Medovník originál
S tímto receptem zvládne medovník i ten, kdo ho nikdy nepekl. Vůně a chuť medu se skvěle doplňuje s máslovým krémem. Medovník originál je poměrně pracný, ale práce bude odměněna výslednou chutí a pochvalou od vašich strávníků.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 868 kJ / 6 900 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,45 g |
Tuky | 426,68 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 1,54 g |
Sodík | 3,92 g |
Sůl | 1,38 g |
Sacharidy | 684,44 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme vodní lázeň. Do kastrolku nalijeme vodu a dáme na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit.
Krok 2: Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
Krok 3: Směs mícháme vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
Krok 4: Na plech dáme pečicí papír a obkreslíme na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budeme pláty vykrajovat).
Krok 5: Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě jeden díl těsta. Ideálně lze těsto rozprostřít na plech prsty, jde to lépe. Těsto by mělo vždy přesahovat kružnici alespoň o centimetr.
Krok 6: Placku pečeme dozlatova (7-10 minut) a totéž provedeme i s ostatními.
Krok 7: Upečené placky ořízneme. Na každou můžeme položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Okraje nevyhazujeme, budeme je potřebovat na závěrečné zdobení.
Krok 8: Krém vyrobíme tak, že máslo a kondenzované slazené mléko Salko vyšleháme pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka.
Krok 9: Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta. Odřezky vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme (nebo použijeme mixér).
Krok 10: Sestavíme dort. Pomocí kulatého nože rozetřeme krém na první plát. Přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme máslovým krémem. Opakujeme tak dlouho, dokud nedojdou medové pláty.
Krok 11: Na závěr potřeme celý dort i s boky krémem a poprašíme připravenou posypkou.
Zveřejněno 23. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník originál
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgAE
Moje poznámka
Medovník originál
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgAE
Nejnovější recepty
Toasty s anglickou slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Točený dort plněný ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Jednohubky s dírou
Přidáno před 10 hodinami
Cuketová směs na topinky
Přidáno před 13 hodinami
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 17:10:14
Rajčatový salát
Přidáno 18. 7. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelné placky se sýrem
Matea před 3 hodinami
Jednoduchá meruňková bublanina
Violator před 3 hodinami
Kefírová rychlovka s ovocem
Eva.H.D. před 5 hodinami
Nadýchaná bublanina s meruňkami
Dana89 před 5 hodinami
Veselé muffinky
Natkaaa před 7 hodinami
Mořský Rumcajs
zdenda53 před 7 hodinami
Jadel ve slanině
majka.k před 7 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MichalP před 8 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Lela5774 před 8 hodinami
Tématické fráze:
medovník,
medovník recept,
recept medovník,
recept na medovník,
domácí medovnik,
medovník na plech,
medovník podle babičky,
prostřeno recepty medovník,
domácí medovník recept,
medovník prostřeno,
recept na domácí medovník,
recepty medovnik,
krém do medovníku,
kuchař ví,
top recepty medovník,
recepty na medovník,
medovník recept na plech,
výborný krém do medovníků,
medovník recepty,
prostřeno medovník
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
tuk hera,
med,
soda jedlá,
mouka hladká,
salko,
máslo
Komentáře (101)
Ta hera, salko a cukr místo medu na medovník. 😅
Fakt top recept.
Hodnoty jsem posleze nasel i v tabulce nutricnich hodnot …
A pokud chci nahradit heru maslem, je gramaz stejna ..?
Dekuji
Pláty jsem ještě "máčela" silnou kávou s rumem a příště ještě přidám trochu oříšků
Zkoušel jsem jednou, po druhé zkoušet nebudu. Škoda
Joanna:
Mimochodom, v recepte píšeš, že je to recept tvojej babičky a dolu v komentároch že z Apetitu - opísané.
naporcovala...byl výtečný
x-hanny-x:recept se mi moc líbí,hezký popis a pěkné foto
Větší slušnost je přihlásit se.Než se ptát na zdroj.