

Ořechové sušenky II
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru-i více
- 100 g mletých vlašských ořechů nebo lískových oříšků
- citronová kůra z bio citronu
- větší špetka mleté skořice
- možno i špetku tlučeného nebo mletého hřebíčku
- 200 g másla nebo jiného tuku (Hera apod.)
- 1 vejce
- 3-5 lžic mléka nebo dle potřeby
Postup přípravy receptu
Sypké ingredience smícháme dohromady, pak přidáme na menší kousky nakrájený tuk, vejce a vše zpracujeme dohromady. V okamžiku, kdy nám vznikne drobenka, přidáme vždy po lžících mléko až do doby, kdy se těsto spojí. Má být tužší, ale vláčné.
Těsto necháme chvíli v chladu odležet, ale taktéž s ním lze pracovat ihned. Ale s chladnějším se pracuje lépe. Na lehce podsypaném vále ho po částech vyvalíme a formičkou vykrajujeme sušenky. Ukládáme je na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení.
Plech vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme orientačně 13 minut. Záleží, jak moc máme sušenky velké a z jak silného plátu těsta jsme vykrajovali. Proto se může doba pečení lišit.
Po upečení je necháme vychladnout a uložíme je do uzavíratelné dózy.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází z jedné starší kuchařky.
Sušenek je hodně, jsou křehké a hned k jídlu. Pro někoho ale budou méně sladké, tak si každý může do těsta přidat ještě trochu cukru. Nám tohle množství vyhovuje.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ořechové sušenky II
-
Eja57: Díky a přidala jsem ještě jednu fotku
. Jsou to formičky s tlačnou pružinou, po zmáčknutí se otiskne vzor a po zatlačení celé formičky se vykrojí tvar. Jde to hodně rychle, rychleji než s tzv. razítky. A jsou k dostání v různých tvarech k různým příležitostem. Hodí se i na marcipán a podobné hmoty. Něco mám z cukrářských potřeb a něco i z Pepca. Takže tam "za hubičku".
-
Krása....mohu se zeptat, čím "razíš" ty sušenky? Jakým udělátkem?