Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 36 423 kJ / 8 706 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 154,34 g |
Tuky | 300,76 g |
Vláknina | 42,10 g |
Cholesterol | 807 mg |
Sodík | 765 mg |
Sůl | 3,05 g |
Sacharidy | 1 324,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny smícháme dohromady, dobře promícháme, aby v těstě nebyly žmolky mouky a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Krok 2: Pečeme spíš na maličko nižší teplotu, aby mohlo těsto dobře vyběhnout a nepopraskalo (asi 170°C). Zkoušíme špejlí, jestli je perník dost propečený.
Hotový můžeme jen pocukrovat, popř. polít citrónovou nebo čokoládovou polevou.
Já jsem ještě syrové těsto, před vložením do trouby, posypala kokosem - perník po něm hezky lehce voní.
Hotový můžeme jen pocukrovat, popř. polít citrónovou nebo čokoládovou polevou.
Já jsem ještě syrové těsto, před vložením do trouby, posypala kokosem - perník po něm hezky lehce voní.
Zveřejněno 4. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Litrový litý perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MgwO
Moje poznámka
Litrový litý perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MgwO
Nejnovější recepty
Kosmatice na sladko vhodné i pro diabetiky
Přidáno před 11 hodinami
Párečky v těstíčku
Přidáno před 12 hodinami
Hrášková omáčka s vajíčkem a paloučkovým knedlíkem ( pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Plátky krkovičky dušené v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Rebarborová bublanina s kokosem
Přidáno před 17 hodinami
Filety ze pstruha s rajčaty
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Játrový sýr podle ČSN
19488 před 9 hodinami
Domácí vlašský salát
Sefiragold před 12 hodinami
Chutný salát z čínského zelí
Sefiragold před 13 hodinami
Chřest (nejen) s vejcem
Eva z HK před 15 hodinami
Salát z pekingského zelí s balkánským sýrem
Eva z HK před 15 hodinami
Špíz s americkými brambory
Vrchotka15 před 15 hodinami
Guadeloupský kuřecí salát
Antonausprag před 17 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ivet88 před 18 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
AnnaP4 před 18 hodinami
Výborné lasagne
Papucel před 18 hodinami
Tématické fráze:
lity pernik,
litý perník na plech,
litrový hrnek,
světlý perník,
perník na malý plech,
recept na litý perník,
perník litý na plech,
nejlepší litý perník,
recept litý perník,
litr mouky,
lity pernik recept,
pernik lity,
jak dlouho se peče perník,
pernik recept,
jakou mouku na perník,
recept světlý perník,
perník recept litr,
perník na plech,
pernik na pul litr,
pernik svetly
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr,
mléko,
olej,
vejce,
marmeláda,
kakao,
prášek do pečiva,
koření do perníku,
Komentáře (62)
Já bych přidala jen o trošku více kakaa.
Hned jak mě chytí mlsná na perník,vyzkouším.
Teď jsem pekla pomerančové řezy .
spagetka: nerozumím tomu, kdo a proč smazal tvé fotky (ty?)....
Včera jsem perník upekla i své rodině. Je jednoduchý a rychlý, takže se k němu budu určitě vracet. Dovolím si rychlou fotku toho našeho
K odměrkám-mám dvě, jednu od Tupperware a druhou obyč po babi.Vážila jsem obsah na digi váze a odchylka byla 7g.Takže nic tragického
Děkuji za super recept.
Byl dobrý, u kafíčka s kamarádkou se po něm jen zaprášilo.
Děkuji za recept a přeji hezký večer
Vaclav Fronek: doufám, že bude chutnat
Jinak perník u nás je vždy výtaný a tento udělám.+bodík 15
Cesto je vysoke a piekla som na velkom hlbokom plechu (35 x 45)...je to pernik naozaj pre velku rodinu a je skvely, nemrvi sa, je stavnaty a ma vsetko co spravny pernik ma mat.
Ivuš prepáč, že som si dovolila to k tvojmu receptu napísať, ale nedá mi to.
Omlouvám se cathleen, nenapadlo mne, že na můj kometář vznikne tak prudká reakce, to bych si to byla odpustila
Iva se mnou komunikuje normálně a s tou jsem řešila problém, nikoli s tebou. Pokud chceš mít poslední slovo, prosím, dávám ti prostor, ale na tvé invektivy nebudu reagovat, netýkají se receptu. Ustupuju, neb fakt se nedivím, proč už sem lidi neradi lezou. Jde o recept ne o tvé urážení a napadání. Ani jeden komentík od jiných tak arogantní není
Ivo, omlouvám se, tímto neplodnou debatu s žížalou končím, promiň. Tvůj recept za to nemůže. Nemíním si ale fakt vše nechat líbit. Tys mi pomohla, díky
Pravděpodobně je to mou chybou, já se i omluvila, ale pro to mě snad paní žížala nemusí urážet.
NIKDY jsem si nemyslela, že jsem dokonalá. A taky se mi občas něco nepovede, jsem jen člověk. Ale asi bych těžko dala fotky nepovedené buchty pod cizí recept a psala to, co Ty. Asi jsem jiný gang
V receptu byly 2 prášky do pečiva + perníkové koření NEBO prášek do pečiva + prášek do perníku (kypří a zároveň těsto ochutí a ovoní).
Zas ale boduješ tím, jak jsi mi ihned zavolala, když jsem se ptala, jakou konzistenci má to těsto mít
Ono možná jsem měla tu mouku nějak víc zklepat, no nevím, no
Hrnek má 250 ml, takže tohle je vlastně taky hrnkový recept. Kdybych ho potkala v hrníčkové kuchařce, nijak bych se nad tím nepozastavila.
Mrkni na ten nejpodobnější recept (dám ho do Poznámky) - pokud by byl dělaný v dvojnásobném množství (tj. litr mouky jako u mě), vzal by o 120 ml mlíka víc, ale má zas o 1 vejce a 2 lžíce marmelády méně (to naředí ten můj)......
Co jsou ty bílé (světlé) tečky v tvém perníku?
A to, že litr mouky v jedné odměrce se nerovná litru mouky ve stejně velké, druhé odměrce, nemyslíš vážně, že ne?
Je to normální hrníčkový recept (žádný recept na zákusek, kde musíš na knap dodržet i gram), ale když sypu mouku, nikdy ji nesetřásám natož nějak dusám (jen ji zarovnám). Proč bych to dělala?
Fotky u receptu určitě nechej.
Mně teď napadlo, není moc 2 prášky do pečiva?