Chačapuri
Překvapte své blízké neobvyklou přílohou k polévce. Chačapuri jsou placky se sýrem uvnitř pocházející z Gruzie. S použitím domácí pekárny jejich příprava není žádná věda. Kombinace balkánského sýra a mozzarelly zajisté nadchne všechny milovníky sýrů.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 623 kJ / 3 495 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 156,41 g |
Tuky | 143,84 g |
Vláknina | 16,68 g |
Cholesterol | 1,22 g |
Sodík | 7,92 g |
Sůl | 19,66 g |
Sacharidy | 385,39 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Rozehřejeme máslo. Vejce rozklepneme do misky a rozkvedláme. Část odložíme stranou na potření hotové placky.
Krok 3: Do domácí pekárny dáme vlažné mléko, máslo, vejce, sůl, hladkou mouku, a nakonec rozdrolíme půl kostky droždí. Navolíme program Těsto a necháme pracovat.
Krok 4: Těsto necháme v pekárně 10 minut odpočívat a připravíme náplň. Balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na drobné kostičky. Oba sýry v míse rukou smícháme.
Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 6: Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme ho na dva stejné díly.
Krok 7: Z každého uděláme bochánek. Ty potom jeden po druhém roztáhneme rukou na placku.
Krok 8: Na každou takto vytvořenou placku dáme doprostřed polovinu náplně. Uzavřeme ji do těsta (jako když plníme např. buchty).
Krok 9: Těsto důkladně uzavřeme, položíme "švem" dospodu. Nyní takto vzniklý bochánek rukama opatrně zplošťujeme tak dlouho, dokud nedocílíme opět plochého (ideálně kulatého) tvaru. Pracujeme opatrně aby kousky sýru neprotrhly vrstvu těsta.
Krok 10: Hotové dílo přesuneme na plech. Potřeme zbylým vejcem a pečeme zhruba 15-20 minut, než povrch zezlátne.
Krok 11: Horké chačapuri potřeme kouskem másla, necháme chvíli vsáknout, rozkrájíme na porce a podáváme, nejlépe jako přílohu k polévce.
Zveřejněno 1. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chačapuri
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vzjn
Moje poznámka
Chačapuri
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vzjn
Nejnovější recepty
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňová polévka s fazolemi
jana1974 před 21 minutami
Vepřové maso po srbsku
Stefi.f před 30 minutami
Krevety s chilli omáčkou
Darwin před 49 minutami
Jablečná hrnková bábovka
LidusV před 58 minutami
Pórková polévka s česnekem
hifiklub před 1 hodinou
Rajská polévka III
Hanulka@ před 1 hodinou
Špízy sýr-mortadela
Jan Nemec před 1 hodinou
Uzené kuřecí stehno s česnekem a paprikou
Jan Nemec před 1 hodinou
Sloní žrádlo
Dana Lubovska před 1 hodinou
Dobré bramborové knedlíky - podrobně
sarah38 před 2 hodinami
Tématické fráze:
placky chačapuri,
kačapuri,
kačapůry,
chčapuri,
khachapuri recept,
khačapuri,
chcapury,
chacapuri recept gruzie,
cačapuri,
testo na chacapuri,
kchachapuri,
chačaturi,
chačupuri,
kacapury recept,
chacipuri,
chachapuri,
chačapuri video,
chléb chačapuri,
chapačuri,
chiapuri
Suroviny:
mléko,
máslo,
vejce,
sůl,
mouka hladká,
droždí,
sýr balkánský,
sýr mozzarella,
máslo
Komentáře (23)
Jsem ráda, že chutnalo, já se taky chystám náplně obměňovat, je to úžasně variabilní recept. A olivy přidám určitě, ty opravdu můžu..a česnek vlastně taky!
výborná inspirace díky
neměla jsem balkán, dala jsem akawi( nastrouhat).
přidala jeden tvaroh a černé olivy a tři stroužky česneku,
rodina se mi poprala o poslední kousek.
jo a rada pro tenké dno. : nepárat se s buchtou, udějejte 4 placky, dvě pomažte náplní, po okrajich zatočte...
A je to velmi popularni jidlo v zemich bývalého Sovetskeho svazu :)