Tradiční matesy ze solených sleďů
Známe je také jako slanečky, které jsou právě ze sleďů nejchutnější. Po naporcování ryby prokládáme kořením a cibulí a následně zalijeme olejem. Po uležení se výborně hodí k pivu spolu s čerstvým pečivem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 990 kJ / 237 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 8,33 g |
| Tuky | 4,59 g |
| Vláknina | 21,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 48 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 34,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Soleným rybám odřízneme hlavu, ocas a ploutve. Nařízneme břišní dutinu a vybereme mlíčí, které očistíme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Rybu rozevřeme jako knihu a vyjmeme páteř - spolu s žeberními kostmi.
Krok 3: Maso, které ulpělo na kostře, obereme a spolu s mlíčím ho vhodíme do připravené misky, určené pro maso k nakládání.
Krok 4: Větší a pevnější kosti, které zbyly ve svalovině, odstraníme prsty, případně pinzetou.
Krok 5: Upravené vykostěné ryby nakrájíme i s kůží na kousky velikosti soust a přidáme k mlíčí.
Krok 6: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, případně půlkolečka - podle její velikosti.
Krok 7: Do vhodné nádoby se šroubovacím uzávěrem dáváme střídavě vrstvu cibule, rybího masa a koření (nové koření, pepř, bobkový list).
Krok 8: Vrstvíme do spotřebování surovin a následně zalijeme olejem.
Krok 9: Za 2-4 dny konzumujeme s čerstvým pečivem, například k pivu.
Zveřejněno 21. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tradiční matesy ze solených sleďů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lvnl
Moje poznámka
Tradiční matesy ze solených sleďů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lvnl
Nejnovější recepty
Sýrová pomazánka podle ČSN
Přidáno před 2 hodinami
Vánoční oplatky
Přidáno před 19 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 21 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečená krkovička se žampiony a zakysanou smetanou
Ivet88 před 16 minutami
Jemné kokosové cukroví
Verunkavh před 26 minutami
Klášterské řezy
Anickamanicka před 1 hodinou
Vánoční štola z tvarohového těsta
Hanina_ před 2 hodinami
Vánoční cukroví
fragolina před 8 hodinami
Brambory s vůní mandlí
Fitulka před 12 hodinami
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 13 hodinami
Poctivá vánočka
metrix7 před 13 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 14 hodinami
Krkovička z trouby
Sahula před 14 hodinami
Tématické fráze:
matesy ze slanečků,
rybí matesy,
recept na nakládané matjesy,
recept na rybí matjesy,
matesy s cibulí,
matesy recept,
recepty na rybí matjesy,
matesy,
nakládání slanečků,
recept na matesy,
nakládané matesy,
domaci matesy,
nakládaný sleď,
prodej slanečků,
recepty slaneček nakládaný,
salat z matesu,
nakladane slede,
nakládaní sledů,
nakládání matesů,
rybí matesy recept
Suroviny:
sleď,
cibule,
bobkový list,
pepř celý,
koření nové koření,
olej slunečnicový
Komentáře (28)
Odkaz na stránky:
https://www.diana-ryby.cz/
www.diana-fish.com/produkty/rybi.../slanecek-ze-sudu.html - Archiv - Podobné
Prodejen je vícero. Pouze poupravím odkaz :
www.diana-ryby.cz/prodejny#mainContent
Zkusím to někdy podle Tebe, ale až bude nějaká sešlost, jinak bych je musela jíst sama někde na balkóně
Eli, u nás v rodine sa robí z takejto ryby na Silvestra ruský šalát "ryba pod šuboj"...
Mám štěstí, že jsem objevila ten blízký (maloobchodní) krámek a můžu zkoušet specialitky...
Došla by som na ochutnávku, bude to eňo ňuňo určite...
Takže jsem recept přidala. Fotky jsou dnešní, zatím jen naložená rybička...když si vzpomenu, nafotím podobu jídla, vhodnou ke konzumaci...