Ořechové sušenky II

Suroviny

500 g hladké mouky
140 g moučkového cukru-i více
100 g mletých vlašských ořechů nebo lískových oříšků
citronová kůra z bio citronu
větší špetka mleté skořice
možno i špetku tlučeného nebo mletého hřebíčku
200 g másla nebo jiného tuku (Hera apod.)
1 vejce
3-5 lžic mléka nebo dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Sypké ingredience smícháme dohromady, pak přidáme na menší kousky nakrájený tuk, vejce a vše zpracujeme dohromady. V okamžiku, kdy nám vznikne drobenka, přidáme vždy po lžících mléko až do doby, kdy se těsto spojí. Má být tužší, ale vláčné.

  2. Těsto necháme chvíli v chladu odležet, ale taktéž s ním lze pracovat ihned. Ale s chladnějším se pracuje lépe. Na lehce podsypaném vále ho po částech vyvalíme a formičkou vykrajujeme sušenky. Ukládáme je na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení.

  3. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme orientačně 13 minut. Záleží, jak moc máme sušenky velké a z jak silného plátu těsta jsme vykrajovali. Proto se může doba pečení lišit.

  4. Po upečení je necháme vychladnout a uložíme je do uzavíratelné dózy.

Poznámka od kuchařky

Recept pochází z jedné starší kuchařky.

Sušenek je hodně, jsou křehké a hned k jídlu. Pro někoho ale budou méně sladké, tak si každý může do těsta přidat ještě trochu cukru. Nám tohle množství vyhovuje.

Komentáře k receptu Ořechové sušenky II

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Eja57: Díky a přidala jsem ještě jednu fotku:-*. Jsou to formičky s tlačnou pružinou, po zmáčknutí se otiskne vzor a po zatlačení celé formičky se vykrojí tvar. Jde to hodně rychle, rychleji než s tzv. razítky. A jsou k dostání v různých tvarech k různým příležitostem. Hodí se i na marcipán a podobné hmoty. Něco mám z cukrářských potřeb a něco i z Pepca. Takže tam "za hubičku". :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Krása....mohu se zeptat, čím "razíš" ty sušenky? Jakým udělátkem?

    Odpovědět