Omáčka ze sušených hříbků
Houbové omáčky nám do kuchyně přináší nádhernou vůni lesa. Do omáček se hodí lesní i kupované houby. Použít můžeme nejen sušené, ale i čerstvé, naložené či zamražené houby.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 197 kJ / 525 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 11,37 g |
| Tuky | 42,47 g |
| Vláknina | 0,60 g |
| Cholesterol | 123 mg |
| Sodík | 89 mg |
| Sůl | 0,20 g |
| Sacharidy | 24,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušené houby namočíme do studené vody přes noc, nebo alespoň na 2 hodiny.
Krok 2: Další den je dáme vařit, dolijeme vývar nebo vodu a přivedeme k varu.
Krok 3: Přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření, bobkový list, drcený kmín, masox a necháme vařit.
Krok 4: Mezitím si připravíme zásmažku z másla a mouky. Hned jak máme zásmažku udělanou, zahustíme houby a pomalinku provařujeme. Ke konci varu zjemníme smetanou a popřípadě můžeme ještě dosolit podle chuti.
Krok 5: Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.
Zveřejněno 27. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčka ze sušených hříbků
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NE3L
Moje poznámka
Omáčka ze sušených hříbků
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NE3L
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 15 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 15 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 15 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 15 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 16 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 17 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 17 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 18 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 19 hodinami
Tématické fráze:
houbova omacka ze susenych hub,
omáčka z hříbků,
jak použít sušené houby,
susene houby do omacky,
susene houby omacka,
recepty ze sušených hub,
sušené houby recepty,
použití sušených hub,
jak upravit sušené houby,
jak vařit sušené houby,
hřibová omáčka recept se smetanou,
jak vařit ze sušených hub,
omáčka sušené houby,
omačka s hříbků,
vaječina s hřibama,
susene houby pouziti,
sušené hřiby-recepty,
hřibova omačka,
hřibová vaječina,
sušené houby
Suroviny:
houby sušené,
smetana 12%,
mouka hladká,
máslo,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
kmín drcený,
vývar masový
Komentáře (16)
Mám na to vajíčko na koření,to jen pak vytáhnu a koření vyhodím
To je dobrá rada,to stím kořením,naštětí vajíčko mám :)
Jinak Severi, já už jinak celé koření nevařím, vkládám do nerez vajíčka na čaj ať třeba do polévek, omáček atd. vyndám jen vajíčko a je to. I takhle táhnu vývar třeba hovězí.
U nás letí spíš nakyslé omáčky, takže kápnu i ocet a citron
To je velmi praktická věc do každé kuchyně