Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 559 kJ / 4 197 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,17 g |
Tuky | 147,34 g |
Vláknina | 28,35 g |
Cholesterol | 741 mg |
Sodík | 297 mg |
Sůl | 0,48 g |
Sacharidy | 621,36 g |
Postup přípravy
Krok 1: Preosejeme múku, vmiešame sušené droždie, cukor a soľ. Vajce a žĺtok rozšľaháme s vlažným mliekom, zo všetkých surovín vypracujeme cesto, aj s pridaním oleja. Dobre dlho premiesime, necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Krok 2: Potom vyberieme na vál, rozdelíme na 10 guličiek. Prikryjeme a necháme 15 minút stáť, kým cesto znovu "neožije", stane sa mäkkým, tvárnym. Každú guličku rozvaľkáme na ovál, hrúbka cca 3 mm. Natrieme maslom, posypeme škoricovou alebo vanilkovou cukrovou zmesou (ja som mala 5 vanilkových a 5 škoricových ensaimadas), zrolujeme všetky po dĺžke.
Krok 3: Potom z nich robíme "šneky" - pred rolovaním ešte trochu pošúľame.
Krok 4: "Šev" úmyselne nechávame na hore, koniec sploštíme a zasunieme pod slimáka. Kladieme na peč. papierom vyložený plech, alebo na fóliu, necháme ešte pod utierkou asi 30-40 minút kysnúť.
Krok 5: Pečieme cca 20 minút, najpr polovičnú dobu 180, potom asi 160 stupňov, príp. podľa seba.
Krok 6: Doporučujem piecť na dvoch plechoch, aby sa nezlepili, počas pečenia značne zväčšia svoj objem. Prípravu "šnekov" som sa snažila nafotiť. Samozrejme, môžeme vyrobiť z tohto množstva surovín aj viac menších kusov, príp. meniť náplň - orechy, nutella. Je možné použiť domácu pekáreň, vtedy postupujeme podľa zvyku - najprv suroviny tekuté, potom sypké, na vrch droždie a cukor.
Zveřejněno 26. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ensaimadas podle mne - šneky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/z4pr
Moje poznámka
Ensaimadas podle mne - šneky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/z4pr
Nejnovější recepty
Rychlovka z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Bezlepkové karamelizované jablečné muffiny s ořechy
Přidáno před 13 hodinami
Tortillové košíky
Přidáno před 14 hodinami
Sýrové hrudky s pažitkou
Přidáno před 16 hodinami
Bylinkové pesto
Přidáno 6. 5. 2025 19:32
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno 6. 5. 2025 14:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Opravdu křupavé vafle
xxxVendy před 34 minutami
Mrkvové muffiny nebo koláč
kimil před 2 hodinami
Anglické palačinky
Layoo před 7 hodinami
Brokolice v sýrové omáčce
Jan236737488 před 13 hodinami
Víťovi muffiny
VitaKuchar20 před 13 hodinami
Hovězí roštěná na cibuli
Sahula před 13 hodinami
Banánové muffiny
VitaKuchar20 před 13 hodinami
Hovězí na česneku
Modraska před 14 hodinami
Tématické fráze:
šnečí mast,
šnek wikipedie,
enseimada,
enseimadas,
jak se motají kynuté briošky,
šnek obecný,
briošky nutella,
mast ze šneku,
moučník z mallorky,
sladké pečení šneci s vanilkovou náplní,
skořicové briošky,
ensimadas,
ensaimadas s mandlovou náplní,
náplň do vanilkových šneků,
enseimadas recept,
jak vyrobit makové šneka,
sneky s jablky,
nutella šneky,
domacu nutella,
koláče z mallorky
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
cukr krystal,
vejce,
žloutek,
olej,
mléko,
droždí sušené,
máslo,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
cukr krystal,
skořice mletá
Komentáře (60)
Odborníčka hovorila len o Mallorce.
A keď som googlila, natrafila som na rôzne fotky - boli tam veľké aj malé šneky, ale môj výskum týmto končí...
Zdravím:Magda
Hella, od teba pochvala zvlášť teší.
Ploché krabice turistov z Mallorcy, priznávam, som nevidela, na letisko nechodím za účelom obzerania cestujúcich. Pravé ensaimadas som videla.
Toto ste ale mohla nájsť vo Viquipédii (katalánska verzia Wikipédie).
Okrem toho tvar takisto nemá s ensaimadou nič spoločné. Nikdy ste nevidela prichádzať ľudí z Mallorcy s veľkými plochými krabicami?
Názov Vášho receptu by bol presnejší, keby sa volal napr. Sladké pečené koláče - slimáky.
Zdá sa, že ste príliš nepátrala.
Cesto nie je veľmi sladké, ale pred konzumáciou sa pocukruje. Mohlo by sa zvýšiť množstvo cukru v ceste, ale ak ho je veľmi veľa, cesto nie je také vysoké, nadýchané. (rada od mojej mamky - vravela a piekla fantasticky)