Španělské ptáčky
Španělský ptáček patří mezi oblíbené české hotovky. Dušený závitek z roštěnky, naplněný uzeninou, sterilovanou okurkou, párkem a vajíčkem, zalitý omáčkou, nepochází ze Španělska, jak by mohl název působit. Podává se s rýží nebo knedlíky.
Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 031 kJ / 2 875 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 205,02 g |
Tuky | 213,66 g |
Vláknina | 9,90 g |
Cholesterol | 953 mg |
Sodík | 2,35 g |
Sůl | 5,42 g |
Sacharidy | 30,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Krok 2: Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Krok 3: Okurky, vejce, párky, špek a jednu cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa.
Krok 4: Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem nebo kovovou jehlou. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit.
Krok 5: Do pekáčku vložíme nakrájenou druhou cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky.
Krok 6: Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 10 minut. Pak zmírníme a dopékáme při 150 °C cca 45 minut, až je maso měkké.
Krok 7: Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou.
Krok 8: Když jsou ptáčky upečené, vyjmeme je z výpeku.
Krok 9: Výpek přivedeme k varu. Redukujeme do zlatohněda, podle potřeby zahustíme cca 1 lžící mouky rozkvedlané ve vodě. Necháme zhruba 20 minut provařit a ještě dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice.
Krok 10: Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.
Krok 11: Podáváme s rýží.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělské ptáčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OZG
Moje poznámka
Španělské ptáčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OZG
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 7 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno 16. 7. 2025 17:18:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 32 minutami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 3 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 3 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 3 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 3 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 4 hodinami
Cuketové halušky
Saratice před 4 hodinami
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 5 hodinami
Pikantní plněné papriky
Pizla před 6 hodinami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Eva_caramba před 6 hodinami
Tématické fráze:
španělský ptáček,
španělský ptáček recept,
hovězí ptáčky,
hovezi spanelsky ptacek,
ptáčci recept,
hovězí ptáček,
hovězí ptáčci,
recept na hovězí ptáčky,
španělský ptáček hovězí,
recept španělský ptáček,
hovězí ptáček recepty,
ptáčci s hovězího,
recept na španělský ptáček,
hovězí ptacky recept,
španělské ptáčči,
španělští ptáčci,
hovězí ptáčci recepty,
recept ptacci,
španělský ptáček z hovězího recept,
spanelsky ptacek v troube
Suroviny:
roštěná hovězí,
hořčice plnotučná,
špek,
párky,
vejce,
okurky sterilované,
cibule,
olej,
sůl,
pepř mletý,
mouka hladká
Komentáře (38)
A proto, když mám fofr,tak klidně použiji instanční jíšku.V testech potravin vyšla vítězně od Knorra.
Myslím si že to není složité....Snad se mi to povede a udělám rodičum radost
martina (14let)