Domácí chleba
Kdo jednou zkusí domácí chleba, těžko se už bude vracet ke kupovanému. Při pečení provoní celý byt a kůrku si vypečete podle libosti, jak kdo má rád. Tento recept je z droždí, ovoněný tymiánem a hravě ho zvládnete.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 860 kJ / 4 747 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 154,96 g |
| Tuky | 29,92 g |
| Vláknina | 50,99 g |
| Cholesterol | 3 mg |
| Sodík | 6,45 g |
| Sůl | 16,05 g |
| Sacharidy | 938,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.
Krok 3: Z vykynutého těsta tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, dvě šišky.
Krok 4: Položíme je na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Krok 5: Včas začneme nahřívat troubu na 250 °C.
Krok 6: Těsně před vložením do horké trouby potřeme šišky chleba peroutkou namočenou v octové vodě.
Krok 7: Prudce pečeme na 250 °C asi 5 minut. Pak snížíme teplotu na cca 170-175 °C a dopékáme 30-45 minut.
Krok 8: Během pečení chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.
Zveřejněno 7. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/045
Moje poznámka
Domácí chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/045
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 5 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 7 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 19 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 20 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:57:18
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:05:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí veka
KucharkaRenata před 1 minutou
Patero slaných závinů
ladiksubrt před 18 minutami
Kanadské kuře
pesinova.k před 1 hodinou
Vepřová kýta se zeleninou a klobásou
Leni1970 před 2 hodinami
Vydatná vločková polévka s česnekem
Janousek před 2 hodinami
Slepice na paprice
vladhn před 2 hodinami
Medovníkové koule
milhausz1984 před 2 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
milhausz1984 před 2 hodinami
Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)
Rebeca před 2 hodinami
Lázeňské rohlíky
kunananuk před 2 hodinami
Tématické fráze:
domácí chleba,
domácí chleba,
recept na chleba z domácí pekárny,
domácí chléb,
domácí chléb,
domácí chléb,
domaci chleba recepty,
domácí chleba recept,
domácí chleba recept,
recepty na chleba z domácí pekárny,
recept domácí chléb,
recept domácí chléb,
domácí chleba recepty,
domaci chleb recept,
domácí chleb recept,
domácí chléb recept,
recepty na domácí chleba,
recepty na domaci chleba,
recept na domácí chleba,
recept na domácí chleba
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
droždí,
sůl,
cukr,
mléko,
tymián,
kmín celý,
mouka hladká,
ocet
Komentáře (39)
byl po kazde moc dobry
ale ma to jednu chybu tu kamenovou formu nebo plech vymazat požadně sadlem
vůbec se nepřilepí
do jednoho bochníku jsem zapracovala kostečky uzeného, taky výborné
Nedávala jsem tam akorát tymián.
Ale o to víc soli a kmínu... A byla to opravdová mlaskačka