Croissanty

kriol Kuchař:

Moučníky , Kynuté, Ostatní 18 názorů

Právě upečené
512
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Suroviny

420 – 500 g hladké mouky
225 g másla
335 ml mléka (vlažného)
1 lžíce sušeného droždí
2 lžičky cukru
1 a 1/2 lžičky soli
1 našlehané vejce
2 lžícemi vody na pomazání
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si mísu a do ní vlijeme mléko a přidáme droždí. Necháme asi 15 minut rozpouštět.

  2. Poté vmícháme mouku (140 g), sůl a cukr.

  3. Pomalu hnětáme těsto, do něhož pomalu vsypáváme další mouku. Mícháme a přidáváme tolik mouky, aby se nám těsto přestalo lepit na stěny misky.

  4. Hotové těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 a půl hodiny. Těsto musí být dvojnásobně velké.

  5. Pomoučíme vál a těsto na něj položíme. Těsto hněteme v dlaních, dokud není zcela hladké, pak jej zabalíme do pergamenového papíru a necháme na 15 minut uležet v ledničce.

  6. Máslo rozdělíme na poloviny a každou z nich vložíme mezi pergamenový papír. Rozválíme je válečkem na obdélníky velké 15 x 10 cm a následně je odstavíme.

  7. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněném válu z něj uválíme obdélník o velikosti 30 x 20 cm. Doprostřed vložíme máslo a zabalíme jednou třetinou těsta tak, že přitiskneme okraje. Na toto zabalené máslo v těstě položíme další polovinu másla a znovu přehneme zbytkem těsta. Okraje přitlačíme k sobě.

  8. Těsto opatrně otočíme kratší stranou k sobě a hřbetní stranou směrem vlevo. Těsto velice opatrně rozválíme znovu na velikost 30 x 20 cm. Máslo nesmíte vytlačit. Opět složíme na třikrát a v jednom rohu označíme prstem první přehnutí. Těsto zabalíme a necháme na 30 minut odpočinout v ledničce.

  9. Celý postup stejně zopakujeme ještě dvakrát a po třetím složení necháme v lednici chladit aspoň na 2 hodiny, pokud je to možné, nechte klidně celou noc.

  10. Nakonec těsto vyválíme na plát hrubý 3 mm a z něj krájíme trojúhelníky 15 cm vysoké, které mají 10 cm základnu. Jednotlivé trojúhelníky rolujte od základny směrem ke špici. Croissant zakulatíme a vložte na plech ke kynutí.

  11. Nechte kynout asi 1 – 1 a půl hodiny.

  12. Croissanty po kynutí pomažeme vejcem a pečeme zhruba 2 minuty na 240 °C. Potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších 10 – 12 minut dozlatova.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Croissanty

  • zuzka78 zuzka78

    joou vynikajcí moc chutné děcka se mohly upapat díky :-):yes:zuzkaplocarova@seznam.cz

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Před chvílí jsem dopekla. Těsto je chuťově vynikající:-p, ale nelístkuje. Pracovala jsem podle postupu, dokonce jsem si našla video, kde postup předvádí pekař, ale stejně uvnitř croissant vypadá jako buchta. Už jsem je dělala podruhé a docela mě mrzí, že se mi ani tentokrát nepovedly vrstvy. Měl by někdo nějakou radu?

    Odpovědět

  • Darina Darina(neregistrovaná)

    Dnes jsem podle tohoto receptu pekla. Musím teda říct, že času je na to potřeba opravdu hodně :-(. Jinak chuťově jsou velmi dobré, jen se nám zdají trošku mastnější. Tak pro příště dám asi méně másla. Jinak děkuji za receptík ;-)

    Odpovědět

  • Luke Luke(neregistrovaný)

    Ahoj pritomni,

    Delal jsem croissanty podle tohoto receptu, chutove jsou velicemdobre, ale mel jsem pomerne dost tvrdy povrch, nevi nekdomco jsem udelal spatne ? :-?:-(

    Predem diky za odpovedi :)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Uzlinka:
    ahoj, nejsem autorka ale odpovím ti. Překládání je důležité, aby jsi dosáhla správné struktury těsta. Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Jedno s druhým totiž souvisí – máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A konečně, typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud těsto několikrát přeložíš a rozválíš;-).

    Odpovědět

  • Uzlinka Uzlinka

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to překládání, je duležité?
    :-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Koukám jak puk:-Ojak to že moje fotka teď je jako první:-?:-?:-?Já vůbec nejsem autor receptu, předtím tady byla fotka od Kriol:-O

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    k.radulka:moc se mi líbí tvé croissanty, jak jsi je dělala, myslím tvar??????

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Irrena::-O:-O že tys je koupila a vrzla na plech:-O:-?
    máš je luxusní:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • pasifa pasifa

  • wedka wedka

    +1 Bodík... ;-)

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    Máme upečíno, přes noc jsem nechala těsto s máslem uležet, ráno jen rozválela, nakrájela, zamotala a upekla. Určitě je dejte péct na pečící papír. Jsou moc dobréééé. Krásné ráno všem ! :-K

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    Tak jsem taky zadělala, ted odpočívá, pak budu zadělávat ještě to máslo, snad to z toho dobře chápu :-D

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Kriol právě jsem je dopekla;-)Vypadají krásně, s těstem se perfektně dělalo:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Právě jsem poprvé složila a těsto se chladí.Moc dobře se s ním pracuje:yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo