Zamilovaný medovník
Protože se neustále zdůrazňuje, že originální recept na medovník je tajný, vyrojila se spousta upravených a podobných receptů. A každá hospodyňka považuje ten svůj za nejlepší. Ale tento je skutečným favoritem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 28 215 kJ / 6 744 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 85,63 g | 
| Tuky | 417,70 g | 
| Vláknina | 21,36 g | 
| Cholesterol | 1,26 g | 
| Sodík | 5,10 g | 
| Sůl | 0,31 g | 
| Sacharidy | 603,84 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Pokud nemáte karamelové Salko, použijte běžné Salko (slazené kondenzované mléko 397 g) a den předem ho vařte uzavřené 1 a čtvrt hodiny v papiňáku.
	Krok 2: Těsto: Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Do mísy vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na 1/2 hodiny.
	Krok 3: Troubu vyhřejeme na 180 °C.
Připravíme si plechy a pečicí papír. Krok 4: Těsto rozdělíme na 5 kousků. Těsto máme pořád zabalené, aby neoschlo. Na pečicím papíře vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku, kterou použijeme na ozdobení. Krok 5: Vykrojené kolo i s papírem přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 4 minuty. Upečené kolo necháme vystydnout na papíře. Takto upečeme i zbylá kola a poslední placku z odkrojků. Krok 6: Krém: Vyšleháme máslo se Salkem do pěny, nakonec přimícháme mleté ořechy. Dáme do lednice na chvilku ztuhnout. Krok 7: Na sirup svaříme vodu s cukrem, nakonec přidáme rum. Krok 8: Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, potřeme ji zespodu sirupem a po přiložení i svrchu. Takhle dáme na sebe všech 5 placek. Krémem namažeme i vršek a strany. Krok 9: Rozsekáme 50 g vlašských ořechů, rozemneme placku z odkrojků a vše smícháme. Posypeme tím strany a vršek medovníku. Necháme uležet 24 hodin.
Připravíme si plechy a pečicí papír. Krok 4: Těsto rozdělíme na 5 kousků. Těsto máme pořád zabalené, aby neoschlo. Na pečicím papíře vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku, kterou použijeme na ozdobení. Krok 5: Vykrojené kolo i s papírem přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 4 minuty. Upečené kolo necháme vystydnout na papíře. Takto upečeme i zbylá kola a poslední placku z odkrojků. Krok 6: Krém: Vyšleháme máslo se Salkem do pěny, nakonec přimícháme mleté ořechy. Dáme do lednice na chvilku ztuhnout. Krok 7: Na sirup svaříme vodu s cukrem, nakonec přidáme rum. Krok 8: Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, potřeme ji zespodu sirupem a po přiložení i svrchu. Takhle dáme na sebe všech 5 placek. Krémem namažeme i vršek a strany. Krok 9: Rozsekáme 50 g vlašských ořechů, rozemneme placku z odkrojků a vše smícháme. Posypeme tím strany a vršek medovníku. Necháme uležet 24 hodin.
Zveřejněno 5. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Zamilovaný medovník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/El5Y
Moje poznámka
					
				
Zamilovaný medovník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/El5Y
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 16 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 23 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno 3. 11. 2025 09:00:03
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 24 minutami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 34 minutami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 1 hodinou
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 2 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 2 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 11 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 13 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 15 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 15 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 15 hodinami
						Tématické fráze:
						
							jak zkaramelizovat salko, 
						
						
							ekucharka.net recepty-a-video recepty, 
						
						
							medovník recept, 
						
						
							luxusní medovník, 
						
						
							medovník video, 
						
						
							medovník video recept, 
						
						
							ëkucharka, 
						
						
							medovnik od pani ivany, 
						
						
							ekucharka medovník, 
						
						
							recept na medovnik video, 
						
						
							medovník paní ivany, 
						
						
							ekucharka.cz - video recepty, 
						
						
							recepty pani ivany, 
						
						
							medovník salko, 
						
						
							recept na medovník, 
						
						
							medovník, 
						
						
							medovnik ze salka, 
						
						
							video recepty medovník, 
						
						
							medovník ekuchařka, 
						
						
							medovník podle ivany
						
					
						Suroviny:
						
							mouka hladká, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							máslo, 
						
						
							vejce, 
						
						
							soda jedlá, 
						
						
							med, 
						
						
							smetana, 
						
						
							kakao, 
						
						
							salko, 
						
						
							ořechy vlašské, 
						
						
							máslo, 
						
						
							cukr krystal, 
						
						
							voda, 
						
						
							rum, 
						
						
							ořechy
						
					
	
			
	
	
Komentáře (17)
s těstem se výborně pracuje,až u třetí placky jsem přišla na to,že je lépe ji napřed "rozňácat"rukama a pak teprve přejít na váleček
Salko jsem poctivě vařila 3 hoďky v hrnci,obracela plechovku a výsledkem bylo naprosto dokonalé a rovnoměrné zkaramelizování
tomuto receptu přidávám bodík a foto
Medovník je to báječný a jak si přečtete na jejích stránkách je to její výtvor.
Dávám bodík za pracnost.