Jednoduché máslové croissanty
U máslových croissantů vás může odradit jejich příprava, proto jsme pro vás nachystali jednodušší recept, který sice také zabere nějaký ten čas, ale výsledná práce se vám stokrát vrátí. Vyzkoušejte si, že výjimečná chuť nemusí nutně znamenat hodiny precizní práce.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 447 kJ / 5 365 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,38 g |
Tuky | 265,42 g |
Vláknina | 24,36 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 3,51 g |
Sůl | 8,59 g |
Sacharidy | 610,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mlieka dáme 1 lyžicu cukru a rozpustíme droždie.
Krok 2: Múku preosejeme, zmiešame so soľou a cukrom. Pridáme vzkypené droždie s mliekom, žĺtky rozmiešané v jogurte a vymiesime pružné cesto.
Krok 3: Necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Krok 4: Potom cesto rozdelíme na 8 častí - guliek. Necháme ich ešte na doske stáť cca 15 minút.
Krok 5: Každú rozvaľkáme na kruh, hrúbka asi 2-3 mm, nie je treba veľmi múčiť.
Krok 6: V tejto fáze vyberieme z chladničky studené maslo a na slzičkovom strúhadle nastrúhame. Rozdelíme ho na 7 kôpok - na zhruba rovnaké.
Krok 7: Na prvú placku rozhodíme jednu kôpku, prikryjeme druhou plackou. Znovu dáme kôpku masla, zas prikryjeme, atď. Posledná vrstva je placka bez masla.
Je možné na placky krájať a rozložiť plátočky stuhnutého masla (Tak či tak budeme mať zamastené ruky.). Krok 8: Teraz vyvaľkáme navrstvené placky na veľký kruh o priemere cca 60 cm, vaľkáme opatrne, aby sme nepretrhli vrstvy. Krok 9: Ostrým nožom kruh rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy, potom na 16 výsečí. Krok 10: Každú rolujeme od širšej časti k špici. Náplň dáme ľubovoľnú - džem, nutella, čokoláda..., prípadne necháme bez náplne. Krok 11: Ukladáme na pečiaci papier alebo fóliu. Necháme na plechu ešte stáť cca 20-30 minút, potierame rozšľahaným vajcom. Krok 12: Pečieme pri 200 °C asi 25 minút. Riadime sa skúsenosťami s vlastnou rúrou.
Je možné na placky krájať a rozložiť plátočky stuhnutého masla (Tak či tak budeme mať zamastené ruky.). Krok 8: Teraz vyvaľkáme navrstvené placky na veľký kruh o priemere cca 60 cm, vaľkáme opatrne, aby sme nepretrhli vrstvy. Krok 9: Ostrým nožom kruh rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy, potom na 16 výsečí. Krok 10: Každú rolujeme od širšej časti k špici. Náplň dáme ľubovoľnú - džem, nutella, čokoláda..., prípadne necháme bez náplne. Krok 11: Ukladáme na pečiaci papier alebo fóliu. Necháme na plechu ešte stáť cca 20-30 minút, potierame rozšľahaným vajcom. Krok 12: Pečieme pri 200 °C asi 25 minút. Riadime sa skúsenosťami s vlastnou rúrou.
Zveřejněno 3. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduché máslové croissanty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxMV
Moje poznámka
Jednoduché máslové croissanty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxMV
Nejnovější recepty
Wrapy ze strouhané zeleniny
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prsa na nektarinkách podle Romana Pauluse
Přidáno před 21 hodinami
Piškotové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou
Přidáno 27. 7. 2025 07:51:48
Domácí Mila oplatky
Přidáno 27. 7. 2025 05:01:03
Kuřecí nudličky v omáčce z fazolek s paprikou a hráškem
Přidáno 26. 7. 2025 18:15:55
Švestkové chutney
Přidáno 26. 7. 2025 14:02:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté borůvkové knedlíky
Nela2025 před 51 minutami
Třešňovo - tvarohová zmrzlina s čokoládou a kokosem
eliska1947 před 1 hodinou
Sekaná
Makysek0310 před 1 hodinou
Brokolicové karbanátky
p.breuova před 2 hodinami
Vídeňský bramborový salát
p.breuova před 2 hodinami
Hříbkové rizoto (Risotto ai funghi porcini)
kna323 před 4 hodinami
Koprová omáčka
Ivanka Rohacova před 5 hodinami
Extra rychlé lívance
Pecula před 5 hodinami
Lečo
Jiri_Vavra před 5 hodinami
Ratatouille
janatka před 6 hodinami
Tématické fráze:
těsto na kroasany,
recept na kroasany,
krosanty,
recept na krosanty,
krosanty recept,
jednoduchy recept na kroasany,
domácí kroasany,
recepty ládi hrušky crosanty,
kroasány,
recept na krosany,
máslové kroasany,
domácí krosany,
rychlé croissanty,
krosany,
máslové krosanty,
kroasany recept,
crosanty,
máslové krosany,
maslove croisanty,
těsto na krosany
Suroviny:
mouka hladká,
droždí čerstvé,
mléko,
jogurt bílý,
žloutek,
sůl,
cukr krystal,
máslo,
vejce,
marmeláda,
nutella,
čokoláda
Komentáře (79)
Píšu, že vyteklo jen trošku, s tím jsem počítala, dyť je to máslo!
másla vyteklo při pečení jenom maličko. Natřít , nařezat, srolovat trvalo 5 minut. Úspora času a nimrání se s máslem.
No a tu fintu s nařezáváním základny trojúhelníku těsta před svinováním (že aby se takřka samy vytvořily půlměsíce) znáte?
https://www.toprecepty.cz/recept/38138-prave-franc...
(bod 16 postupu) k vidění zde na poslední /desáté/ fotečce
A docela dost, než to začalo vypadat , jako těsto na rohlíky: Měla jsem jogurt 200 g, 150 g mléko ,50 g žloutky tedy spolu 400 g tekutiny a ještě bylo potřeba asi cca150 ml mléko! Přidávala jsem pomalu po lžících, ale vyšlo to!
Vaše těsto na croissanty vypadá velmi chutně. Sice jsem bezlepkář, ale s menšími změnami v moukách si je budu moci dopřát taky. Určitě vyzkouším.
Pokud se nemýlím, tak z tohle těsta po ubrání másla by se dali udělat i sladké rohlíky.
Ale nevim nejaky věci.
hanka
kokos
A ta Tvá vychytávka na přípravu+fotopostup nemá chybu,díky za to
Ak upečieš, nech sa ti darí a chutí.