Sváteční vánočka
Receptů na přípravu a způsob pletení vánočky je mezi hospodyňkami a pekaři nespočet. Tento recept na sladké, typicky vánoční snídaňové pečivo, přináší na suroviny tradiční základ, avšak pletení z 10 pramenů. Tak ať se povede.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 530 kJ / 4 190 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 139,69 g |
| Tuky | 37,41 g |
| Vláknina | 31,84 g |
| Cholesterol | 795 mg |
| Sodík | 843 mg |
| Sůl | 1,93 g |
| Sacharidy | 807,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve zaděláme kvásek z kvasnic, cukru a trochy vlažného mléka. Rozmícháme do hladka a necháme vzejít.
Krok 2: Mouku, cukry, vejce a sůl dáme do mísy, přidáme nachystaný kvásek, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěnou a vychladlou Heru a mléko.
Krok 3: Zaděláme těsto tak, aby se nelepilo a necháme kynout přikryté na teplém místě.
Krok 4: Poté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů.
Pleteme copy na způsob 4-3-2-1 a mezi ně klademe rozinky a mandle.
Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Před pečením potřeme žloutkem a dáme upéct ( 160-170 °C / 45 minut). Sledujeme barvu vánočky, pokud zlátne, přikryjeme ji v troubě alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Pleteme copy na způsob 4-3-2-1 a mezi ně klademe rozinky a mandle.
Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Před pečením potřeme žloutkem a dáme upéct ( 160-170 °C / 45 minut). Sledujeme barvu vánočky, pokud zlátne, přikryjeme ji v troubě alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Zveřejněno 19. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Moje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Nejnovější recepty
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 4 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 5 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 6 hodinami
Kari korma
Přidáno před 14 hodinami
Plněná červená řepa
Přidáno před 18 hodinami
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka šup-šup
Danulka52 před 25 minutami
Nálev na červenou řepu
Kajabova před 50 minutami
Nakládané vepřové řízky
Danulka52 před 1 hodinou
Pikantní rajčatová polévka s fazolemi
Verunkavh před 1 hodinou
Krkovice na houbách a kapiích
jarmila58 před 2 hodinami
Bramborovo-kuřecí špízy z horkovzdušné fritézy
Danulka52 před 2 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Andyzvesnice před 3 hodinami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Pep.e před 6 hodinami
Szegedinský guláš
MonkaF před 13 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 14 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
pletení vánočky 4+3+2,
vanocka top recept,
vánočka top recepty,
pletení vánočky 4 3 2,
sváteční vánočka-recept,
top recepty vánočka,
top vánočka,
vánočka recept pro začatečníky,
svátečnívánočka,
vánočka recept,
vánočka top,
top recept na vánočku,
vánočka do formy,
babiccina vanocka,
pleteni vanocky ze 4,
vánocka pol,
sváteční recepty,
sváteční vánočka z domácí pekárny,
babiččina vánočka recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr vanilkový,
kvasnice,
tuk hera,
vejce,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
rozinky,
mandle,
vánočka
Komentáře (20)
No, mohu-li radit, zkuste jiný rcp... Např.: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
(z kila mouky to bude pořádný macek! Málo kvasnic. Pouze celá vejce. Málo tuku. Málo soli. Oříšek neééé?)
Já peču na 225°C pár minut do "pozlacení", pak snížím na 160°C nadkryji alobalem a dopékám asi 30´ (ze 600 g mouky) na špejli
Ať se dílo podaří
Sladěnku používám také