Sushi specialita

meginka Kuchařka: meginka

Doba přípravy: 60 minut Ryby 26 názorů

Suroviny

1/2 kg rýže
rýžový ocet
cukr
řasy NORI
wasabi křen
sojová omáčka
sezamová semínka
Náplň :
krabí tyčinky
okurka
šunka
důležitá bambusová podložka pro zabalení
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si rýži. Nejprve dobre propláchněte vodou. Poté uvařte podle návodu a nechte jí stát ještě dalších 10 minut. Ve větší nádobě propláchněte octem a také s trochou soli a cukru.

  2. Řasu položte na podložku lesklou stranou dolů a lehce jí pokropte vodou - lépe se s ní pracuje.

  3. Na řasu nandávejte rýži do 2/3. Na rýži naneste po celé délce wasabi křen - dobré a kvalitní dodává sushi tu správnou chuť. Jako náplň jsme si zvolili krabí tyčinku a okurku v šunce.

  4. Řasu pomocí podložky stočte a pevně utáhněte.

  5. Rolku rozkrájejte na několik kousků, záleží na tom jak je chcete mít vysoké. Pří krájení použijte opláchnutý a neusušený nůž.

  6. Sushi servírujte se sojovou omáčkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Sushi specialita

  • anela anela(neregistrovaná)

    Casey:vyzkoušej místo sojovky kikoman omáčku je daleko lepší:-D

    Odpovědět

  • Casey Casey(neregistrovaný)

    Musim rict, ze tohle je uplne muj prvni prispevek do nejake debaty :-8 a predem seomlouvam, nemam na klavesnici hacky a carky :-(( . Kazdpodadne musim rict, ze na to ze mam vydanych 5 kucharek jsem jedno jidlo absolutne sama nezkusila udelat a to je sushi. Ale sushi absolutne miluju a davam si ho minimalne jednou tydne. Jednak je zdrave, ale dle me opravdu chutne. :-)) . Co se tyce Wasabi kupuji si klasicke cinske coz je opravdu hodne palive, ale ma mnohem atraktivnejsi chut nez wasabi v prasku, ktere je trosku jako levnanahrazka za opravdovou chut, ale unavam, ze ja si opravdu delam tu klasickou cinskou sojovou omacku smichanou s jejich wasabi a doporucuji prvnim pokusitelum, aby si pripravili hodne kapesniku neb ja sobne mam rada palive, ale nez jsem si zvykla, tak jse si to obrecela vcetne me pusy;-( .Souhlasim, ze zkusit alespon jednou by se melo a treba to I prozatimnim odpurcum zachutna. Mimochodem ma z vas nekdo rad sashimi?

    Odpovědět

  • Janča Janča(neregistrovaná)

    Koupila jsem dceři knížku, ale sama jsem to hned také zkusila. Jen s originálními surovinami, žádné náhražky a bylo to super. Žádná těžká a složitá příprava a když máme rodinou oslavu, vždy musím připravovat.:-p

    Odpovědět

  • Janča Janča(neregistrovaná)

    Lucie: Ano, to je správné. V žádném případě naše desetiprocentní náhražky !!!:-/

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tomáš Horáček: V receptu ale není o eidamu nebo plesnivém sýru ani slovo:-O:-O:-O, ale: dyk se běžně dělá fazolový guláš nebo se k masovému guláši přidaj fazole, to nebyl šťastný příklad, i když tuším, jak to bylo myšleno
    Jinak byla jsem v originál japonské restauraci a tam jsem dostala sushi se šunkou.

    Odpovědět

  • Tomáš Horáček Tomáš Horáček(neregistrovaný)

    návštěva:nějakým omylem jsem se sem prokliknul, ale když jsem četl ten recept, tak jsem opravdu zhrozil. Absolutně souhlasím s příspěvkem na který reaguji. Češi mají bohužel tu úžasnou schopnost po**at všechny kvalitní, cizí jídla tím, že tam nacpou šunku, eidam 30% nebo plesnivý sýr. Na cizích jídlech je krásná ta originální a nová chuť. Proč bychom jí měli vylepšovat? Líbilo by se Vám snad, kdyby nějaký Mexičan sypal do guláše fazole? Je to hanobení cizí kuchyně .. .

