Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 639 kJ / 3 977 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,89 g |
Tuky | 173,18 g |
Vláknina | 9,40 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 726 mg |
Sůl | 2,96 g |
Sacharidy | 537,01 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Krok 2: Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Krok 3: Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmící. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Krok 4: Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Krok 5: Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min.
Krok 6: Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout.
Krok 7: Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Krok 8: Postup na krém:
Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Přikryjeme fólií a necháme schladnout.
Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs Krok 9: Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky. Krok 10: Spodní části namažeme krémem, poklademe višněmi. Příklopnou část lehce pokropíme šťávou z kompotu s trochou rumu. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Krok 11: Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout. Krok 12: Ztuhlý korpus potáhneme rozválenou potahovkou, uhladíme. Dozdobíme dle možností a fantazie, pokud máme nějaká vykrajovátka. Kvítky přilepujeme rozehřátými kousky potahovky. Krok 13: Na polokopulku rozválím kousek hmoty a na třeba otočené mističce vytvarujeme. Naděláme otvory na kvítka a necháme zaschnout. Po uschnutí posadíme na dort, přichytíme na povrch kvítky a lístečky. Krok 14: Kolem dortu uválíme váleček, dle možností vymačkáme ozdobný lem a doladíme vzhled dortu.
Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Přikryjeme fólií a necháme schladnout.
Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs Krok 9: Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky. Krok 10: Spodní části namažeme krémem, poklademe višněmi. Příklopnou část lehce pokropíme šťávou z kompotu s trochou rumu. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Krok 11: Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout. Krok 12: Ztuhlý korpus potáhneme rozválenou potahovkou, uhladíme. Dozdobíme dle možností a fantazie, pokud máme nějaká vykrajovátka. Kvítky přilepujeme rozehřátými kousky potahovky. Krok 13: Na polokopulku rozválím kousek hmoty a na třeba otočené mističce vytvarujeme. Naděláme otvory na kvítka a necháme zaschnout. Po uschnutí posadíme na dort, přichytíme na povrch kvítky a lístečky. Krok 14: Kolem dortu uválíme váleček, dle možností vymačkáme ozdobný lem a doladíme vzhled dortu.
Zveřejněno 3. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort s hortenziemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wm7W
Moje poznámka
Dort s hortenziemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wm7W
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 3 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 10 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 12 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Sahula před 3 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Sahula před 3 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 5 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Alamatej před 5 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Sahula před 5 hodinami
Vepřová játra na slanině
Sahula před 5 hodinami
Sekaná
evik_svistik před 6 hodinami
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 7 hodinami
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 9 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 11 hodinami
Tématické fráze:
dort košík fotopostup,
čím přilepit fondán,
úžasné dorty videa,
práce s potahovou hmotou,
hortenzie postup,
svatební dort s hortenzií,
čím přilepit ruze na dort,
dort vařečka,
fotopostup na dort loď,
dorty s potahovkou,
svatební dort hortenzie,
cim prilepit ozdoby na fondan,
dort řád zlaté vařečky,
kolik potahovky na dort,
svatební dort s hortenziemi,
fotopostup hortenzie,
jak ozdobit dort,
práce s potahovou hmotou na dorty,
kolik potahove hmoty na třípatrový dort,
úžasné dorty
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr písek,
vejce,
prášek do pečiva,
olej,
voda,
tresť rumová,
sůl,
máslo,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
voda,
čokoláda bílá,
kompot višňový,
rum,
smartflex
Komentáře (64)
babička musela být velmi potěšená
p.s. moc děkuji za fotečku
Se smartem se mi dela moc dobre a hlavne chutna. I se dobre barvi. Neni s tim zadny problem. Predtim jsem pouzivala wiltonsky fondan, ale smart mi vyhovuje vic.
dalo by se to lepit bez děr, ale bylo by to pracnější v tom, že bych musela čekat, než kvítek s hmotou přischne, aby nesklouzl
Teď ještě jeden blbej dotaz...děláš na polokouli dírky na ty kytičky,...ale vykrajovátkem děláš kytičky placaté, tak jak to tam pak připevníš? děláš nějákou ruličku (jako hadíka) z potahovky a spojíš ho s tou kytkou a prostrčíš dírkou, nebo jenom prostě kuličkou rozehřáté potahovky? k čemu jsou tam pak ty dírky? kuličkou rozehřáté hmoty by to mělo jít přilepit i bez dírek ne?
dekuji vam pani ma,ja chci miti rady dva
p.s.kdo si hraje, nezlobi. . .a ja si rada hraju
Nádherný dort, perfektní a vítaný fotopostup! Děkuju za všechny, kterým to určitě pomůže
Smekám Sreti a dávám palec nahoru
Dneska ho budem predavat druhe panimame, tak jsem zvedava
Doma ty vaše výtvory raději nebudu ukazovat,aby po mě nechtěli taky takové výkony