Staročeský bác neboli liťák
Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 291 kJ / 2 221 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,51 g |
Tuky | 24,26 g |
Vláknina | 20,53 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 324 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 407,84 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Moje poznámka
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Nejnovější recepty
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 1 hodinou
Cukeťák
Přidáno před 2 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno před 19 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tyrolské Gröstle
Fitulka před 10 minutami
Asijský pikantní zelný salát
jana 5051 před 25 minutami
Cuketová krémová polévka
Boxiska před 41 minutami
Jednoduché langoše
Fitulka před 50 minutami
Hermelínové kuřecí nudličky
Fitulka před 1 hodinou
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Krajanekcestovatel před 1 hodinou
Hovězí v ústřicové omáčce
SCR_Ltm před 2 hodinami
Fazolový salát
Anna.Milkova před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
Kahy0 před 2 hodinami
Pečená cuketa s česnekovo-koprovým dipem
magdalenka před 3 hodinami
Tématické fráze:
bác,
bác recept,
recept na bác,
starocesky bac,
recept bác,
recepty bác,
litak,
bác z brambor,
bramborový bác,
staročeský hluchec,
staročeský bramborák,
pečený báč,
bác recepty,
babiččin bác recept,
vepřové maso bac-can,
bac ze syrovych brambor,
recepty na bac,
jak se peče bác,
kynutý báč,
peceme bac
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
vejce,
brambory,
brambory,
mléko,
sádlo,
pepř mletý,
sůl,
česnek,
majoránka,
mák,
tuk,
mák
Komentáře (14)
yanull:
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.
Asi ho brzo udělám!
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda