

Croissanty
Moučníky , Kynuté, Ostatní 18 názorů
Suroviny
- 420 – 500 g hladké mouky
- 225 g másla
- 335 ml mléka (vlažného)
- 1 lžíce sušeného droždí
- 2 lžičky cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 našlehané vejce
- 2 lžícemi vody na pomazání
Postup přípravy receptu
Připravíme si mísu a do ní vlijeme mléko a přidáme droždí. Necháme asi 15 minut rozpouštět.
Poté vmícháme mouku (140 g), sůl a cukr.
Pomalu hnětáme těsto, do něhož pomalu vsypáváme další mouku. Mícháme a přidáváme tolik mouky, aby se nám těsto přestalo lepit na stěny misky.
Hotové těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 a půl hodiny. Těsto musí být dvojnásobně velké.
Pomoučíme vál a těsto na něj položíme. Těsto hněteme v dlaních, dokud není zcela hladké, pak jej zabalíme do pergamenového papíru a necháme na 15 minut uležet v ledničce.
Máslo rozdělíme na poloviny a každou z nich vložíme mezi pergamenový papír. Rozválíme je válečkem na obdélníky velké 15 x 10 cm a následně je odstavíme.
Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněném válu z něj uválíme obdélník o velikosti 30 x 20 cm. Doprostřed vložíme máslo a zabalíme jednou třetinou těsta tak, že přitiskneme okraje. Na toto zabalené máslo v těstě položíme další polovinu másla a znovu přehneme zbytkem těsta. Okraje přitlačíme k sobě.
Těsto opatrně otočíme kratší stranou k sobě a hřbetní stranou směrem vlevo. Těsto velice opatrně rozválíme znovu na velikost 30 x 20 cm. Máslo nesmíte vytlačit. Opět složíme na třikrát a v jednom rohu označíme prstem první přehnutí. Těsto zabalíme a necháme na 30 minut odpočinout v ledničce.
Celý postup stejně zopakujeme ještě dvakrát a po třetím složení necháme v lednici chladit aspoň na 2 hodiny, pokud je to možné, nechte klidně celou noc.
Nakonec těsto vyválíme na plát hrubý 3 mm a z něj krájíme trojúhelníky 15 cm vysoké, které mají 10 cm základnu. Jednotlivé trojúhelníky rolujte od základny směrem ke špici. Croissant zakulatíme a vložte na plech ke kynutí.
Nechte kynout asi 1 – 1 a půl hodiny.
Croissanty po kynutí pomažeme vejcem a pečeme zhruba 2 minuty na 240 °C. Potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších 10 – 12 minut dozlatova.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 1 110 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Croissanty
-
joou vynikajcí moc chutné děcka se mohly upapat díky
zuzkaplocarova@seznam.cz
-
Před chvílí jsem dopekla. Těsto je chuťově vynikající
, ale nelístkuje. Pracovala jsem podle postupu, dokonce jsem si našla video, kde postup předvádí pekař, ale stejně uvnitř croissant vypadá jako buchta. Už jsem je dělala podruhé a docela mě mrzí, že se mi ani tentokrát nepovedly vrstvy. Měl by někdo nějakou radu?
-
Dnes jsem podle tohoto receptu pekla. Musím teda říct, že času je na to potřeba opravdu hodně
. Jinak chuťově jsou velmi dobré, jen se nám zdají trošku mastnější. Tak pro příště dám asi méně másla. Jinak děkuji za receptík
-
Ahoj pritomni,
Delal jsem croissanty podle tohoto receptu, chutove jsou velicemdobre, ale mel jsem pomerne dost tvrdy povrch, nevi nekdomco jsem udelal spatne ?
Predem diky za odpovedi :) -
Uzlinka:
ahoj, nejsem autorka ale odpovím ti. Překládání je důležité, aby jsi dosáhla správné struktury těsta. Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Jedno s druhým totiž souvisí – máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A konečně, typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud těsto několikrát přeložíš a rozválíš.
-
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to překládání, je duležité?
-
Koukám jak puk
jak to že moje fotka teď je jako první
Já vůbec nejsem autor receptu, předtím tady byla fotka od Kriol
-
k.radulka:moc se mi líbí tvé croissanty, jak jsi je dělala, myslím tvar??????
-
Irrena:
že tys je koupila a vrzla na plech
máš je luxusní -
-
+1 Bodík...
-
Máme upečíno, přes noc jsem nechala těsto s máslem uležet, ráno jen rozválela, nakrájela, zamotala a upekla. Určitě je dejte péct na pečící papír. Jsou moc dobréééé. Krásné ráno všem !
-
Tak jsem taky zadělala, ted odpočívá, pak budu zadělávat ještě to máslo, snad to z toho dobře chápu
-
Kriol právě jsem je dopekla
Vypadají krásně, s těstem se perfektně dělalo
-
Právě jsem poprvé složila a těsto se chladí.Moc dobře se s ním pracuje