Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 32 827 kJ / 7 846 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 210,90 g |
| Tuky | 604,02 g |
| Vláknina | 42,38 g |
| Cholesterol | 847 mg |
| Sodík | 37,38 g |
| Sůl | 96,10 g |
| Sacharidy | 372,23 g |
Postup přípravy
Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na tuku ze slaniny. Pak vyndejte maso a přidejte do misky s opečenou slaninou, do tuku dejte osmahnout cibulku dozlatova, přidejte česnek, znovu osmahněte. Krok 4: Sundejte s ohně, vmíchejte sladkou papriku a vše dejte do misky s masem a slaninou. Na pánvi osmahněte klobásu, opět na tuku ze slaniny, pak dejte klobásu do misky s ostatními věcmi. Krok 5: Do pánve vlijte polovinu vývaru, uveďte do varu a rozpusťte vše co je v pánvi přichyceno, pak vlijte také do mísy a vše řádně promíchejte. Krok 6: Do zapékací mísy rozprostřete vrstvou zelí, pokryjte masovou směsí, na to dejte rýži a jako poslední vrstvu zase zelí. Zalijte směsí mléka se zakysanou šlehačkou. Na to položte proužky slaniny s kůží, posolte, popepřete. Zapékejte nezakryté celkem asi 1 a 1/4 hodiny, po hodině zalijte zbytkem vývaru. K tomu podáváme brambory, ale s chlebem a hlavně pivem, je to moc dobré.
Zveřejněno 20. 4. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Transylvánské vrstvené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/npD
Moje poznámka
Transylvánské vrstvené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/npD
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 27 minutami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 1 hodinou
Sýrová kolečka
zonoro před 2 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 4 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 6 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 6 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 7 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 7 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 7 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 7 hodinami
Tématické fráze:
kyselé zelí recept,
recepty v anglictine,
jak uvařit kyselé zelí,
jak udělat domácí kysané zelí do škopku,
varene kysele zeli,
recepty z kyselého zelí,
jídla ze zelí,
proč proplachovat rýži,
recept v angličtině,
rakouské recepty,
jídla z kyseleho zelí,
marinované zelí,
jídlo ze zelí,
moravske kysele zeli,
jak udelat kysele zelí,
proč se proplachuje rýže,
recept na jídlo v angličtine,
transilvanske zeli,
jídla v angličtině,
recepty psané v angličtině
Suroviny:
zelí kysané,
maso vepřové,
slanina vcelku,
rýže,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
klobása,
bujón,
smetana zakysaná,
mléko,
sůl,
pepř
Komentáře (18)
Recept jsem přeložil z anglického originálu, autor je původem Rakušan, vařit se naučil ve Vídni od jejich moravské kuchařky Marie. Už to vypadalo, že já můžu za to, že Marie zelí proplachovala.
Ono je to tak, kuchařka je psaná v angličtině, vydaná v Americe a už to halt tak je, že recepty si čtou i lidé jinde, než ve vlasti kysaného zelí ve škopku.
Kdybyste někdy ochutnaly pravé německé zelí v Americe vyráběné, proplachovaly byste a proplachovaly, abyste se kyselosti zbavily. Krom toho každý to má rád trochu jinak, někdo kyselejší, někdo míň.
Krom toho tenhle recept není na zelí zrovna kyselé, ujišťuju, že to zelí má být chuť doplňková, nikoli hlavní.
Já už nevím jak to jinak říct, tohle není příloha k vepřovému, ale celé jídlo, s bramborami nebo chlebem jako přílohou.