Jelítka
Kroupová jelítka jsou tradiční dobrota patřící k masopustu. Jejich příprava není tak složitá, jak se zdá. Výsledkem jsou masovo kroupové kořením vonící jelítka, která si nejlépe vychutnáte s bramborem a kysanym zelím.
Postup přípravy
Brzlík a střevní sádlo nakrájíme na kostičky a osmažíme spolu s cibulí nakrájenou nadrobno na oleji. Krok 2: Do uvařených krup vložíme jaternicový prejt, koření a brzlík a sádlo. Krok 3: Ochutíme kořením, přidáme scezenou krev, zamícháme, někdo i ochutná. Soli se může přidat o trochu více, protože kroupy ji vtáhnou do sebe. Krok 4: Naplníme do střev a vařím cca při 85-90 °C do doby, než po vpichu jehlou vytéká čirá tekutina, ale ne krev! Krok 5: Opláchneme studenou vodou a rozložíme v chladu. Část kroupové směsi můžeme ponechat mimo střívka. Zavaříme je v procezené polévce a tak vznikne vynikající tradiční polévka "prdelačka" !
Zveřejněno 5. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Moje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 3 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 22 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 20 minutami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Majka80 před 25 minutami
Perníčky hned měkké pro děti vylepšené
Virtuous0112 před 1 hodinou
Dršťková polévka z hub
magdalenka před 2 hodinami
Vepřová kýta v královské peřince
LenuleJ. před 2 hodinami
Masové koule s medvědím česnekem a paprikou v pomalém hrnci
Pavlina06 před 3 hodinami
Kokosky - sněhové s kokosem
Teryshek před 4 hodinami
Pečený rolovaný bůček s dušenou kapustou
mustafka před 4 hodinami
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 9 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 10 hodinami
Tématické fráze:
jelítka,
domácí jelítka,
jelitko,
jelítka recept,
pečené jelítko,
pečená jelítka,
recept na jelitka,
návod na špejlování jitrnic,
kroupová jelítka,
recept na domácí jelítka,
vepřový brzlík,
kroupové jelítko,
jelítka recepty,
jelítko recept,
jak se pečou jelítka,
recepty na jelitka,
špejlování jitrnic,
receptytop,
pečené jelítka,
domácí jelítka recept
Suroviny:
prejt,
kroupy,
cibule,
brzlík,
sádlo,
krev vepřová,
sůl,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (21)
P.S. Jelítka v tlustém střevě a barboře jsou vzhledově krásnější.