Dušená mrkev
Prosté, snadné, ale velmi dobré jídlo. Protože mrkev je někdy velmi sladká, můžeme jí ještě dochutit solí, skořicí, citronem nebo octem. Pro chlapskou část jedlíků lze přidat i vepřové maso, nebo to, které máme rádi.
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev očistíme a nakrouháme nebo nakrájíme na kousky, aby při vaření nevznikla kaše.
Krok 2: V hrnci ji zalijeme tak, aby byla ponořená ve vodě.
Krok 3: Mrkev hodně osolíme (mrkev snese dost soli, stejně jako brambory).
Krok 4: Vaříme (dusíme) pod pokličkou téměř doměkka.
Krok 5: Podle potřeby doplníme horkou vodou, ale dá se i odebrat, i když vyléváme dobré.
Krok 6: Uděláme světlou jíšku (u nás na sádle, lze i na másle) a mrkev dle potřeby zahustíme.
Krok 7: Dosladíme podle chuti, každý může ještě dochutit na talíři.
Krok 8: Jako příloha vařené brambory ve slupce těsně před jídlem oloupané. Někdo jí i s houskovým knedlíkem.
Zveřejněno 9. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVBK
Moje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVBK
Nejnovější recepty
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety se smetanovou houbovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Dýňový kompot
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové plátky naložené v jogurtu a smažené v těstíčku
Přidáno 26. 9. 2025 12:44:40
Krevety
Přidáno 25. 9. 2025 20:10:32
Dýňové lívanečky
Přidáno 25. 9. 2025 16:03:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánovo-jablečná bábovka se skořicí a mandlemi
Palenka před 12 minutami
Polévka z hlávkového zelí
Lucie1001 před 14 minutami
Luxusní a rychlý makovník
pral2nka před 1 hodinou
Kynutý meruňkový táč
milosslavik4@gmail.com před 1 hodinou
Rajská polévka III
Lida.Rose před 1 hodinou
Klasická bramboračka
Toby. před 1 hodinou
BBQ (barbecue) omáčka
taxiotik@seznam.cz před 2 hodinami
Bramborová polévka od babičky
Vlak0078 před 3 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
Verastysova před 3 hodinami
Minutkový gulášek se žampiony a červenou kapií
MarieJana před 3 hodinami
Tématické fráze:
dušená mrkev jako příloha,
mrkev na husto,
dušená mrkev,
dušená baby karotka,
recept mrkev na husto,
mrkev jako příloha,
baby mrkev jako priloha,
dušená mrkev recept,
recepty mrkev na husto,
recepty - mrkev na husto,
dušená mrkev pro děti,
vařená mrkev s masem,
mrkev dušena recept,
baby mrkev recept,
dušená karotka,
baby mrkev,
vařená mrkev,
recepty na dušena mrkev,
recept na mrkev na husto,
dušená baby mrkvička
Suroviny:
mrkev,
sádlo,
mouka hladká,
sůl,
cukr
Komentáře (48)
No, já dusím mrkvičku na cibulovém základě a zahušťuji až nakonec - sníží se tim riziko připálení