Suroviny
Porce: 4 nohy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 961 kJ / 2 859 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,12 g |
Tuky | 61,58 g |
Vláknina | 52,50 g |
Cholesterol | 474 mg |
Sodík | 168 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 479,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.
Krok 2: Smícháme teplou vodu se solí, olejem a octem a rozšleháme vejce. Vylijeme do mouky a vypracujeme těsto.
Krok 3: V troubě si předehřejeme široký hrnec.
Krok 4: Hladké a lesklé těsto rozdělíme na 4 bochánky a dáme odpočívat pod nahřátý hrnec.
Krok 5: Dále si připravíme strouhanku dozlatova opečenou.
Krok 6: Oloupeme celá jablka.
Krok 7: Budeme ještě potřebovat plátno o velikosti 2 větších utěrek. Asi po 45 min pomoučíme plátno a vyválíme z bochánku ovál, pak už těsto vytahuji ručně.
Krok 8: Vytažené těsto na plátně potřu máslem, posypu strouhankou, postrouhám jablky, posypu vanilkovým cukrem, cukrem /asi 3 polévkové lžíce na nohu/, přidám skořici. Zahnu delší strany 2cm dovnitř a pomocí plátna stočím. Po každém otočení mažu máslem. Mazat povrch před pečením i po upečení.
Krok 9: Pečeme na papíru na 190 stupňů cca 50min.
Zveřejněno 7. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
Moje poznámka
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
Nejnovější recepty
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 2 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 3 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Cuketová pomazánka
Přidáno 18. 6. 2025 08:02
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno 18. 6. 2025 07:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátová polévka II.
Kajkajak před 44 minutami
Žampionové placičky s nivou
Panova před 1 hodinou
Tříbarevná buchta (Ala)
Evculina84 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Kometka35 před 2 hodinami
Knedlíky z tvarohového těsta
janatka před 3 hodinami
Rychlá jemná pórková pomazánka
janatka před 3 hodinami
Sýrové tyčinky
parikova.nikca před 5 hodinami
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
MillanM před 5 hodinami
Halušky se zelím a uzeným masem
chmelickova13 před 6 hodinami
Francouzská třešňová bublanina (Clafoutis)
veronika_straka před 6 hodinami
Tématické fráze:
topolánek recepty,
kuchařka naší vesnice recepty,
kuchařky a recepty,
recept na tažený štrůdl,
e- kuchařka recepty,
kuchařka naší vesnice,
kuchařka on line,
komunistická jídla,
tažený štrudl,
top kuchařka,
recept ceska kucharska,
kuchařka naší vesnice on lihe,
kuchařka naší vesnice recepty on line,
československá kuchařka,
kuchařka,
jablečný závin z komunisticke kucharky,
recepty z vesnice,
rok v nasi kuchyni ulehlova,
štrůdl z taženého těsta,
kuchařka naší vesnice -1967
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej slunečnicový,
ocet,
vejce,
žloutek,
sůl,
jablko,
strouhanka,
skořice,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo
Komentáře (13)
Závin tažený tam je taky, jen je tam samozřejmě na gramáže uvedený tuk, cukr, máslo, ale to si stejně každý upravujem dle svého.
(novější, ale na jiném principu je pak Ottova kuchařka naší vesnice)
Tažený závin nedělám z oleje ale z přídavku sádla a másla, to zas mám od prababčiky.