem, smažený kapr recept, smažení řízků z kapra, smažený kapr s jogurtem, smažený kapr v jogurtu, kapr s bramborový salát, recept bramborový salát, křupavý smažený kapr, kapr s brmborovým salátem, postup jak osmažit kapra, recepty z kapra, top recepty kapr smažený, smažený kapr s jogurtem, pomer brambor a zeleniny v s bramborovým salátem, smažení kapra bez z kůže, smažený kapr k kuzi

Suroviny:
filet z kapra, mouka hladká, sůl, pepř bílý mletý, citron, vejce, strouhanka, sádlo, olej, brambory, moravanka, vejce, cibule, jablko, okurky sterilované, majonéza, jogurt bílý, hořčice, lák z okurek, ocet, cukr krupice, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu