Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbovo - bramborový guláš

Houbovo-bramborový guláš je sytý a voňavý pokrm, který krásně propojuje chuť hub, uzené slaniny a koření. Podávaný se zakysanou smetanou a vajíčky natvrdo se stane vydatným a lahodným obědem či večeří. Guláš můžeme připravit nejen z čerstvých, ale také mražených hub.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 752 kJ /
2 331 kcal
Bílkoviny74,88 g
Tuky165,20 g
Vláknina49,12 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 2,97 g
Sůl7,04 g
Sacharidy114,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na olej dáme pokrájanú slaninu vytopiť, pridáme pokrájanú cibuľu, smažíme. Krok 2: Zasypeme mletou paprikou, pridáme huby, soľ, čierne korenie, feferónkový a paprikový krém, zemiaky na kocky. (V lete pridáme papriku a paradajku.) Krok 3: Zalejeme trochou vody. Pomaly varíme, ku koncu pretlačíme cesnak, pridáme majoránku a libeček. Krok 4: Servírujeme s kyslou smotanou a vajcami na tvrdo, k tomu čerstvý chlieb.

Zveřejněno 15. 3. 2013

Poznámka autora magdalenka

Použila jsem mražené václavky. Moja mamka ku koncu varu do guláša vyklepla vajíčka a nechala pomaly bielka zatiahnuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l6K5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l6K5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Roman.roman: Kedysi som václavky tiež nezbierala...ale vtedy som zbierala huby pri Novoti. Nemusia každému václavky chutiť - v surovinách píšem o hubách a v zátvorke o václavkách, že som ich použila ja. Každý použije, čo má k dispozícii. Každopádne, mne václavky chutia viac ako šampiňóny...A hubový bujón sa u mňa v kuchyni nepoužíva.

Roman.roman:Taky mám plný mrazák lesních hub a václavky zvlášť, protože jsou zase trochu jiné;-) Je to přece o chuti každého, ale nemusíme hanit chutě jiných:-) Nemusíš se mi přece omlouvat, ani nejsem autorkou receptu;-)

Roman.roman 19. 3. 2013 10:09
Možno som to,Andrejka,trošku prehnal,no ja pochádzam z kraja(z Oravy),kde máme václavku za podradnú hubu..Ja si každý rok namrazím zmes suchohríbov,lišiek,pravákov ale aj!vaclaviek do balíčkov a potom je to gulášik:-* Takže-prepáč. Roman.

Roman.roman: dle mě je HUMUS houbový bujon :-p

Jinak guláš se mi líbí :yes::-K Nechápu, jak mi mohl uniknout :-O

Roman.roman:Tak s tím teda zásadně nesouhlasím. Václavky nejsou vůbec bez chuti a rozhodně více aromatické než koupené žampiony, v tom případě se nedivím, že dochucujete ještě houbovým bujonem;-)

Roman.roman 19. 3. 2013 09:50
Václavky sú HUMUS bez chuti!Ja dávam (keď nemám čerstvé hríby)čerstvé žampiňony a 1hubový bujon -ZKUSTE TO !

Velmi zdařilé a pro mě neobvyklé jídlíčko...:yes:

:-p Mňamky mňam!!!:yes: Bodík už je přidaný!!!;-)

Vaše priaznivé reakcie ma potešili...

Guláš bude určitě dobrý, protože kde jsou houby tak to nemá chybu:-p:-p:yes::yes:

magdalenka: Ahoj, přidávám bodík, o houbách se mi zdává a guláš z václavek vařím každý rok alespoň jednou. Máloco vařím jen pro sebe, ačkoliv o to ostatní moc nestojí- tento guláš a koprovku. Vždy uklohním hrnec a jím to 3 dny.
Včera jsme se motali kolem Č.Brodu na cestě pro proutky na pomlázky a měla jsem tendenci zajet až na Vyžlovku a dloubat tam v lese v zemi. :-D:-D:-D

zrovna jsem dojedla, jen bez rajcat a paprikove pasty (tu musim sehant na priste :) )

Velmi povedené jídlo ;-);-);-)

Vaclav Fronek::-K ďakujem za tvoju milú reakciu. Sušené huby sú niečo úžasné, neporovnateľné s čerstvými. Tak ako nemožno porovnať koňak s vínom. (Nemám to z vlastnej hlavy...)
Manžela som naučila zbierať aj jesť huby, varím ich často, mäso obmedzujeme. A to mi kedysi v tomto smere absolut nedôveroval! Teraz mám ešte zásoby mrazených václaviek (uplynulá sezóna bola na ne u nás bohatá), tak ich pomaly likvidujem. Síce sú pre niektorých "podradné", ale ja varím s nimi a nám chutia. Taká "držkovka" z nich je úžasná, alebo rizoto, alebo hubový nákyp, alebo aj guláš - bez zemiakov, k tomu knedlík a navrch cibuľka.

Magdalenko. Jako správnej jihočech snad bez hub by ani nebylo vaření. Již roky vaříme "Buřtguláš" pouze i s houbama. Ale doporučuji (je ovšem na každém jednotlivci a jak snáší vůni hub), využít houby sušení,před přidáním namočené i s vymáčenou vodou. Gulášek dostane zcela výraznou , mně připomínající dobu sběru a sušení hub. A pak jen dobrej rohlíček a nebo houstičku. Mňam.
Samozřejmě , OMAJDA , je z čerstvých, nebo zamražených hub nemá chybu. Ale tvému gulášku taky fandím a dávám + bodík 6.
Houby jsou maso chudých, jak se u nás říká, ale já spíše říkám že je to jídlo luxusní. Zdravím a přeju hodně + bodů a chvály.;-)

Iljusa: ;-)

Moc pěkný pokrm :-p:yes:
Poznámka :yes::-D

magdalenka: krasne jsi to vybarvila. Vaclavky mam tez zmrazene, ovsem to jedine, co mam kremoveho paprikoveho v tube, je harissa. To asi nebude ono, ze?

Krásný gulášek, použiju lišky nebo hříbky;-):-)):-))+2

Dělám bez feferonkového a paprikového krému, no naši rodiče ani prarodiče to ani neznali, jinak mňam ;-):-p:yes::yes: a libeček je tam nutný pro provonění a okořenění :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
houbovy gulaš s bramborem, bramborový guláš s houbami, bramborový guláš, houbovy gulas top recepty, houbový guláš, hubový guláš, houbový guláš recept, držkovka z václavek, bramborový guláš top recepty, guláš s houbami, houbový guláš ze sušených hub, houbovobramborový guláš, recepty houbový guláš, recept na dobrý bramborový guláš s s houbami, bramborovohoubovy gulas, houbovo-bramborovy gulas, houbový guláš z václavek, houbovo-paprikový guláš, bramborovy guláš z václavek, bramborový guláš se sušenými houbami

Suroviny:
houby, brambory, slanina uzená, cibule, olej, paprika sušená sladká, krém feferonkový, krém paprikový, sůl, pepř mletý, česnek, majoránka, libeček, paprika, rajče, smetana zakysaná, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu