Špenátová polévka
Špenát je nízkokalorickou zeleninou a tak se hodí do redukčního jídelníčku. Navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Chutnou špenátovou polévku, s nudlemi z vaječné omelety, zvládnete připravit za pouhou půl hodinu.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 758 kJ / 1 376 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,34 g |
Tuky | 81,35 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 965 mg |
Sodík | 1,98 g |
Sůl | 4,53 g |
Sacharidy | 70,67 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 13. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špenátová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P1Jn
Moje poznámka
Špenátová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P1Jn
Nejnovější recepty
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 12 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 12 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 16 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí kečup
Marfyk před 36 minutami
Banánové lívance
Mazej před 52 minutami
Rychlá tvarůžková pomazánka
Slavista62 před 1 hodinou
Tagliatelle s koprovým pestem
ZboSy před 1 hodinou
Tatarák z olomouckých tvarůžků
Slavista62 před 1 hodinou
Hustá žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami
daniela1262 před 3 hodinami
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 14 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 14 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 14 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 14 hodinami
Tématické fráze:
špenátová polévka,
špenátová polévka recept,
špenátová polévka top recepty,
ohřívání špenátu,
špenatova polévka - top recepty,
ohřívaný špenát,
polévka špenátová,
špenátová polévka top recept,
recept špenátová polévka,
špenát ohřívání,
polévka ze špenátu,
špenátová polévka s vejcem,
jedovatý špenát,
polévka z baby špenátu,
špenátová polévka se smetanou,
špenátová polévka z baby špenátu,
je ohřívaný špenát jedovatý,
co se zbytkem špenátu,
je ohřívaný špenát jedovatý,
spenatova polievka
Suroviny:
mléko,
voda,
sýr tavený,
šlehačka,
pepř bílý mletý,
sůl,
česnek,
špenát baby,
vejce,
mléko,
moučka škrobová,
sůl,
olej
Komentáře (24)
Anetka, som veľmi rada, že ti moja polievka chutí, snáď bude aj manželovi.
cit: "Vážený pane doktore, dočetla jsem se v MF Dnes ze dne 3.1.01, že se nesmí znovu ohřívat špenát, protože tato zelenina může obsahovat dusičnany, které se mohou měnit v rakovinotvorné nitrosaminy.
Svému synovi jsem špenát dávala často a samozřejmě i ohřívaný. Ohřívám mu i jiné druhy zeleniny. Chtěla jsem se zeptat, zda se jich to také týká. Děkuji za odpověď.
Re:Ohřívání špenátu
10.1.2001 MUDr. Tomáš Jirkovský
Vámi zmiňovaný článek jsem nečetl, dosud jsem nikde neslyšel, že ohříváním již jednou uvařené zeleniny (špenátu) by v ní docházelo k podobným chemickým změnám. Ve špenátu by musilo být velké množství dusičňanů, aby vznikla tepelnou úpravou nebezpečná koncentrace nitrosaminů. Obecně je ale nutno říci, že mnohem lepší je čerstvě uvařené jídlo, než ohřívané (také se nedoporučuje chystat si předem kojenecké mléko na celý den). Čerstvé je zdravější. Ještě je třeba dodat, že jednou již uvařené jídlo (třeba z ledničky) nelze jen ohřát, tzn. zahřát na teplotu 40-60 st.C, je nutno jí znovu povařit (100 st.C) alespoň 15 minut, aby se zbavila případného bakteriálního znečištění.
Na druhou stranu je zcela pochopitelné, že není možné odhadnout přesně, kolik se jídla najednou sní, aby nic nezbylo. Přece nebudeme všechny zbytky vyhazovat. To by bylo nehospodárné.
Dr Jirkovský"
Já špenát nejen ohřívám, ale ze bylého dělám například polévku nebo náplň do slaného pečiva, na pizzu... Ještě nikomu špatně nebylo, ale chci se zeptat na váš názor...
Polévka moje není, ale jsem ráda, že jsem jí udělala, je opravdu moc dobrá, sýr jí dá šmak, smetana jí zjemní a nudle z omelety jsou v ní senzační a ozváštní jí,budu jistě opakovat. Mimo fotek dávám boda