Oříškový sen - sušenky
Křehké sušenky, které se hodí na všední i sváteční dny. V základu mají ovesné vločky, jsou plné lahodného másla a voňavé po oříšcích, které hrají skvělé duo s nastrouhanou čokoládou. Věříme, že po upečení zmizí rychlostí blesku.
Suroviny pro 35 kusů
počet kusů podle jejich velikosti
35kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 914 kJ / 4 760 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,46 g |
Tuky | 291,42 g |
Vláknina | 37,10 g |
Cholesterol | 1,03 g |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,82 g |
Sacharidy | 440,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do jedné misky připravíme odvážené vločky, mouku, solamyl, kypřicí prášek do pečiva a promícháme.
Krok 2: Do další misky nahrubo nastrouháme čokoládu a oříšky (ty můžeme projet mixérem na drobnější kousky).
Krok 3: Změklé máslo dáme do mísy, přisypeme cukry a šlehačem vyšleháme. Poté přidáme do hmoty vždy po jednom vajíčku a promícháme.
Krok 4: Pak do hmoty vmícháme suché suroviny a nakonec přidáme čokoládu s oříšky - tady už ovšem vezmeme do ruky vařečku, protože těsto houstne.
Krok 5: Připravíme plech s pečicím papírem a na něj klademe kuličky, které tvarujeme pomocí lehce navlhčených rukou (ne mokrých), nebo děláme pomocí dvou lžiček malé hromádky (dáváme je dál od sebe). Při pečení ještě trošku „rozlijí". Prsty uděláme z hromádek kulaté placičky.
Krok 6: Plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme podle velikosti, až spodní strana začíná růžovět, asi 10 minut.
Krok 7: Pak sušenky i s papírem sundáme stranou, (horké jsou křehké) a po mírném vychladnutí přendáme na tác nebo talíř.
Zveřejněno 4. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Oříškový sen - sušenky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rRJ4
Moje poznámka
Oříškový sen - sušenky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rRJ4
Nejnovější recepty
Rohlíky I
Přidáno před 2 hodinami
Lilek s bazalkovým dipem
Přidáno před 2 hodinami
Veka z kefíru
Přidáno před 2 hodinami
Nejlepší povidla
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová panenka na žampionech se špenátem
Přidáno před 11 hodinami
Tagliatelle s cuketou a rajčaty
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláčky z tvarohu
Atairka před 3 minutami
Tvarohový koláč s ostružinami
A.dus před 51 minutami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
monona před 1 hodinou
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 1 hodinou
Těsto na pizzu
Irenag před 1 hodinou
Hráškový krém z konzervy
Atairka před 2 hodinami
Housky nebo rohlíky
Ilunka před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
Pajuse před 3 hodinami
Asijský salát s rýžovými nudlemi
TondaJ před 3 hodinami
Zdravé banánové palačinky ze dvou ingrediencí
Miloslavasejkorova před 3 hodinami
Tématické fráze:
susenky,
oříškový sen,
sušenky recept,
sušenky pro diabetiky,
celozrné sušenky recept,
celozrné sušenky,
oříškové sušenky,
nej recepty na sušenky,
sušenky ze solamylu,
křehké kokosové sušenky,
oříškový moučník,
přání k narozeninám ze sušenek,
oříškové sušenky recept,
nejlepší sušenky,
přání k narozeninám ze sušenek,
oříškový sen sušenky,
domácí sušenky,
sušenky oříškový sen,
recept na sušenky,
přání ze sušenek
Suroviny:
mouka hladká,
vločky ovesné,
solamyl,
kypřící prášek do pečiva,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
čokoláda na vaření,
ořechy lískové
Komentáře (59)
Vločky ale napřed namočím v 130ml vody až nabobtnají. Dávám 1 vejce, mouku polohrubou .Vše pak nechám umíchat v pekárně až je těsto hladké a nelepí se. Je dost tuhé, je potřeba trochu ho shrnovat na míchačku. Nakonec dám ztuhnout do ledničky.
Na papír na plechu z něj udělám 5x7 kuliček, které rozmáčknu pomoučenou paličkou na maso. Udělá se tak na nich i vzorek. Těsto mi vyjde na dva plechy. Peče se cca 12 min.
Někdy ho dělám slané. Místo cukru necelé dvě lžičky soli.
Polovinu těsta rozdělím na tři díly, každý tence rozválím na cca 15cm široký pás, do kterého nakonec ještě zaválečkuji sůl a kmín, podle chuti . Pás nakonec rozkrájím rádýlkem na tenké proužky. Na plech se opét vejdou tři pásy.
Po upečení tak máme křehké slané tyčky k přikusování třeba u TV.
Je pravda,že těsto je trošku lepivější,ale s těma navlhčenýma rukama mi to až tak nepřišlo
Takže, ja dávam bod, zaraďujem medzi super receptíky a tebe posielam poďakovanie!!!
Ale dobroučky teda jsou
Špagetko
Dzungilo
Aneto
Máš v profilu krásnou fotečku