    Odpovědět

  • návštěva návštěva(neregistrovaná)

    :-(( Šunka do sushi? :-(( Nezlobte se, ale to je hanobení tolik vyhlášeného, zdravého a chutného jídla japonské kuchyně !!! :no: To je jakobyste udělala svíčkovou z vody a k tomu dala kolínka. :no:

    Odpovědět

  • lukaas lukaas(neregistrovaný)

    Sushi a šunka? Proboha!:no:

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Mno, je to taková česká varianta. Do tradičního su-shi rozhodně nepatří ani šunka! a ani ty krabí tyčinky - ty totiž neviděly kraba ani za rohem. Je to smíchanina všech možných odpadových odřezků z ryb. Tradiční su-shi je zdravý pokrm (což vylučuje jak šunku tak i krabí tyčinky - obojí plné chemie a éček) a užívají se pro něj výhradně ty nejkvalitnější suroviny. V případě ovoce a zeleniny je to především okurka a avokádo, v případě "masa" pak výhradně čerstvé ryby nebo mořské plody jako tuňák, losos, krevety, sépie nebo třeba ten krab. Vždy jsou to čerstvě nakrájené syrové kousky masa vcelku právě proto, aby vynikla jejich chuť - i proto se su-shi přikládá na jazyk vždy náplní napřed (říká se, že zkušený strávník tak pozná jak kvalitu, tak čerstvost ryby). Teprve potom se jazyka dotkne rýže ochucená wasabi a japonskou sojovou omáčkou (která mimochodem chutná také úplně jinak než ta naše).

    Takže pokud někdo z vás ještě su-shi nejedl, pak rozhodně doporučuji zajít na "originál" do nějakého kvalitnějšího sushi baru, a pak teprve zkoušet svoje vlastní recepty doma. Tak alespoň budete nejdřív vědět, jak to skutečně má chutnat a nezkazíte si dojem improvizovanými českými náhražkami, které ve finále po všech těch "zlevňujících úpravách" chutnají úplně jinak než původní recpet. A třeba budete natolik chytré a mlsné jazýčky, že vám nebude vadit si trochu připlatit za kvalitní rybu i originální japonské suroviny a naučíte se připravovat skutečné tradiční sushi, které je nejen chutné, ale i velice zdravé. Koneckonců, ono těch ryb a mořských plodů přecejen není pro su-shi potřeba tolik, aby to jednoho zruinovalo a musel nahrazovat českou dušenou vepřovou šunkou s nějakými 10%masa.
    Chce to se jen zamyslet.

    Odpovědět

  • Arlena Arlena

    Sushi zbožňuji a pravidelně si ho dělám doma...nejlepší suroviny seženete v Japashopu na Dejvické. Mám to tam dost ověřené. Super obsluha, ceny vzhledem k tomu, že všechny suroviny jsou čistě japonské, přijatelné. Navíc vám tam s ochotou poradí ve všech surovinách potřebných na pokrm.

    Odpovědět

  • Romi Romi(neregistrovaný)

    Sushi je to nejúžasnější jídlo...:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Manželovi ke kulatinám jsem tajně objednala v jedné pražské japonské restauraci japonskou večeři se stylovým posezením a s ukázkou výroby sushi - všechno jsme to potom mohli ochutnat. Byl to nezapomenutelný zážitek. Všechno jsem ochutnala, ale tak jak rýži miluji, dlouho jsem ji potom nemusela:-D. Proto musím dát velký bodík, když vidím, co je s tím práce. Můj 1. výtvor bych si nedovolila nikomu nabídnout, hrůza:-D:-D Je to delikateska, ale já si dávám jen svátečně;-):-p:-K:yes::yes:5

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    vase recepty mne fakt lakaj ale nevim proc tam nejsou treba krevety nebo jinak nic urcite si z vaseho receptu neco uvarim tak se loucim a dobrpou chut pri sushi.

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Carbi, wasabi je zelená křenová pasta, je o dost výraznější než náš křen http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&p...

    Odpovědět

  • Ivina Ivina

    Taky jsem to ještě nejedla,ale chtěla bych to ochutnat,vím,že by mi to určitš chutnalo.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: výroba sushi výroba sushi video sushi domácí výroba video náplň do sushi náplně do sushi vyroba suschi suši recept suši recepty recept na suši sushi náplň jak udělat suši výroba suši jak udělat suschi sushi vyroba jak si udelat susi sushi recept originalni náplň sushi wasabi pasta suši s lososem recept suschi recepty

Zapomněl/a jsem heslo