Croissanty

kriol Kuchař:

Moučníky , Kynuté, Ostatní 18 názorů

512

Suroviny

420 – 500 g hladké mouky
225 g másla
335 ml mléka (vlažného)
1 lžíce sušeného droždí
2 lžičky cukru
1 a 1/2 lžičky soli
1 našlehané vejce
2 lžícemi vody na pomazání
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si mísu a do ní vlijeme mléko a přidáme droždí. Necháme asi 15 minut rozpouštět.

  2. Poté vmícháme mouku (140 g), sůl a cukr.

  3. Pomalu hnětáme těsto, do něhož pomalu vsypáváme další mouku. Mícháme a přidáváme tolik mouky, aby se nám těsto přestalo lepit na stěny misky.

  4. Hotové těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 a půl hodiny. Těsto musí být dvojnásobně velké.

  5. Pomoučíme vál a těsto na něj položíme. Těsto hněteme v dlaních, dokud není zcela hladké, pak jej zabalíme do pergamenového papíru a necháme na 15 minut uležet v ledničce.

  6. Máslo rozdělíme na poloviny a každou z nich vložíme mezi pergamenový papír. Rozválíme je válečkem na obdélníky velké 15 x 10 cm a následně je odstavíme.

  7. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněném válu z něj uválíme obdélník o velikosti 30 x 20 cm. Doprostřed vložíme máslo a zabalíme jednou třetinou těsta tak, že přitiskneme okraje. Na toto zabalené máslo v těstě položíme další polovinu másla a znovu přehneme zbytkem těsta. Okraje přitlačíme k sobě.

  8. Těsto opatrně otočíme kratší stranou k sobě a hřbetní stranou směrem vlevo. Těsto velice opatrně rozválíme znovu na velikost 30 x 20 cm. Máslo nesmíte vytlačit. Opět složíme na třikrát a v jednom rohu označíme prstem první přehnutí. Těsto zabalíme a necháme na 30 minut odpočinout v ledničce.

  9. Celý postup stejně zopakujeme ještě dvakrát a po třetím složení necháme v lednici chladit aspoň na 2 hodiny, pokud je to možné, nechte klidně celou noc.

  10. Nakonec těsto vyválíme na plát hrubý 3 mm a z něj krájíme trojúhelníky 15 cm vysoké, které mají 10 cm základnu. Jednotlivé trojúhelníky rolujte od základny směrem ke špici. Croissant zakulatíme a vložte na plech ke kynutí.

  11. Nechte kynout asi 1 – 1 a půl hodiny.

  12. Croissanty po kynutí pomažeme vejcem a pečeme zhruba 2 minuty na 240 °C. Potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších 10 – 12 minut dozlatova.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 883 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Croissanty

  • zuzka78 zuzka78

    joou vynikajcí moc chutné děcka se mohly upapat díky :-):yes:zuzkaplocarova@seznam.cz

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Před chvílí jsem dopekla. Těsto je chuťově vynikající:-p, ale nelístkuje. Pracovala jsem podle postupu, dokonce jsem si našla video, kde postup předvádí pekař, ale stejně uvnitř croissant vypadá jako buchta. Už jsem je dělala podruhé a docela mě mrzí, že se mi ani tentokrát nepovedly vrstvy. Měl by někdo nějakou radu?

    Odpovědět

  • Darina Darina(neregistrovaná)

    Dnes jsem podle tohoto receptu pekla. Musím teda říct, že času je na to potřeba opravdu hodně :-(. Jinak chuťově jsou velmi dobré, jen se nám zdají trošku mastnější. Tak pro příště dám asi méně másla. Jinak děkuji za receptík ;-)

    Odpovědět

  • Luke Luke(neregistrovaný)

    Ahoj pritomni,

    Delal jsem croissanty podle tohoto receptu, chutove jsou velicemdobre, ale mel jsem pomerne dost tvrdy povrch, nevi nekdomco jsem udelal spatne ? :-?:-(

    Predem diky za odpovedi :)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Uzlinka:
    ahoj, nejsem autorka ale odpovím ti. Překládání je důležité, aby jsi dosáhla správné struktury těsta. Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Jedno s druhým totiž souvisí – máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A konečně, typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud těsto několikrát přeložíš a rozválíš;-).

    Odpovědět

  • Uzlinka Uzlinka

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to překládání, je duležité?
    :-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Koukám jak puk:-Ojak to že moje fotka teď je jako první:-?:-?:-?Já vůbec nejsem autor receptu, předtím tady byla fotka od Kriol:-O

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    k.radulka:moc se mi líbí tvé croissanty, jak jsi je dělala, myslím tvar??????

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Irrena::-O:-O že tys je koupila a vrzla na plech:-O:-?
    máš je luxusní:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • pasifa pasifa

  • wedka wedka

    +1 Bodík... ;-)

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    Máme upečíno, přes noc jsem nechala těsto s máslem uležet, ráno jen rozválela, nakrájela, zamotala a upekla. Určitě je dejte péct na pečící papír. Jsou moc dobréééé. Krásné ráno všem ! :-K

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    Tak jsem taky zadělala, ted odpočívá, pak budu zadělávat ještě to máslo, snad to z toho dobře chápu :-D

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Kriol právě jsem je dopekla;-)Vypadají krásně, s těstem se perfektně dělalo:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Právě jsem poprvé složila a těsto se chladí.Moc dobře se s ním pracuje:yes:

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: croissanty recept těsto na croissanty croissant recept recept na croissant crosant recept těsto na croissant croissanty crosant recept croissant crossiant recept na croissanty croisant croisant recept crossant croissantové těsto crossiant recept recepty croisant croisantové těsto recept croisant recepty croissant

Zapomněl/a jsem heslo