Tradiční matesy ze solených sleďů
Známe je také jako slanečky, které jsou právě ze sleďů nejchutnější. Po naporcování ryby prokládáme kořením a cibulí a následně zalijeme olejem. Po uležení se výborně hodí k pivu spolu s čerstvým pečivem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 990 kJ / 237 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,33 g |
Tuky | 4,59 g |
Vláknina | 21,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 48 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Soleným rybám odřízneme hlavu, ocas a ploutve. Nařízneme břišní dutinu a vybereme mlíčí, které očistíme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Rybu rozevřeme jako knihu a vyjmeme páteř - spolu s žeberními kostmi.
Krok 3: Maso, které ulpělo na kostře, obereme a spolu s mlíčím ho vhodíme do připravené misky, určené pro maso k nakládání.
Krok 4: Větší a pevnější kosti, které zbyly ve svalovině, odstraníme prsty, případně pinzetou.
Krok 5: Upravené vykostěné ryby nakrájíme i s kůží na kousky velikosti soust a přidáme k mlíčí.
Krok 6: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, případně půlkolečka - podle její velikosti.
Krok 7: Do vhodné nádoby se šroubovacím uzávěrem dáváme střídavě vrstvu cibule, rybího masa a koření (nové koření, pepř, bobkový list).
Krok 8: Vrstvíme do spotřebování surovin a následně zalijeme olejem.
Krok 9: Za 2-4 dny konzumujeme s čerstvým pečivem, například k pivu.
Zveřejněno 21. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tradiční matesy ze solených sleďů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lvnl
Moje poznámka
Tradiční matesy ze solených sleďů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lvnl
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 1 hodinou
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 12 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 16 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 20 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 1 hodinou
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 1 hodinou
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 10 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 10 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 14 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 15 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 16 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 16 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 17 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 17 hodinami
Tématické fráze:
matesy ze slanečků,
rybí matesy,
recept na nakládané matjesy,
recept na rybí matjesy,
matesy s cibulí,
matesy recept,
recepty na rybí matjesy,
matesy,
nakládání slanečků,
recept na matesy,
nakládané matesy,
domaci matesy,
nakládaný sleď,
prodej slanečků,
recepty slaneček nakládaný,
salat z matesu,
nakladane slede,
nakládaní sledů,
nakládání matesů,
rybí matesy recept
Suroviny:
sleď,
cibule,
bobkový list,
pepř celý,
koření nové koření,
olej slunečnicový
Komentáře (27)
Odkaz na stránky:
https://www.diana-ryby.cz/
www.diana-fish.com/produkty/rybi.../slanecek-ze-sudu.html - Archiv - Podobné
Prodejen je vícero. Pouze poupravím odkaz :
www.diana-ryby.cz/prodejny#mainContent
Zkusím to někdy podle Tebe, ale až bude nějaká sešlost, jinak bych je musela jíst sama někde na balkóně
Eli, u nás v rodine sa robí z takejto ryby na Silvestra ruský šalát "ryba pod šuboj"...
Mám štěstí, že jsem objevila ten blízký (maloobchodní) krámek a můžu zkoušet specialitky...
Došla by som na ochutnávku, bude to eňo ňuňo určite...
Takže jsem recept přidala. Fotky jsou dnešní, zatím jen naložená rybička...když si vzpomenu, nafotím podobu jídla, vhodnou ke konzumaci...