Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest /hromový kořen/

Lahodný, čerstvý a křupavý chřest je na trhu pouze v jarních měsících. Vychutnejte si jej s máslově jemnou holandskou omáčkou či česnekovou omáčkou nebo mexickou salsou. Stačí chřest krátce povařit a můžete podávat.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

J. A.

Snadný

Doba přípravy 27 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 12 min Bez doby přípravy omáček

27 min (15 min příprava + 12 min tepelná úprava, Bez doby přípravy omáček)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Koupený bílý chřest opláchneme a necháme okapat. Oloupeme škrabkou na brambory, hlavičky netřeba loupat. Zelený chřest neloupeme vůbec. Krok 2: Znovu opláchneme a pro lepší manipulaci svážeme do svazků. Vložíme do vroucí osolené vody (můžeme přidat i bílý pepř či citronovou šťávu na ochucení vody). Krok 3: Vaříme zvolna dle potřeby, tenký chřest zhruba 7 minut, silnější až 14 minut. Hodně křehký chřest zavaříme ve vroucí vodě asi 5 minut a dovaříme na páře. Krok 4: Nachystáme omáčky k dochucení. Použít můžeme holandskou omáčku, česnekovou omáčku nebo mexickou salsu či jiné dle našich možností. Krok 5: Vařený chřest podáváme s omáčkami nachystanými v miskách nebo šálcích. Dle chuti možno přidat vařené brambory, mrkev či pečivo jako přílohu.

TIP: Přílohové omáčky k zelenině, masu a sýrům

Zveřejněno 23. 5. 2010

Poznámka autorky J. A.

Já mohu chřest bez přílohy, ale i s vařenou mrkví chutná velmi dobře. Mrkev dám dám vařit o 5 min dřive, pak přidám chřest.

Jak radí vařit M. D. Retigová - Špargl pěkně očisť, ten kousek bílý dole ukroj, pak zase, když ho přemeješ svaž hlavičkami k sobě, ale volně a nech ho tak v pohodlné nádobě v slané vodě vařit: ale musí celý potopen býti a tak dlouho se vařiti, až je to zelené dost měkké, což se pozná, když se z vody za to bílé vezme a to zelené se přehýbá. Když uvařen, voda se vyleje, špargl prozřetelně na mísu vloží, aby se hlavičky neulámaly, posype se žemličkovou kůrkou a rozpáleným máslem omastí.

Zde je postup - http://ano1.mujblog.centrum.cz/clanky/Chrest-64947...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest /hromový kořen/

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oj2L

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest /hromový kořen/

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oj2L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Známá mi doporučila vodu na vaření chřestu ochutit lžičkou soli, lžičkou cukru a lžičkou másla. Pro vytažení hořkosti z chřestu je možné přidat ještě do vody půl rohlíků a vařit po celou dobu s chřestem. Mě se to takto osvědčilo, tak jen předávám dál. Jinak je chřest opravdu pochoutka, v době sezony bych ho mohla jíst klidně i denně :-) dobrou chut všem:-p

Brutzel-Svejk - hezká fotka zeleného chřestu, hmm, dala bych si, třeba se ještě dočkám :)
supina-ty se máš, jsem ráda když seženu slovenský bílý, v sezoně si dopřávám jednou za den, třeba jen ke svačince, snad proto, že je tak málo k mání.
Jana Remkova-záleží jaký seženeš, slovenský je křehký, stačí 5 - 7 minut v páře u tenkého, křehkého. Poznáš, ty nejtenčí jsou rychle, jak radí M: D: Retigová - je pružný, zkoušej. nemůžeš nic zkazit, maximálně se ulomí. Ty z daleka jsem letos také měla, nic moc, dost tuhé a spodky byly třeba hodně odkrájet.
Přeji všem milovníkům šparglu aby byl k mání snadněji,v dobré kvalitě, ne každý si může koupit od pěstitele, ten je nejlepší :)) Díky :-K;-)

Myslím, že půl hodiny.Já dělávám ve stimeru (parní mašinka ):-)) Musí být pěkně měkký

Jak dlouho by se měl dělat v páře? Díky;-). Moc hezký dietní recept:-p:yes:

:yes: Miluju spargel! Ale dělám zásadně v páře. Doporučovala bych vždycky odříznout celou tu tvrdou část,min 5cm,jinak se pak už jen žvýká a žvýka. My raději ten zelený, jen tak s máslem, které nachám na teplém šparglu rozdopit a posolím:-p Každý rok plně využijem šparglové sezony:-)) Určitě 2x do týdne. Paráda je, že tady ve Švýcarsku jsou k dostání na každém rohu a ve výborné kvalitě:-)

Ted je sezona a myslim, kdo ma moznost si chrest koupit ma ho okusit. Vynikajici i grilovany. Je treba ho predem ovarit a popripade obalit spekem.Pridal jsem taky jeden obrazek a bod.

Tématické fráze:
špargl recept, špargl recepty, jak dlouho vařit chřest, špargl, jak varit chrest, chrest recepty, recept na špargl, vaření chřestu, recepty špargl, recept špargl, příprava chřestu, zelený špargl, recepty bílý špargl, jak dlouho varit bily chrest, spargel, jak dlouho varit zeleny chrest, recepty na špargl, spargel recepty, jak dlouho vařit mini chřest, retigova

Suroviny:
chřest, sůl, pepř bílý, šťáva citronová, tatarská omáčka, salsa mexická, omáčka čertovská,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu