Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 428 kJ / 7 034 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,91 g |
Tuky | 255,32 g |
Vláknina | 29,75 g |
Cholesterol | 1,21 g |
Sodík | 532 mg |
Sůl | 1,80 g |
Sacharidy | 1 076,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Recept je do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru do husté hmoty, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva.
Krok 2: Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, těsto dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy.
Krok 3: Marcipán: Vodu s máslem přivedeme do varu a nasypeme do ní mouku. Těsto tzv. odpálíme, tzn. mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny hrnce. Necháme vychladit.
Krok 4: Poté na vál přendáme těsto, prosátý moučkový cukr, asi 2-3 lžičky tresti a zpracujeme v hladkou hmotu. Vzniklou hmotu barvíme potravinářskými barvami. Pokud používáme práškové, rozděláme v kapce vody a pak přidáme do hmoty.
Krok 5: Při potahování dortu je dobré si připravit 2 kusy folie, hmotu mezi ně vložit a vyválet. Poté odstraníme horní část a na dolní části vyválený plát přeneseme na dort. Tak zabráníme potrhání hmoty při přenášení.
Krok 6: Při potahování je žádoucí vyválet hmotu o něco větší, než je dort, pak se netvoří nežádoucí záhyby a dort se lépe potáhne. Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný! Pečeme 40 minut na 180°C, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení.
Zveřejněno 10. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Modrý dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2gmN
Moje poznámka
Modrý dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2gmN
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 12 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 4 hodinami
Krenex
dragomirac před 6 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 6 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 6 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 6 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 7 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 7 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 7 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 8 hodinami
Tématické fráze:
dort autobus postup,
dort autobus,
dort modrý,
dort jeřáb,
dort moře postup,
modrý krém na dort,
jak obarvit krém na dort,
postup na dort autobus,
modrý marcipán,
dort autobus-postup,
čím obarvit krém,
čím obarvit krém na dort,
čím obarvit těsto,
marcipánový dort moře,
jak obarvit krém,
dort autobusu postup,
modrý krém do dortu,
jak udelat modry marcipan,
dorty autobus,
autobus dort
Suroviny:
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
kakao,
nutella,
máslo,
banán,
voda,
máslo,
mouka hladká,
cukr moučkový,
tresť mandlová sladká
Komentáře (8)