"Ideální na zelený čtvrtek" Polentové nočky se sýrovým špenátem

K@tka Kuchař: K@tka

Doba přípravy: 50 minut 3 porce Zeleninová jídla 12 názorů

Suroviny

1/2 balení instatní polenty (cca 200g)
300 g čerstvého špenátu
100 g šalotky
1 velká palice česneku (nebo 2 malé)
1 19% smetana (může být i klasická 12% na vaření)
200 g sýra koliba
120 g másla
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte pečený česnek (viz tady), dobu pečení zkraťte na 45 minut, protože máte jen 1 palici. Po vytažení z trouby otevřete alobalový balíček a nechte ho vychladnout.

  2. Zatímco máte česnek v troubě, uvařte polentu podle návodu na obalu (ze své zkušenosti radím použít o něco méně vody, než je uvedeno, jinak bude kaše příliš řídká) s menším vylepšením, že do vody hoďte 2 stroužky česneku a 80 g másla.

  3. Jakmile je kaše připravená, vyndejte česnek a nechte ji mírně vychladnout a zhoustnout. Teď přišel čas na omáčku. Šalotku nakrájejte na drobné kousky a osmažte ve velké silnostěnné pánvi na kousku másla dozlatova (trvá to asi tak 8 minut).

  4. Do pánve vložte všechen špenát, přikryjte pokličkou a nechte za občasného promíchání zvadnout (trvá to asi 5 minut). Potom ještě 5 minut smažte, až jsou listy krásně měkké, ale zachovají si svůj tvar i barvu.

  5. Do špenátu vymáčkněte pečený česnek a vmíchejte do směsi (pokud některé stroužky více drží tvar, trošku je rozmáčkněte vařečkou). Nakonec vlijte smetanu a promíchejte.

  6. Jakmile se zahřeje, přidejte na jemno nastrouhanou kolibu, nechte ji rozpustit a vmíchejte do omáčky. V případě potřeby můžete dochutit troškou bílého pepře a soli, ale chuť špenátu i sýra je sama o sobě poměrně výrazná.

  7. Pánev přiklopte pokličkou (nebo pokryjte alobalem) a vložte do chladnoucí trouby po pečeném česneku, aby omáčka zůstala teplá).

  8. Z mírně teplé polenty vytvarujte pomocí 2 čajových lžiček nočky (klaďte je nejlépe na plech vystlaný pečicím papírem, nebo potravinovou fólií).

  9. V pánvi rozehřejte zbytek másla se lžící slunečnicového oleje (aby se máslo nepřepalovalo) a na středním plameni smažte nočky dozlatova (trvá to asi 8-10 minut na jednu dávku).

  10. Nočky zalijte špenátovou omáčkou a podávejte se sklenkou vychlazeného Veltlínského.

Poznámka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/polentove-nocky-s...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: "Ideální na zelený čtvrtek" Polentové nočky se sýrovým špenátem

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    K@tka:

    Fajn, OK.

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Vlasta: Ehm, pardon. :-8 Pánvi. Osmažte na velké silnostěnné pánvi.

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    "a osmažte ve velké silnostěnné" ???
    Tady něco schází!

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :-p:yes: to by mi moc chutnalo :yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Krásné:-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc hezký receptík a krásně jedlé fotky:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Krásný recept, moc se mi líbí:-p:-):yes:+4

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka: Jé dobrý nápad, taky :-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    spagetka: :-*

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    K@tka, krásne si tvorila!:yes:
    Ja tú polentu rozotriem na peč. papier (cca 1,5 cm), nechám vychladnúť - dobre stuhnúť, vykrajujem tvary, príp. pokrájam na štvorce a potom opekám na oleji. Píšem to iba tak, ak to nepoznáš, príp. by sa ti nechcelo robiť noky.
    Na Zelený štvrtok zvyknem robiť špenátové halušky, ale teraz možno bude špenát s opekanou polentou...;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    moc hezké:yes::yes::-):-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ještěžes ten balíček polenty vyfotila, tak já chodím denně kolem ní a jsem slepá jak, uvědomuju si, že to balení znám.....:-O:-O:-8:-8:-D:-D:-D, jinak ukládám :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: co se ji na zeleny ctvrtek recepty na zelený čtvrtek jídla na zelený čtvrtek zelený čtvrtek recepty jídlo na zelený čtvrtek zelený čtvrtek jídlo zelený špenát polentove noky se spenatem zelený čtvrtek jídla špenát s polentou recept na zeleny ctvrtek recepty na zelený čtvertek zelený špenát recept pečení na zelený čtvrtek jidlo zeleny ctvrtek listový špenát polenta recept zelený čtvrtek jídlo co je zelený čtvrtek polentové halušky recepty zeleny ctvrtek