Postup přípravy
Krok 1: Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C a smícháme se sojovým jogurtem. Na každých 100 ml mléka počítáme 1 plnou kávovou lžičku jogurtu. Směs přelijeme do skleniček a zavíčkujeme. Necháme na teplém místě dokud jogurt nezhoustne, trvá to přibližně 8 hodin. Hotový jogurt uskladníme v lednici a spotřebujeme do jednoho týdne.
Krok 2: Zkoušela jsem použít sojová mléka Alpro, Provamel a Alnatura, jogurt se podařil ze všech. Jako zdroj jogurtové kultury jsem použila bílý jogurt Provamel, Alpro (k dostání je zatím asi pouze v zahraničí), Joya. Podobně lze „množit“ i kysané sojové nápoje, např. Sojkyšku.
Krok 3: Použitím vanilkového nebo čokoládového sojového mléka lze připravit výborný ochucený jogurt. Případně lze hotový jogurt dochutit kakaem (pozor na obsah mléka), džemem, medem nebo ovocem.
Krok 4: Pro „zrání“ jogurtu je vhodné jakékoli teplé místo. V zimě ho dávám na kamna, v létě za okno (v tom případě je třeba ho zabalit, aby k němu nešlo světlo). Také je možné ho nechat zabalený pod peřinou. Trochu sofistikovanější metodou je použití jogurtovače, není však nutný, opravdu stačí jen nějaké teplé místo.
Krok 5: Aktualizace květen 2013:
Poslední dobou se mi nedaří připravit hustý jogurt. Podle ohlasů návštěvníků mých www stránek nejsem sama. Pustila jsem se proto do pátrání, jak jogurtu pomoci, aby víc "zjogurtovatěl". Výrobci si pomáhají nejrůznějšími zahušťovadly, nám asi nezbyde, než si z nich vzít příklad. Zkoušela jsem zahuštění želatinou, které se osvědčilo (postup viz níže). Kromě toho by šlo pravděpodobně použít i bezlepkový škrob, např. kukuřičný nebo tapiokový, to jsem ale ještě netestovala. Krok 6: Kromě problémů s hustotou se mě často čtenáři ptají na možnost použití jiného rostlinného mléka než sojového. Zde mám bohužel špatnou zprávu, zdá se, že sojové mléko je opravdu nejvhodnější a jogurty z ostatních "mlék" (rýžového, mandlového, ovesného - pouze pro ty, kterým nevadí lepek) nezhoustnou, pravděpodobně z důvodu nízkého obsahu bílkovin. Krok 7: Příprava sojového jogurtu s využítím ztužovače:
Na 1 litr mléka počítáme 125-150 g sojového jogurtu a 1 balení želatinového ztužovače za studena (od Dr Oetkera). Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C, vmícháme jogurt a ztužovač, nalijeme do skleniček a necháme na teplém místě nebo v jogurtovači zrát.
Poslední dobou se mi nedaří připravit hustý jogurt. Podle ohlasů návštěvníků mých www stránek nejsem sama. Pustila jsem se proto do pátrání, jak jogurtu pomoci, aby víc "zjogurtovatěl". Výrobci si pomáhají nejrůznějšími zahušťovadly, nám asi nezbyde, než si z nich vzít příklad. Zkoušela jsem zahuštění želatinou, které se osvědčilo (postup viz níže). Kromě toho by šlo pravděpodobně použít i bezlepkový škrob, např. kukuřičný nebo tapiokový, to jsem ale ještě netestovala. Krok 6: Kromě problémů s hustotou se mě často čtenáři ptají na možnost použití jiného rostlinného mléka než sojového. Zde mám bohužel špatnou zprávu, zdá se, že sojové mléko je opravdu nejvhodnější a jogurty z ostatních "mlék" (rýžového, mandlového, ovesného - pouze pro ty, kterým nevadí lepek) nezhoustnou, pravděpodobně z důvodu nízkého obsahu bílkovin. Krok 7: Příprava sojového jogurtu s využítím ztužovače:
Na 1 litr mléka počítáme 125-150 g sojového jogurtu a 1 balení želatinového ztužovače za studena (od Dr Oetkera). Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C, vmícháme jogurt a ztužovač, nalijeme do skleniček a necháme na teplém místě nebo v jogurtovači zrát.
Zveřejněno 18. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí sojový jogurt II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A9wP
Moje poznámka
Domácí sojový jogurt II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A9wP
Nejnovější recepty
Kuřecí prsa na nektarinkách podle Romana Pauluse
Přidáno před 3 hodinami
Piškotové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Domácí Mila oplatky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce z fazolek s paprikou a hráškem
Přidáno 26. 7. 2025 18:15:55
Švestkové chutney
Přidáno 26. 7. 2025 14:02:02
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno 26. 7. 2025 06:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka z mléka
LusiPa před 2 hodinami
Rybízová marmeláda do 10 minut
8181bartova před 3 hodinami
Meloun s balkánským sýrem
Lahvacek před 4 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Kajkajak před 5 hodinami
Zapečený hermelínový chleba z horkovzdušné fritézy
tara23 před 5 hodinami
Topinky se salámovou směsí
jurcova1990 před 5 hodinami
Těstovinový salát se sušenými rajčaty, chorizem a bazalkou
Jan Nemec před 6 hodinami
Krkovička z trouby
EvaEvaEva před 6 hodinami
Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Jan Nemec před 6 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 6 hodinami
Tématické fráze:
domácí sojový jogurt,
sojový jogurt,
sojové jogurty,
jogurt ze sojového mléka,
domácí jogurt ze sojového mléka,
domaci sojové mléko,
alpro sojovy jogurt,
sojovy jogurt recept,
alpro jogurt,
sójový jogurt domácí,
joya jogurt,
recept na sojovy jogurt,
provamel jogurt,
sojove mleko alnatura,
sojový jogurt alpro,
domácí jogurt pod peřinou,
sojové jogurt,
alpro sojové mléko,
jogurt s živou kulturou,
jak udelat sojovy jogurt
Suroviny:
mléko sojové,
jogurt sojový,
ztužovač želatinový
Komentáře (18)
mohu se Vás tedy zeptat, jaký sojový jogurt použít z ČR, aby se domácí jogurt vydařil?