Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.
Postup přípravy
Krok 1: Do 5 litrové nebo 3 litrové láhve dáme 5 cm vysokou vrstvu jarních smrkových výhonků (do 5 cm délky), které jsme nejprve propláchli studenou vodou.
Krok 2: Zasypeme cukrem a na něj dáme pokrájná kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná.
Krok 3: Naplněnou lahev převážeme celofánem a zajistíme gumičkou.
Krok 4: Láhev dáme na okno na slunné místo, kde ji necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).
Zveřejněno 29. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
Moje poznámka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 10 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 16 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 16 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Litý perník
Lenka Sedlackova před 1 hodinou
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 1 hodinou
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 2 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 2 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 2 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 2 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 3 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 3 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 4 hodinami
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 4 hodinami
Tématické fráze:
sirup z jehličí,
sirup z mladého jehličí,
sirup ze smrkového jehličí,
med z jehličí,
smrčkový sirup,
sirup ze smrkového jehličí recept,
sirup z jehličí recept,
smrkové špičky,
recept na sirup z jehličí,
sirup z borovice recept,
borovicový sirup recept,
med z mladého jehličí,
med ze smrkového jehličí,
sirup ze smrcku,
borovicový med recept,
sirup z mladého jehličí recept,
med z borovice recept,
med z smrkového jehličí,
šťáva ze smrkových větviček,
smrčkový med
Suroviny:
výhonky ze smrkových větviček,
cukr krystal,
citron bio
Komentáře (226)
Tak jsem si přečetla tady všechny Vaše komentáře a zkušenosti, a počkám, co se se sirupem za ten týden stane, a možná, že bude všechno v pořádku...děkuji všem za rady níže...Jana
naložil jsem dvě 5-ti litrové láhve podle receptu. Trochu jsem víc přisladil, protože celkem do jedné láhve mi vyšel jeden kilogram cukru. Zatáhl celofanem, zagumičkoval a po týdnu se u jedné láhve začalo nafukovat celofanové víčko? Nějaké info proč? Dělám to letos poprvé.
Dělam sirup letos poprve. Vse jsem podle navodu dala do 5 l lahve. Nyni po tydnu me vse kleslo na polovic. A vody ( sirupu?) je tam 1/3. Je to v poradku?Děkuji
Díky za postřehy pro příští rok, Kateřina.
Kristy:
Dekuju
Důležité je nepustit vzduch do sklenice a pořádně zavíčkovat -jinak začne naložené jehličí kvasit a začne se dělat víno.Upustil jsem i od citronu -myslím že podporuje kvašení.dávám jenom čisté jehličí s cukrem a pořádně upěchovat!Nikdy tam nedávat vodu ani převařenou-je to zásadní chyba!!Pak přecedit přes sitko do hrnce a znova přecedit přes plátynko a je to čistý.Nalít do lahví přes trychtýř a dát maličkou štamprli vodky a tím zamezíte kvašení.Mám to ve sklepě i rok a nic se nikdy nezkazilo.
Kdysi se dělalo ze smrkových větvíček pivo !!pro vojáky a mělo to skvělé účinky na hojení ran a proti nemocem.Ale nemám pivovar tak to nezkusím.Snad to někdo začne zase vyrábět.
důchodce:
Je to normalni, nebo je neco spatne? Jinak zadne naznaky kvaseni ( bublinky, vydute vicko). Ted sirupek voni po jehlici
www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/214562220600078/
prosím o radu jestli musí výhonky po opláchnutí vodou úplně oschnout nebo stačí jen okapat,jak stojí v receptu??Děkuji
pajapaja.rajce.idnes.cz/Sirup_ze_smrkovych_vyhonku.../
Pája & Svíťa:
A povedlo se, je stočeno a ochutnáno, je to Lahodná mňamka, až to vychladíme, tak to zkusíme se slivovičkou. :) Chuť to má lahodnou a těžko to k něčemu přirovnat. Kdybyste to někdy dělali, tak si do jedná sklenice dejte cukru méně a do jiné více. Tam kde bylo cukru méně, je to tak ráno na lžičku a když dáte víc, je to do čaje místo medu. :) :) .) Od 8.5 do 26.5.2014
včera jsem dle receptu posbíral výhonky a založil sklenice na sirup. Dnes ráno jsem si všiml, že v nich stojí asi 2cm vody. Nevím, zda tolik vody pustili větvičky nebo jestli jsem měl nechat větvičky po omytí pořádně oschnout? Stalo se to někdy někomu?
https://www.facebook.com/svetlana.klimova.520/medi...
Už jsem kdysi chtěla dělat,ale vždy jsem prošvihla dobu sběru
Iva
díky za radu.lucie
Míša: Míšo, vždy jsem skladovala v lednici ve šroubovací lahvi, jak dlouho vydrží teda nevím přesně, ale půl roku určitě.
Můžu to zavíčkovat? Nebo bezpodmínečně musí být celofán?
Díky za odpovědi!
naloženo vystaveno. jen jsem to prikryl potravinarskou folii, nevidim rozdil mezi celofanem a pot. folii. obe jsou neprodysne a vode neprostupne. pracuji v tovarne na zpracovani plastu a i nasi laboranti mi potvrdili stejne vlastnosti
myslite ze mam prevazat? Nechci aby se zkazilo.
Dekuju za odpoved
Sirup nesmie mať žiadnu alkoholovú príchuť, nesmie prekysnúť.
Už to tu někdo psal, taky se to stalo a já to vysvětluji, že buď se tam dostala nějaká špína, která zkvasila, třeba větvičky špatně umyté, dobře přikryté celofánem, aby tam nešel vzduch, jinak už teda nevím, ale ta čistota je hodně důležitá
Co dělám špatně, když mi meducína ze smrkových výhonků v lednici kvasí?
Děkuji moc za radu, Iveta.
Jirka:
světlý usazený kal.Prosím o radu je to závadné mám to vylít?
Děkuji za odpověď.
Medík podle Vašeho receptu se povedl a je velice chutný.