Škvarkové pagáče
Ať už škvaříte sami doma nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, nikdy jich není dost. A co teprve krásně zlatých pagáčů. Postup je trochu pracný, ale vyplatí se. Až je vyzkoušíte, uvidíte, jak rychle se po nich zapráší.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 107 kJ / 7 435 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 157,94 g |
Tuky | 466,73 g |
Vláknina | 29,56 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 1,64 g |
Sůl | 3,68 g |
Sacharidy | 635,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pripravíme kvások z droždia, cukru a trocha mlieka.
Krok 2: Po vykvasení spracujeme cesto z vyššie uvedených surovín, okrem oškvarkov. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto hustoty asi ako knedlíky. Necháme vykysnúť v teple (1-1,5 h). Těsto má být výrazně slané.
Krok 3: Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm, natrieme mletými posolenými oškvarkami. Poskladáme zprava tretinu do stredu a zľava, potom zhora dolu. Jednoducho, aby sa cesto prekrylo viackrát, poprekladalo a po upečení vrstvilo.
Krok 4: O chvíľku, cca 10 minút postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz. Je výhodné, aby vyvaľkané cesto malo tvar obdĺžnika, dobre sa skladá.
Krok 5: Po poslednom skladaní vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, povrch môžeme krížom krážom po vrchu ozdobiť nožom mriežkou. Pak vykrajujeme kolieska.
Krok 6: Dáme je na pečicím papierom vyložený plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme cca 15 minút kysnúť a upečieme vo vyhriatej rúre na 180 ° C dozlatista asi 15 minút.
Zveřejněno 2. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvarkové pagáče
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P1gw
Moje poznámka
Škvarkové pagáče
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P1gw
Nejnovější recepty
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno před 1 hodinou
Cuketová pomazánka
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno před 8 hodinami
Avokádová pomazánka
Přidáno před 23 hodinami
Belgické vafle
Přidáno 21. 8. 2025 12:30:38
Americké cookies s borůvkami
Přidáno 21. 8. 2025 09:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové maso na mrkvi
Spidan75 před 29 minutami
Broskvový džem
Annanas před 36 minutami
Červená řepa
radbastim před 1 hodinou
Zapečené brambory s hermelínem
Ivet88 před 2 hodinami
Kounický kotlet
Kajkajak před 2 hodinami
Tradiční špagety Carbonara
Styliane před 3 hodinami
Plněné papriky
Rebeca před 3 hodinami
Kuřecí nudličky na mrkvi s pórkem
wimra před 4 hodinami
Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou
Aleister před 4 hodinami
Koprová omáčka
Elis_131 před 5 hodinami
Tématické fráze:
pagáče,
škvarkové pagáče,
škvarkové bochánky,
pagáč,
škvarkové pagáče kynute,
recept na pagáče,
škvarkove pagačiky,
škvarkové pagáčky,
škvarkový pagáč,
pagáče recept,
recept na škvarkové pagáče,
oskvarkove pagace,
škvarkové pagáče jak je dělám já,
recept pagace,
recepty na pagače,
škvarkové pagáče recept,
recept na škvarkový pagáč,
recepty pagače,
pogáče,
madarské pagáče
Suroviny:
mouka polohrubá,
smetana zakysaná,
olej,
žloutek,
brambory,
droždí čerstvé,
cukr,
mléko,
sůl,
škvarky,
sůl,
vejce
Komentáře (85)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Musela jsem zadělat jenom z poloviční dávky, nemám dost škvarek. 😩
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
https://www.toprecepty.cz/recept/47884-sobotni-skv...
https://www.toprecepty.cz/recept/20398-pagacky-i-s... (a bezmedvedeieho cesnaku)
https://www.toprecepty.cz/recept/43302-skvarkovo-p...
ak budete takto postupovať ako v je uvedené v receptoch, bude sa vám dariť. Lístkovanie - lupienkovanie vznikne potretím cesta tukom, škvarkami a prekladaním. Prekladanie sa opakuje po krátkej dobe, pri vaľkaní cesta sa nesmú vrstvy pretrhnúť, preto netlačíme na váľok silne, ale s citom.
Dobrý den ráda bych zkusila váš recept na pagáče se škvarkama.Ale nevím si rady .Chápu to dobře když to těsto navrstvím a po 10 minutách to mám udělat znovu,tak to těsto navrstvené rozválím a znovu i potřu a přeložím nebo tak ne. Děkuji za odpověď.S pozdravem Zlata
Jsou naprosto dokonalé, s těstem se krásně pracovalo a vůbec to nebylo tak pracné, jak jsem se obávala.
Přidávám foto a bodík
Dík za foto.
Vlastne ty si vymyslela nový recept, mala si to prihodiť, odo mňa si sa iba inšpirovala...
A či si to môj skoro-rodák nepletie s niečím iným - napr. mohli sa piecť "božie milosti" na slano, inak mi zlyháva fantázia...Po rokoch spomienky blednú a hlavne, niektorí chlapi sa veľmi v kuch. technológiách nevyznajú, teda ak nemáš svetlú výnimku...
Pekný večer!
Veľmi ma teší pochvala a tiež zdravím svojho skoro-rodáka.
Toto prosím, nedávaj do chladničky, bojím sa, že to nebude dobré. Spôsob ako popisuješ, som robila aj ja jedenkrát, boli to nejaké croissanty. Pekný večer!
Posílám bodíka.