Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky jsou jedním z klasických drobných moučníků, který mají rádi snad všichni. Z odpalovaného těsta upečeme věnečky, které po proříznutí plníme máslovým krémem s chutí lehce rumovou. Před servírováním stačí jen pocukrovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 703 kJ / 3 514 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,66 g |
Tuky | 155,17 g |
Vláknina | 9,30 g |
Cholesterol | 1,72 g |
Sodík | 962 mg |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 420,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vodě rozpustíme tuk - nesmí vařit a vsypeme mouku. Rychle mícháme, aby nevznikly pucky.
Krok 2: Do ještě vlažného těsta vmícháme jedno vajíčko po druhém, přisypeme prášek do pečiva - nemusí být ani celá lžička.
Krok 3: Těsto naplníme do cukrářského sáčku s větší špičkou a na plech tvoříme věnečky (když se dělají malé, cca 3 cm průměr, je jich okolo 45-50 kusů).
Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě cca 180 °C, troubu nesmíme 15 minut otevírat, věnečky by klesly. Poté ještě asi 10 minut pečeme v lehce pootevřené troubě.
Krok 5: Po vychladnutí rozřízneme a plníme krémem.
Krok 6: Krém: mléko, žloutky, cukr a hrubou mouku uvaříme v hustý krém. Musíme dobře míchat, i po uvaření promícháme, aby se netvořila krusta.
Krok 7: Do vlažného krému vhodíme kousek másla velký jako vlašský ořech, zamícháme a přidáme rum - nemusí se šetřit.
Krok 8: Stačí pocukrovat nebo můžeme věnečky potřít bílkovou polevou.
Zveřejněno 3. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žloutkové věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kjP
Moje poznámka
Žloutkové věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kjP
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno před 22 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno 3. 9. 2025 12:00:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mleté maso s kolínky
MichalRaby před 28 minutami
Výborná houbová omáčka
Sahula před 51 minutami
Buchtičky s krémem
polednovakaterina18 před 1 hodinou
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
AlienX před 2 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
iveta.kroul před 3 hodinami
Fazolový salát s feferonkou
milanow před 3 hodinami
Cuketový perník
MonikaP. před 4 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
Slavista62 před 4 hodinami
Vepřová pečeně s brambory a mrkví
Martin87 před 5 hodinami
Hrušková marmeláda
RenataMaresova před 5 hodinami
Tématické fráze:
poleva na věnečky,
věnečky recept,
krem do žloutkových věnečků,
recept na věnečky,
poleva na věnečky recept,
krém do věnečků,
bílková poleva na věnečky,
krem na venecky,
zloudkove venecky,
věnečky,
žloutkový krém,
recept věnečky,
žloutkový věneček,
větrníky recept,
recepty věnečky,
peceme venecky,
recepty na věnečky,
krem do žloutkové věnečky,
věnečky a větrníky,
žloutková šlehačka
Suroviny:
voda,
tuk hera,
mouka hladká,
vejce,
prášek do pečiva,
krém,
mléko,
žloutek,
cukr moučkový,
mouka hrubá,
máslo,
rum
Komentáře (23)
Děkuji
25 dg práškového cukru (2 x prosívám), přidat 2-3lžíce horké vody a přidáme 2 lžíce citronové šťávy. Třít nejméně 10 minut, až poleva zbělá.