Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha

Nadýchaná a vláčná vánočka s mandlemi je oblíbenou sváteční snídaní. Bohatě pocukrovaná nebo s namazaná máslem a marmeládou vyvolává krásné vzpomínky napříč generacemi. Upečte si ji podle receptu oblíbeného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marianna.Va

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do misky rozdrobíme droždí, zalijeme ho mlékem, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10–15 minut. Krok 2: Rozinky namočíme na 2 hodiny do rumu. Krok 3: Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Vejce rozmělněte v misce. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, podsypte ho moukou a přimíchejte rozinky. Trvá to asi 10 minut. Těsto přendejte do pomoučené nádoby, zaprašte mírně moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu. Krok 4: Vejce prošleháme v misce. V suché směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme zbylé mléko, vejce, rozpuštěné a vychladlé máslo a kvásek. V robotu s hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto. Hnětení trvá zhruba 10–15 minut. Na závěr do těsta zapracujeme scezené rozinky. Krok 5: Těsto přendáme do mísy, mírně zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 7: Hotové těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme pramen o délce asi 30 cm a zapleteme vánočku. Kdyby se těsto při válení vracelo zpátky (smršťovalo), necháme ho ještě chvilku odpočinout a pustíme se do pletení. Krok 8: Zapletenou vánočku přesuneme na připravený plech, přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout (asi 45 minut). Krok 9: Troubu včas předehřejeme na 160 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a hojně posypeme plátky mandlí. Krok 10: Vánočku vložíme do trouby a pečeme 35–45 minut.

TIP: Jak na sváteční štólu

Zveřejněno 11. 12. 2025

Poznámka autora Marianna.Va

Tip: Smícháme 1 lžíci moučkového cukru s trochou vody a rumu a směsí potřeme povrch upečené vánočky. Díky tomu bude kůrka vláčná a voňavá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkWM8

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkWM8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
droždí čerstvé, cukr krupice, mouka hladká, rozinky, rum, mandle, sůl, cukr vanilkový, kůra citronová, vejce, mléko plnotučné, máslo, vejce, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu