Staročeský bác neboli liťák
Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 291 kJ / 2 221 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 82,51 g | 
| Tuky | 24,26 g | 
| Vláknina | 20,53 g | 
| Cholesterol | 533 mg | 
| Sodík | 324 mg | 
| Sůl | 0,67 g | 
| Sacharidy | 407,84 g | 
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Moje poznámka
					 
				
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Nejnovější recepty
	
			 
	
Pikantní čočková polévka se zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
	
			 
	
Zapečený květák s nivou
Přidáno před 4 hodinami
	
			 
	
Grilovaná dýně s vůní ořechů
Přidáno před 7 hodinami
	
			 
	
Kuře na brusinkách
Přidáno před 9 hodinami
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 13 hodinami
	
			 
	
Cibulačka s vínem
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
	
Svíčková na smetaně
JohnyCipera před 2 hodinami
	
			 
	
	
Piškotový korpus
Mish_Ellie před 2 hodinami
	
			 
	
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
TondaJ před 4 hodinami
	
			 
	
	
Buchta bez vajec
DenaS před 5 hodinami
	
			 
	
	
Mazanec
[email protected] před 5 hodinami
	
			 
	
Langoše z kyšky
Ivetafrankova před 7 hodinami
	
			 
	
	
Kuře à la husa
Alesik před 7 hodinami
	
			 
	
Dršťková polévka z předvařených drštěk
milan.pohy před 8 hodinami
	
			 
	
	
Borůvkový koláč s tvarohem
soumar99 před 8 hodinami
	
			 
	
Mechové muffiny
[email protected] před 8 hodinami
						Tématické fráze:
						
							bác, 
						
						
							bác recept, 
						
						
							recept na bác, 
						
						
							starocesky bac, 
						
						
							recept bác, 
						
						
							recepty bác, 
						
						
							litak, 
						
						
							bác z brambor, 
						
						
							bramborový bác, 
						
						
							staročeský hluchec, 
						
						
							staročeský bramborák, 
						
						
							pečený báč, 
						
						
							bác recepty, 
						
						
							babiččin bác recept, 
						
						
							vepřové maso bac-can, 
						
						
							bac ze syrovych brambor, 
						
						
							recepty na bac, 
						
						
							jak se peče bác, 
						
						
							kynutý báč, 
						
						
							peceme bac
						
					
						Suroviny:
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							vejce, 
						
						
							brambory, 
						
						
							brambory, 
						
						
							mléko, 
						
						
							sádlo, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							sůl, 
						
						
							česnek, 
						
						
							majoránka, 
						
						
							mák, 
						
						
							tuk, 
						
						
							mák
						
					
 
	 
 
 
 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (14)
yanull:
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.
Asi ho brzo udělám!
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda