Lékařská vánočka
Symbolem Vánoc je bezesporu vánočka, krásně vláčná a opravdu nadýchaná. Vánočka plná rozinek a mandlí, příjemně provoní váš příbytek. Skvěle chutná namazaná džemem, ale také samotná.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 915 kJ / 6 433 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 197,94 g |
Tuky | 49,15 g |
Vláknina | 47,60 g |
Cholesterol | 767 mg |
Sodík | 489 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 1 275,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do rumu.
Krok 2: Připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme dvě naběračky vlažného mléka (z odměřeného množství), dvě špetky cukru a dvě špetky mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 3: Heru rozpustíme v mikrovlnce. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme citronovou kůru, rozpuštěnou Heru, vlažné mléko s cukrem, vanilkový cukr, slité rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek.
Krok 4: Do mísy dáme obě mouky, citrónovou kůru, přidáme rozpuštěnou heru, vlažné mléko s cukrem, vanilku, rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek.
Krok 5: Vše vypracujeme ve veliké míse vařečkou (pokud je těsto tekuté přisypeme trošku mouky). Zaděláme a po řádném vymíchání necháme v míse tak hodinu vykynout (občas promícháme).
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 150 °C.
Krok 7: Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části (dvě vánočky). Z každé části vyválíme osm válečků - tři silné, tři slabší a dva. Ze silných válečků upleteme cop - základnu. Poté upleteme cop ze slabších válečků a položíme je na základnu. Nakonec zapleteme poslední dva prameny a položíme je na vrch. Stejným postupem připravíme i druhou vánočku.
Krok 8: Vánočku přendáme na plech, na kterém je necháme asi hodinu kynout.
Krok 9: Pak pomašlujeme vejcem s mlékem, propícháme špejlemi aby se vánočka nerozjela, posypeme mandlemi, vložíme do trouby a pečeme při 150°C cca hodinu. Aby nebyly vánočky příliš tmavé a vypečené, pečeme je přikryté pečícím papírem.
Zveřejněno 9. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lékařská vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O5Gp
Moje poznámka
Lékařská vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O5Gp
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 17 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 23 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno 19. 6. 2025 09:27
Slávky na asijský způsob
Přidáno 19. 6. 2025 09:00
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá buchta s povidly
Hubenoura před 1 hodinou
Brokolicovo-celerová polévka
TondaJ před 1 hodinou
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Kdyzjehlad před 5 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 12 hodinami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 13 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 14 hodinami
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 14 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 15 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 16 hodinami
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Danniel před 18 hodinami
Tématické fráze:
aby se vánočka nerozjela,
vanocka,
vánočka recept,
vánočka bez cukru,
vanocka z tmave mouky,
vánočka bez droždí,
recept na lékařskou vánočku,
vánočka z polohrubé mouky,
vánočky,
vanocka aby se nerozjela,
vánočka ze 6 copanů,
vánoční cukroví recepty vanočky video,
vánočka recepty 2011,
vánoční cukroví recepty vanočky,
zamrazení droždí,
recept vanocka ruce v mouce v mouce,
tmavá vánočka recept,
malá vánocka,
ptala jsem se na peceni vanocky ve forme,
recepty pro lékaře.cz
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
mléko,
droždí čerstvé,
tuk hera,
vejce,
žloutek,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
rum,
kůra citronová,
sůl,
rozinky,
rum,
mandle,
ořechy vlašské
Komentáře (16)