Suroviny pro 45
45
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 874 kJ / 3 555 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,55 g |
Tuky | 238,18 g |
Vláknina | 23,70 g |
Cholesterol | 621 mg |
Sodík | 263 mg |
Sůl | 1,95 g |
Sacharidy | 266,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si připravte mandlovou čepičku, aby vám stačila vychladnout. V silnostěnné pánvi rozehřejte 60 g másla a na středním plameni na něm pražte plátky mandlí asi tak 5 minut, až získají mírně zlatavou barvu a krásně se rozvoní kuchyní.
Krok 2: V tuto chvíli k nim přisypte tmavý cukr a nechte ho lehce rozpustit a zkaramelizovat (asi tak 2 minuty). Pozor, nesmíte ho připálit, jinak by zhořkl.
Krok 3: Odstavte z plotny a přilijte 3 lžíce amaretta, které dodá jedinečné aroma. Vyndejte z pánve (jinak by směs stydla pomaleji) a nechte vychladnout.
Krok 4: Nastal čas těsta. V silnostěnné pánvi si rozehřejte máslo a pražte na něm mandličky při neustálém míchání asi tak 10 minut. Přesuňte je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk a nechte mírně vychladnout. Následně rozmixujte na jemnou, mírně mastnou moučku.
Krok 5: K mandličkám prosejte mouku smíchanou se dvěma lžičkami prášku do pečiva. Zvlášť si prošlehejte změklé máslo, žloutek pokojové teploty a 40 g třtinového cukru muscovado tak dlouho, až směs nabude na objemu a mírně ze světlá (přibližně 5 minut).
Krok 6: Přesuňte máslovou pěnu k mouce s mandličkami a vše propracujte do hladkého těsta. Rozehřejte si troubu na 200°C.
Krok 7: Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte z těsta menší placičky (o průměru cca 3 a 1/2 centimetru) a klaďte je na vzdálenost alespoň 4 cm od sebe, aby se vám při pečení nespojily.
Krok 8: Na každou placku navrstvěte pořádnou dávku mandlové čepičky (alespoň 2 lžičky náplně) a jemně ji zamáčkněte do těsta.
Krok 9: Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi tak 6 minut, až sušenkám mírně zhnědnou okraje a celou kuchyní se bude linout neodolatelná karamelovo-mandlová vůně.
Krok 10: Sušenky vyndejte z trouby a před jakoukoli manipulací je nechte zcela vychladnout, jinak by se vám úplně rozdrolily. Ovšem i po vychladnutí jsou sušenky velmi křehké, takže je třeba přesouvat je z plechu velmi opatrně, nejlépe pomocí tenké kovové obracečky nebo lopatky na dort.
Krok 11: Podávejte nejlépe se silným espressem nebo skleničkou mandlového likéru.
Zveřejněno 5. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Křehké sušenky s mandlovou čepičkou"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OXjg
Moje poznámka
"Křehké sušenky s mandlovou čepičkou"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OXjg
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 47 minutami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 14 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno před 19 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno 15. 10. 2025 20:18:42
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 1 hodinou
Loštická cibulačka
Sahula před 9 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 9 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 10 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 10 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 11 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 13 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 14 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 14 hodinami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 14 hodinami
Tématické fráze:
křehké sušenky recept,
křehke sušenky,
domácí mandlové sušenky,
krehke maslove susenky,
sušenky amareto,
sušenky amaretto,
susenky z mandlove mouky,
mandlové sušenky bez mouky,
italské sušenky recept,
recept na italské sušenky,
recept na karamelovo mandlové placky,
sušenky od pohlreicha,
italské sušenky,
sušenky s mandlemi recept,
maminčiny recepty sušenky,
recept susenky s mandlemi,
neodolatelne susenky,
italské křehké sušenky,
křehké karamelové sušenky recepty,
maslové sušenky maminčiny recepty
Suroviny:
mandle loupané,
mouka polohrubá,
cukr třtinový,
prášek do pečiva,
žloutek,
máslo,
máslo,
mandle plátkové,
máslo,
cukr třtinový,
amaretto
Komentáře (4)