Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené cukety

Sezóna cuket je v plném proudu. Máte jich tolik, že nevíte co s nimi a přidáváte je snad úplně do všeho? Připravte si z nich rychlý oběd. Obalte je v trojobalu a usmažte do křupava. Nejlépe chutnají právě vytažené z pánve. Doplňte je o brambory a oblíbený dip.

Hodnocení receptu je 5,0 (78×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 10 min

20 min (10 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu omyjeme a pokud máme čerstvou, mladou, tak nemusíme loupat. Česnek oloupeme a utřeme. Krok 2: Cuketu nakrájíme na plátky silné 1,5 cm a z obou stran osolíme. Necháme vypotit (15-20 min). Krok 3: Plátky se za tu dobu musí orosit vodou. Pak dobře osušíme. Krok 4: V miskách připravíme mouku, rozšlehaná vejce s troškou soli a strouhanku. Krok 5: Osušené plátky cukety jemně osolíme, potřeme česnekem, obalujeme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a ihned klademe na pánev s rozehřátým olejem. Krok 6: Smažíme z obou stran dozlatova a po usmažení uložíme na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk. Krok 7: Nesmažíme je dopředu, ale přímo před konzumací a ihned podáváme s vařeným bramborem. K tomu můžeme přidat tatarskou omáčku, česnekový dresink nebo hlávkový salát.

TIP: Jak udělat česnekový dresink

Zveřejněno 29. 6. 2009

Poznámka autorky mirca75

Kdo nemusí česneková jídla, tak cukety nepotírá, jen je osolí a obalí a usmaží.

Jak začnou na zahradě uzrávat cukety, tak je to první co dělám. A když je náhodou nesním hned, (což většinou bohužel udělám) a zbydou na večer, tak je dáváme zastudena na krajíc chleba, pokapeme hořčicí k tomu vychlazené "pivečko" a je to mňam.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené cukety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8qnr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené cukety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8qnr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (66)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborné, smažené cuketky miluju, pouze solím a česnek nepřidávám, ale vyzkouším někdy i s česnekem.

Také je tak dělám, máme je nejraději.:-K

Zkoušel jsem různé způsoby. A dělám ten úplně nejjednodušší (nejzdravější ?). Cukety nakrájím na tenká kolečka (max. do 1 cm), používám většinou mladou cuketu - o průměru salátové okurky, nejsem takový hamoun, abych nechal vyrůst takové ty dvoukilové "macky" ze semenama (kromě pár tzv. semenáčů, pokud bych je chtěl na sadbu). Plátky cukety osolím a posypu prolisovaným/jemně nasekaným česnekem (dá se provést i bez solení plátků cuket, kdy se posolí jen česnek), promíchám a nechám odstát (pár hodin, přes noc). Poté vyndám, nechám je popř. okapat, obalím JEN ve strouhance a smažím - na pánvi nebo od loňska v "suché fritéze" (mám Actifry DeLonghi). Klasický friťák už jsem odložil - spousta přepáleného oleje, došel jsem po létech k závěru, že to je fujtajbl. Do suché fritézy se přidává max. 1 lžíce oleje na 1kg brambor (čerstvých hranolků) nebo těch cuket (u kupovaných hranolků se nepřidává vůbec žádný olej). Po usmažení vyndám na talíř s ubrouskem a ned konzumuji. Doplnit se to dá, dle chuti a rozpoložení, jakoukoliv "přílohou" (brambor, salát, zelenina, karbanátek, vepřový kotlet, řízek, "fritovaný" buřt), tatarkou aj., já mám velice rád tzatziki, to je skvělé.
P.S. V té mojí fritéze samozřemě mohu dělat dohromady (nebo vkládat dle zkušenosti i postupně) cukety s brambory, masem, špekáčkem atd. (vše v jednom !). V případě tučněší uzeniny nebo masa samozřemě už nepřidávám žádný olej ...

<3<3<3 Tradiční klasika, kterou miluju :-)

Přesně takto děláme cuketu léta. A je super, česnek musí být, dá tomu vyníkající chuť.:yes:

Dobrota <3

Janík !!! 30. 7. 2014 08:51
:yes::yes::yes::-):-):-)Výborné děkuji :-):-):-):yes::yes::yes:

Jednoduché, rychlé, přesto velmi chutné :-K Děkuji.

Přítel přivezl cuketu a tak jsem se mrkla, co s ní. Děkuji za Váš typ. Česnek se mu moc nepozdával, ale po přečtení několika kladných komentářů jsme také vyzkoušeli a souhlasíme se všemi. ;-):yes:
Jen ho příště přidáme ještě víc. :-p Vynikající.

Nevěřila bych, co ten česnek s tou cuketou udělá - opravdu VYNIKAJÍCÍ:-K:yes::yes::yes:

Vynikající :yes:, ten česnek by mne nenapadl ;-) . Doma jsme takové věci nedělali :-8

Také máme rádi smaženou cuketu, ale já ji trošku "vylepšila" - krájím jen plátky 0,5 cm a mezi dva plátky dám kousek šunky a kousek plátku sýra a obalím společně.

Taky toto jídlo miluji:-p:-p:-p

chutovčička

Poprvé jsem dělala cuketu s česnekem, a je to moc dobré.:-p

Znám to od babičky, vždycky dělala, když jí v létě ve skleníku dozrály cukety a my se po tom mohly utlouc, kradly jí to z hrnce ještě horké a sedávaly na schody a ládovaly se, takže to nebyl oběd, ale taková vydatná svačina. Dodnes dělám občas příteli a on si také moc oblíbil, my milujeme s bramborovou kaší nebo bramborovo-mrkovým pyré. Je to bašta, určitě bod :yes::yes::yes::yes:

:yes::yes:

+34,sice bez česneku,ale i přesto mňamózní-u nás to frčí v každou hodinu! ;-) přidala jsem foto

Dneska jsem smažila. Skvělá záležitost. Místo soli jsem trošku posypala paprikovou vegetou a samozřejmě česnek. :yes::yes:+

Souhlasím,že cukety jsou parádní věc. U nás je jím jenom já, ale vůbec mi nevadí si je udělat jen pro sebe. Takové cuketové zelí, placičky se sýrem, dušená cuketa nebo cuketový nákyp (o smažených s česnekem nemluvě)- to jsou fakt mňamky.

úúúžasnééé;-)

Je čas cuket,na zahradě je jich dost,takže smažíme,pečeme,grilujeme...:-p:yes:

Mirčo75 - dělám tedy bez česneku, mě též žlučníkářce nedělá vůbec dobře, ale i bez něj je to lahoda :yes::-))

Toto je jídlo, kter:yes::-)):-)é v létě snídám , obědvám, večeřím

my ten česnek rozetřeme až na usmažené cukety.Výborné

Tématické fráze:
recepty z cukety, cuketa recepty, cuketa, recepty cuketa, obalovaná cuketa, obalena cuketa, top recepty z cukety, recept na cuketu, cuketa recept, recepty na cuketu, cukety, řízky z cukety, recept cuketa, jídla z cukety, cukety recepty, recepty s cukety, recept na smaženou cuketu, recept z cukety, cuketa recepty babica, cukety a recepty z nich

Suroviny:
cuketa, česnek, mouka hladká, vejce, strouhanka, olej, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu