Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sushi s čerstvým lososem naloženým v soli

Domácí sushi s lososem naloženým v soli je zážitek, který stojí za každou minutu strávenou u přípravy. Losos díky solení získá pevnější strukturu i výraznou chuť, která se dokonale propojí s rýží ochucenou rýžovým octem, okurkou a wasabi.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby nakládání lososa

55 min (35 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby nakládání lososa)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 385 kJ /
570 kcal
Bílkoviny60,06 g
Tuky23,40 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 165 mg
Sodík 83,17 g
Sůl207,89 g
Sacharidy29,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve začneme lososem. Omytého a osušeného lososa dáme do misky a zasypeme ho solí smíchanou s cukrem. Pořádně sůl přitlačíme (musí být zcela zasypaný) a dáme na 24 hodin do lednice. Krok 2: Druhý den lososa opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Krok 3: Rýži několikrát propláchneme studenou vodou, aby se odstranil přebytečný škrob. Vaříme ji bez soli, dokud se veškerá tekutina nevsákne, přibližně 15–20 minut. Krok 4: Po uvaření necháme rýži ještě 10 minut odpočinout pod pokličkou. Mezitím smícháme ocet, sůl a cukr, necháme je zcela rozpustit a vzniklou směs vmícháme do rýže. Krok 5: Lososa nakrájíme na proužky. Okurku podélně nakrájíme na delší pásky a odstraníme z nich měkký střed. Na bambusovou podložku rozprostřeme potravinovou fólii a položíme na ni plát řasy. Krok 6: Rýži roztáhneme mokrýma rukama po celé ploše řasy. Doprostřed naneseme tenkou vrstvu wasabi a rozložíme lososa, okurku a kousky zázvoru. Pomocí podložky pevně srolujeme. Stejným způsobem připravíme i další rolky, dokud nespotřebujeme všechnu rýži. Krok 7: Hotové rolky necháme chvíli vychladit a poté je nakrájíme přibližně na šest kousků. Podáváme se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

TIP: Jak jíst japonské sushi

Zveřejněno 17. 11. 2015

Poznámka autorky mika59

Takto udělaný losos je moc dobrý i na chlebíčky, jednohubky nebo jen jako chuťovka. Při naložení se může přidat nasekaný kopr. Hotový se krájí na úplně tenoučké plátky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Em74

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Em74

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Sushi si nadělujeme se sestrou tradičně každý rok pod stromeček. Tento recept s lososem je skvělý.

Dnes jsme si opět pochutnali..přidávám foto.

Dnes jsem sushi dělala opět, jen jsem lososa měla uzeného..taky moc dobré, přidala jsem foto ..:-)

badak: Děkuji za připomenutí,:-8 samozřejmě doplním :-K

Bezvadné fotečky a dobrý návod přípravy, gratuluji. Jen jedno opomenutí - do suši rýže se před dovařením přidává ocet pro zvýšení lepivosti. V seznamu surovin je sice ocet uveden, ale v popisu přípravy se jeho použití neobjevuje.

Tématické fráze:
jak naložit lososa na sushi, jak naložit lososa, tncz, recept na sushi, sushi recept, sushi recepty, lossos na soli a cukru, co se přidává k sushi, jak naložit zázvor na sushi recept, naložit lososa na sushi, sushi s lososem, recept sushi z cerstveho lososa

Suroviny:
losos, sůl mořská, cukr, mořské řasy, rýže sushi, voda, ocet rýžový, cukr, sůl, okurka čerstvá, zázvor nakládaný, pasta wasabi, potravinářská fólie

Přidat fotografie receptu