Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štola nejen vánoční

K vánočním svátkům u nás bezesporu patří vánočka. Avšak taková bohatá štola, která je pečená i dva měsíce před svátky, může být vánočce chutnou konkurencí. Uvnitř štoly najdeme spoustu ořechů, rozinek a kandovaného ovoce.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hanahcotton hanahcotton

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí těsta, délka pečení závisí na velikosti štoly

75 min (40 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta, délka pečení závisí na velikosti štoly)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 610 kJ /
5 882 kcal
Bílkoviny155,61 g
Tuky123,87 g
Vláknina63,12 g
Cholesterol 48 mg
Sodík 216 mg
Sůl0,38 g
Sacharidy1 004,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme mouku, citronovou kůru, muškátový oříšek, skořici, nasekané vlašské ořechy, nakrájené kandované ovoce a rozinky. Krok 2: Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který nalijeme do mísy s moukou a ostatními přísadami, přidáme smetanu a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Krok 3: Z vykynutého těsta vytvarujeme štolu - pomyslně jej rozdělíme podélně na třetiny. Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu. Krok 4: Potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby, na horkovzduch a 190 °C. Pečeme přibližně 15 minut a poté stáhneme teplotu na 150 °C a dopečeme dalších 20 minut. Délka pečení závisí na velikosti štoly. Krok 5: Během pečení potíráme štolu rozpuštěným máslem. Upečenou štolu poznáme tak, že do ní píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí - štola je hotová. Krok 6: Ještě horkou upečenou štolu pomažeme pořádně máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Jak připravit vánoční štolu

Zveřejněno 1. 1. 2011

Poznámka autorky hanahcotton

Pokud štolu necháte pořádně vychladnout, zabalíte ji do celofánu a uskladníte na chladném místě, vydrží vám i 2 měsíce. Čím je štola rozleženější, tím je chuťově lepší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štola nejen vánoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8Kv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štola nejen vánoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8Kv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:yes::yes::yes::yes:Michaela Medkova::yes::yes::yes::yes:

Michaela Medkova: míšo perfektní tvar, to se ti fááákt povedlo :yes::yes::yes::yes::yes: Hani, souhlasíš? ;-);-)

Dnes jsem pekla štolu již potřetí, posílám fotečku

Dnes byl druhý pokus o štolu, tak doufám, že bude již pěkně propečená,;-) jinak s ní končím:-S.Posílám foto.

Michaela Medkova:jj určitě se podaří....:yes::yes::-K

hanahcotton:Hani test špejlí jsem udělala a zdálo se mi, že je upečená, ale dohodli jsme se s Bibi, že byla zřejmě nedopečená. Tak budu dělat druhý pokus, snad to bude lepší;-)

Michaela Medkova:Míšo to netuším...na fotce vypadá krásně...:yes:Jak dlouho jsi ji pekla??? A udělala jsi test propečení pomocí špejle???

Štolu jsem v sobotu upekla, je výborná na vzhled i chuť,:-p ale přeci jen při rozkrojení na jedné straně je taková jakoby mazlavá, čím to je, kde se stala chyba:-? Ukládám mezi oblíbené a posílám bodíčka. Dovoluji si poslat i foto

Irrena:Irenko, v tomhle receptu fakt žloutky nejsou. Takže neměj obavy. (mám i recept na tzv.německou štolu, kde naopak jsou 2 žloutky, ale raději mám tenhle recept)

Právě začínám dělat těsto a teď zjišťuji že tam nejsou žádné žloutky. Opravdu to tak je:-?:-?:-?:-?

Děvčata děkuji za odpovědi:-K

Michaela Medkova:Míši, do pekárny naprosto s klidem, ale z poloviční dávky, aby Ti neutekla k sousedům;-)

Tématické fráze:
vánoční štola recept, vánoční štóla, štola vánoční, štola, štola z domácí pekárny, recept na vánoční štolu, pečení štoly, vánoční štola na stůl, recept vánoční štola, domácí štola, vánoční štola z domácí pekárny, jak vytvarovat štolu, domácí vánoční štola, kdy péct vánoční štolu, pečení vánoční štoly, pečení vánoční štoly, vánoční štoly, kdy péct štolu, štola recept, pečená štola

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, kůra citronová, skořice, ořech muškátový, droždí, mléko, cukr, smetana, rozinky v rumu, ovoce kandované, ořechy vlašské, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu